Αποποιήθηκε τις ευθύνες του πετώντας το μπαλάκι στους Υπουργούς που «πάγωσαν μπροστά στις κάμερες» ή δεν τον ενημέρωσαν εγκαίρως, ενώ παραδόξως είχε το πρωθυπουργικό κινητό κλειστό κατά την διάρκεια της επιστροφής του από το εξωτερικό. Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης του, ο Αλέξης Τσίπρας έπεφτε σε αντιφάσεις για την ενημέρωση που είχε και δικαιολόγησε ως ανθρώπινη αδυναμία το «όλα καλά έγιναν» στη συνέντευξη τύπου 3 μέρες μετά την τραγωδία .
Παραδοχή 1: Ήξερε για νεκρούς
« Εκείνη λοιπόν την ώρα το μονό που είχα ως φήμη είναι ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δυο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους».
Αν και πολλές φορές ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι δεν γνώριζε τίποτα για την ύπαρξη νεκρών μέχρι που να φύγουν οι κάμερες, χθες παραδέχτηκε ότι γνώριζε τουλάχιστον για δύο αλλά ρωτούσε που θα πετάξουν την επόμενη μέρα τα πτητικά μέσα .
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Παραδοχή 2: Ήξερε για πολλούς νεκρούς
«Όταν έφυγαν οι κάμερες ρώτησα “γιατί είστε έτσι” «τι έχει γίνει, πείτε μου» και μου λένε ξέρετε Πρόεδρε μπορεί να έχουμε περισσότερους νεκρούς».
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως όταν συνειδητοποίησε την κατάσταση αποφάσισε να κάνει δημόσια δήλωση: «Εκείνη την ώρα μόλις το συνειδητοποίησα ζήτησα να βγω να κάνω μια δήλωση και κυρίως να πάνε να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης για να αποκτήσουμε την εικόνα μιας πληρέστερης ενημέρωσης για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό». Αλλά τι είπε σε εκείνη την περίφημη δήλωση αμέσως μετά το συντονιστικό και αφού πια ήξερε ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί; Απολύτως τίποτα. Λέει ότι «στον Βουτσά οπού δίνουμε αυτή την στιγμή την μεγαλύτερη έμφαση προκειμένου να έχουμε τα καλυτέρα δυνατά αποτελέσματα, να απεγκλωβίσουμε συμπολίτες μας, καθώς ο αέρας ο άνεμος και η πυρκαγιά είχε κατεύθυνση δυτική, βορειοδυτική και έφερνε τη φωτιά προς την θάλασσά.. κάποιοι από αυτούς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις παραλίες της περιοχής». Δηλαδή, ενώ η φωτιά έχει ήδη σβήσει κατακαίοντας τα πάντα, και ενώ γνωρίζει για νεκρούς δεν αναφέρει ούτε λέξη.
Παραδοχή 3
«Πιστέψτε με πολλές φορές λειτουργείς χωρίς να καταλαβαίνεις σα μία ένδειξη, σε ένα κλίμα που σε μεγάλο βαθμό ήταν κλίμα πανικού» Κατά τη διάρκεια των απαντήσεων του ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε αυτό που φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της διαχείρισης της τραγωδίας, μία δημόσια διοίκηση και μια κυβέρνηση σε κατάσταση πανικού. Και ενώ παραδέχεται την κατάσταση πανικού υπεραμύνθηκε την επιλογής να «αναδείξει» τον άνθρωπο που ήταν επιχειρησιακά υπεύθυνος για το συντονισμό και όπως αποδείχθηκε το μη συντονισμό των επιχειρησιακών δυνάμεων, σε αρχηγό της Πυροσβεστικής. «Είναι ένας αξιωματικός, σοβαρός αξιωματικός, το τελευταίο που μας ενδιέφερε σε αυτές τις κρίσεις ήταν να είναι της αρεσκείας του κόμματος, δε ξέρω καν αν είναι της αρεσκείας του κόμματος».
Αποποίηση ευθυνών-αντιφάσεις
Το πρωθυπουργικό κινητό του ήταν κλειστό και όταν έφτασε στην Αθήνα δεν γνώριζε για νεκρούς. Ωστόσο κανείς Υπουργός του δεν τον ενημέρωσε όταν άνοιξε ίσως το κινητό του από την Ελευσίνα μέχρι το Κέντρο Επιχειρήσεων για να του δώσει εικόνα της κατάσταση και όπως είπε όταν έφτασε δεν είχε καμία εικόνα αν και έφτασε Ελλάδα «Ομολογώ δεν είχα καν εικόνα αν βγαίνει αυτό δημόσια ή όχι η ζωντανή σύνδεση. Αν το ήξερα, δεν ξέρω αν θα άλλαζε κάτι στη δική μου στάση. Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση».
Από την έντυπη έκδοση