Οπως ανέφερε ο νέος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελετής παράδοσης-παραλαβής, το μεγάλο ζητούμενο είναι να γίνει η ζωή των πολιτών πιο εύκολη, απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία, δίνοντας μάλιστα ένα παράδειγμα.
«Κάθε γεγονός από τη γέννηση και για όλη τη ζωή ενός πολίτη, περιλαμβάνει μία σειρά από διαδικασίες, κατά τις οποίες χρειάζεται να διακινούμε έγγραφα ανάμεσα στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Η προστιθέμενη αξία για όλους μας θα προκύψει αν οι διαδικασίες αυτές επανασχεδιαστούν έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν στην πράξη οι αλληλεπιδράσεις του πολίτη με το κράτος και οι σχετικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν. Για να το πούμε πιο απλά: ο πολίτης δεν πρέπει να διακινεί ο ίδιος τα ίδια και τα ίδια πιστοποιητικά ανάμεσα σε υπηρεσίες του Δημοσίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, το νεοσυσταθέν υπουργείο αναλαμβάνει την αναδιοργάνωση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του δημοσίου τομέα παίρνοντας υπό την εποπτεία του υπηρεσίες που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία. Πρόκειται για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (στην οποία περιλαμβάνεται και το Τaxisnet), την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (από όπου γίνονται οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού, το κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.), το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), αλλά και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Παράλληλα, απορροφά τις υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων, τα Τμήματα Διαδικασιών και ΚΕΠ και το Τμήμα Διαρκούς Κώδικα Νομοθεσίας – «Ραπτάρχης».
Στο μεταξύ, στο νέο υπουργείο μεταφέρεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στον έλεγχο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνά και η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος Α.Ε., το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).
Η μόνη αρμοδιότητα που είχε το πρώην υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο καταργήθηκε, και πλέον δεν περιλαμβάνεται στο νέο είναι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Στον αντίποδα, παραμένουν στο νέο υπουργείο η Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, αλλά και η Γενική Γραμματεία του πρώην υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί στοίχημα τόσο της νέας κυβέρνησης όσο και του νέου πρωθυπουργού προσωπικά. «Στοίχημα το οποίο αντανακλάται στην ίδρυση αυτού του νέου υπουργείου, καθώς το υπουργείο το οποίο θα κληθούμε να διοικήσουμε δεν είναι ίδιο με το υπουργείο το οποίο σήμερα παραλαμβάνουμε», κατέληξε.
Από την έντυπη έκδοση