Στο «παρά πέντε» της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου και εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, ο υπουργός Παιδείας δημιουργεί νέα Πολυτεχνεία με υπουργικές αποφάσεις, κάνοντας προεκλογικά χατίρια σε ΤΕΙ που πανεπιστημιοποίησε ο ίδιος και εμπαίζει τους υποψηφίους, οι οποίοι δε γνωρίζουν τι δικαιώματα τελικά θα έχουν αυτά τα νέα τμήματα.
Οι πανεπιστημιακοί των πολυτεχνικών τμημάτων, που την προηγούμενη περίοδο είχαν εκφράσει σφοδρές αντιδράσεις για την ίδρυση νέων τμημάτων στην ανώτατη Παιδεία του τεχνικού τομέα, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την υπουργική απόφαση που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Οπως αναφέρει ο πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Γκόλιας στον «Ε.Τ.»: «Δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη απόφαση για αύξηση του αριθμού εξαμήνων από 8 σε 10 σε τμήματα Μηχανικών λαμβάνεται εντός προεκλογικής περιόδου. Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, όπως είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ανώτατη Παιδεία στον τεχνικό τομέα, θέσεις με τις οποίες άλλωστε συμφωνούν και οι υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές».
Τι σημαίνει όμως αυτό για τους χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στα δημοφιλή πολυτεχνικά τμήματα; Στην ουσία τίποτα ακόμη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ο δρόμος για ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με πολυτεχνικά τμήματα όπως αυτά, για παράδειγμα, του ΕΜΠ, αλλά και η άμεση απόκτηση master μετά την ολοκλήρωση των πενταετών σπουδών είναι ακόμα μακρύς.
Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (σ.σ.: το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) λειτουργεί ήδη εδώ κι έναν χρόνο με τους εισακτέους πέρσι να εισάγονται σε τετραετές πρόγραμμα, ενώ για Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (σ.σ.: προέκυψε ως μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης) θα λειτουργήσει από φέτος με τη νέα σύστασή του ως πανεπιστήμιο.
Ποια είναι τα τμήματα που με μία υπουργική απόφαση έγιναν πενταετή:
οι σπουδές γίνονται πενταετείς για τα εξής τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:
1) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
2) Μηχανικών Βιοϊατρικής
3) Μηχανικών Βιοµηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
4) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών
5) Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής
6) Μηχανολόγων Μηχανικών
7) Ναυπηγών Μηχανικών
8) Πολιτικών Μηχανικών
Επίσης, ορίζονται σε δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα οι σπουδές στα εξής τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου:
1) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
2) Ηλεκτρονικών Μηχανικών
3) Μηχανολόγων Μηχανικών
Ποια είναι τα επόμενα βήματα:
Η υπουργική απόφαση που ορίζει τη μετατροπή των 4ετών πολυτεχνικών τμημάτων σε 5ετή αποτελεί το πρώτο βήμα διεκδίκησης master και ίσων επαγγελματικών δικαιωμάτων με τα υφιστάμενα πολυτεχνικά τμήματα.
Παρόλα αυτά, οι φετινοί εισακτέοι δεν γνωρίζουν ακόμα πόσα από αυτά που θα διεκδικήσει το τμήμα τους θα τα λάβει τελικά. Ποια είναι τα σενάρια:
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
– Ο νόμος ορίζει σύσταση ειδικής επιτροπής που θα λάβει την απόφαση για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σε αυτή την επιτροπή συμμετέχει και το ΤΕΕ. Εφόσον αυτά τα τμήματα πληρούν τις προϋποθέσεις, θα καταφέρουν να πάρουν την ισοδυναμία των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, και η διαδικασία για την απόκτηση master θα πρέπει να πληροί κάποια ακαδημαϊκά κριτήρια και το κυριότερο… τη σύνθεση ενός πέμπτου έτους, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στα προγράμματα σπουδών. Εφόσον γίνουν οι αλλαγές αυτές θα δοθεί και η δυνατότητα για απόκτηση master.
– Το άλλο σενάριο, σε περίπτωση φυσικά που η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις, θα είναι να λειτουργούν πενταετή τμήματα χωρίς αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα και master. Αν η ακαδημαϊκή κοινότητα, το ΤΕΕ αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν αποδεχθούν τις αιφνίδιες αποφάσεις που πέρασε προεκλογικά ο Κώστας Γαβρόγλου, πρακτικά θα δημιουργηθεί το παραπάνω οξύμωρο σχήμα στον ακαδημαϊκό χάρτη, με πενταετή πολυτεχνικά τμήματα δύο ταχυτήτων.
Χωρίς κονδύλι μισθοδοσίας οι προσλήψεις 10.500 εκπαιδευτικών
Master στα προεκλογικά πυροτεχνήματα έχει αποδειχθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με αγαπημένη του θεματική τους μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση. Εδώ και λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για 15.000 προσλήψεις στην Εκπαίδευση, αποφεύγοντας να αναφέρει ότι οι 10.500 εξ αυτών είναι στον «αέρα».
Μάλιστα, σε ένα κρεσέντο προεκλογικών παιχνιδιών, ο υπουργός Παιδείας έστειλε αίτημα προς την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με το οποίο ζητάει την εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου ώστε να εξακολουθήσει η διαδικασία του ΑΣΕΠ για το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών.
Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια το υπουργείο Παιδείας προχωράει σε προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και ειδικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Ομως, το να φουσκώνει τα νούμερα σε 15.000 εκπαιδευτικούς για τα επόμενα δύο χρόνια (σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022) δεν αποτελεί μόνο εμπαιγμό για τους εκατοντάδες χιλιάδες αναπληρωτές, αλλά και προεκλογική φούσκα, καθώς δεν προβλέπονται σε κανέναν προϋπολογισμό του κράτους τα κονδύλια για την κάλυψη της μισθοδοσίας τους.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γαβρόγλου, για να δημιουργήσει εντυπώσεις, απέστειλε αίτημα στο ΣτΕ να εξαιρεθούν κατά την προεκλογική περίοδο όχι μόνο οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στην Ειδική Αγωγή για το σχολικό έτος 2019-2020, αλλά και οι 10.500 εκπαιδευτικοί της Γενικής Εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022 για την κατάρτιση των νέων ενιαίων πινάκων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
Φυσικά, σε αυτό το παιχνίδι συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης. Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου η εγκριτική απόφαση (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) για το μόνιμο διορισμό 10.500 εκπαιδευτικών, πράξη η οποία στην ουσία δεν καλύπτει κανέναν εκπαιδευτικό που θέλει να ελπίζει σε διορισμό.
Ο κ. Γαβρόγλου πήρε τη σκυτάλη στη συνέχεια από τους άλλους δύο υπουργούς και απέστειλε αίτημα προς το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) σχετικά με την εκκίνηση των διαδικασιών για την προκήρυξη και, στη συνέχεια, την πρόσληψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία για τα επόμενα δύο έτη, ενώ στην ουσία ακόμα δεν είναι γνωστό αν στον προϋπολογισμό του 2020 θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν 5.250 μόνιμες προσλήψεις και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να πνέει τα λοίσθια στην κυβερνητική της θητεία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου