Από αυτά τα «πεπραγμένα», όπως επεσήμαιναν αστυνομικοί κύκλοι, τα 4 έγιναν, για τα 3 έγιναν απλά προσπάθειες, τα 6… βαφτίστηκαν ότι έγιναν, ενώ τα υπόλοιπα 6, προς θετική κατεύθυνση ζητήματα, αφορούσαν στην αναβάθμιση και μετατροπή της Αστυνομικής Ακαδημίας σε πανεπιστήμιο, η οποία όμως πρόσφατα κρίθηκε μη νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αυτή μπορούσε να γίνει με νόμο και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά η Βουλή είχε κλείσει λόγω εκλογών…
Τα πέντε σχέδια είναι απλά σχέδια και αφορούν στην κάλυψη των κενών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εργαζομένων σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό, με «εκδημοκρατισμό» της λειτουργίας τους, όπως επισημαίνεται στο σχετικό φυλλάδιο του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, αλλαγές σε μεταθέσεις-κρίσεις-προαγωγές-διαδικασίες ανέλιξης-βελτίωση εργασιακών συνθηκών, απεμπλοκή από τη φύλαξη αθλητικών εγκαταστάσεων και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.
Για τους μετανάστες
Στο φυλλάδιο γίνεται λόγος για ένα πλέγμα ασφαλείας και εξυπηρέτησης του αυξημένου τουριστικού κύματος με πεζές περιπολίες, ποδήλατα και γραφεία εξυπηρέτησης τουριστών. Την ίδια ώρα όμως, τα κρούσματα ληστειών, αρπαγών τσαντών και άλλων αδικημάτων σε βάρος τουριστών έχουν αυξητική τάση, ενώ δεν έχει περάσει ένας χρόνος από το φρικτό θάνατο του 25χρονου Νίκου Μουστάκα, ο οποίος έπεσε από το βράχο του Φιλοπάππου κατά τη διάρκεια ληστείας από τρεις δράστες, οι οποίοι λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν ληστέψει στο ίδιο σημείο δύο τουρίστριες από τη Γερμανία. Το προκλητικό μάλιστα είναι ότι στο φυλλάδιο αναγράφεται ότι «περιοχές που επίσης είχαν εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως το Πεδίο του Αρεως και ο Λόφος Φιλοπάππου, παραδόθηκαν και πάλι ασφαλείς στους κατοίκους της πόλης»!
Ανάμεσα στα πεπραγμένα ήταν η δημιουργία νέου φορέα για τη διαχείριση έκτακτων αναγκών με τη σύσταση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών, που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ως αντικατάσταση της «κακής» Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πέρα από το γεγονός ότι η σύστασή της καθυστέρησε περίπου 8 μήνες, η διάρθρωσή της φαίνεται να είναι το ίδιο πολυδαίδαλη με την παλιά, χωρίς και πάλι να υπάρχει κεντρικός υπεύθυνος, υποχρεωτικές εκκενώσεις οικισμών, αλλά διάχυση ευθυνών…
Αναφορικά με τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, υποστηρίζεται -και πράγματι- ότι έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ικανοποιητική διαχείρισή τους με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο καταγράφεται σταθερή αύξηση στις αφίξεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Σε λιγότερο από ένα μήνα, διά θαλάσσης, έφτασαν στην Ελλάδα 3.833 μετανάστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα Αφγανοί, όταν το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν καταγραφεί 2.329 αφίξεις. Από την αρχή του έτους συνολικά έχουν φτάσει στην Ελλάδα περισσότεροι από 17.500 μετανάστες και πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειονότητα από τη θάλασσα, ενώ περίπου 5.300 άτομα από τα χερσαία σύνορα μέσω του ποταμού Εβρου.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Στα πεπραγμένα, αναφέρεται επίσης πως υπήρξε ουσιαστική αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας και του οργανωμένου εγκλήματος, κάτι που στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώνουν σε έναν βαθμό, ωστόσο εκεί που «πονά» ο πολίτης είναι στην… ελαφριά, που αυξάνεται διαρκώς στο δρόμο, όπως και οι ληστρικές επιδρομές σε μικρές επιχειρήσεις και σπίτια, με επικίνδυνη αναβάθμιση των χαρακτηριστικών δράσης.
Δεν έγιναν και… έγιναν
Στο φυλλάδιο που μοίραζε ο κ. Τζανακόπουλος, γινόταν μνεία για τη δρομολόγηση προγράμματος αποδέσμευσης αστυνομικών από τη φύλαξη VIP, που έμεινε στο… δρόμο, το ίδιο και η αναδιοργάνωση του σχεδίου κατανομής δυνάμεων με τη σύσταση Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Η αντιμετώπιση του φαινόμενου της ρατσιστικής βίας και ενδοοικογενειακής βίας ήταν λειψή και μόνο με επικοινωνιακές… κορόνες.
Στα πεπραγμένα επισημαίνεται πως «βοηθήσαμε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τον απλό λαό, με διαφορετική φιλοσοφία διαχείρισης των κοινωνικών εκδηλώσεων και των εργασιακών διεκδικήσεων, καταργώντας μεταξύ άλλων και την ομάδα ΔΕΛΤΑ, που είχε συσταθεί με μοναδικό σκοπό την καταστολή κινητοποιήσεων και ενσωματώνοντας το προσωπικό της σε αστυνομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου». Σε αυτό το σημείο, στελέχη της Αστυνομίας υποστηρίζουν πως αυτή η… διαφορετική φιλοσοφία μπέρδεψε τους αστυνομικούς για το πότε μπορούσαν να ενεργήσουν και πότε όχι, εμφανιζόμενοι ως υπόλογοι και στις δύο περιπτώσεις, ενώ και πάλι το «πεδίο μαχών» μεταφερόταν στο… χωνευτήριο των Εξαρχείων.
Από αυτά που έγιναν ήταν η επαναλειτουργία των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είχε διακοπεί τη διετία 2012-2014, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με επαναπρόσληψη απολυμένων, η αύξηση των προσλήψεων κατά 25% στην Ελληνική Αστυνομία μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, ένταξη 2.173 πυροσβεστών πενταετούς θητείας στο μόνιμο προσωπικό, ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με άλλες 2.000 προσλήψεις, ένταξη των σχολών της Πυροσβεστικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Εξι… πεπραγμένα αφορούσαν τη θετική προσπάθεια αναβάθμισης των αστυνομικών σχολών σε ανώτατες στα πρότυπα των ευρωπαϊκών προδιαγραφών που διέπουν και τα ελληνικά ΑΕΙ, με τρία διακριτά προγράμματα εκπαίδευσης (Σχολή Αξιωματικών 5 χρόνια και ένα εξειδίκευση – Σχολή Υπαξιωματικών 4 χρόνια – Σχολή Αστυφυλάκων 2 χρόνια). Αυτή η καλή προσπάθεια κρίθηκε μη νόμιμη από το ΣτΕ, γιατί ο νόμος χάθηκε λόγω ευρωεκλογών και έμεινε το «παράνομο» Προεδρικό Διάταγμα…
Από την έντυπη έκδοση