Η μήνυση αφορούσε τους χειρισμούς των εισαγγελέων στην περιβόητη υπόθεση Novartis, για την οποία ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα την κατηγορία του χρηματισμού, με… τροχήλατη βαλίτσα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μοναδικό στοιχείο επ’ αυτού είναι μια ανώνυμη κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος δείχνει να θυμάται καθαρά μόνον τα ροδάκια της βαλίτσας – διότι κατά τα άλλα δεν αναφέρει πότε τσούλησαν στο τσιμεντένιο προαύλιο του πρωθυπουργικού γραφείου, ούτε ποιον θα είχαν δει αν διέθεταν μάτια…
Εκείνη την περίοδο, ο – σχετικά «φρέσκος – αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προφανώς δεν είχε αντιληφθεί τον ρόλο του υπουργού, τον οποίον πλέον φωτογραφίζει απροσχημάτιστα ως «Ρασπούτιν». Το σχετικό παρατσούκλι το είχε κολλήσει στον επί 4,5 χρόνια υπουργό του κ. Τσίπρα η κ. Ελένη Ράικου, πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, η οποία είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση τον Μάρτιο του 2017, όταν κυβερνητικά στελέχη της απέδιδαν – μέσω δημοσιευμάτων – ευθύνες για αναποτελεσματικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.
Η κ. Ράικου ήταν από τα – λίγα – θύματα της «πρώτης φοράς Αριστεράς» στον χώρο της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, ο κ. Αγγελής, από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, μόνον θετικές ειδήσεις για την καριέρα του είχε από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση.
Ολα θα άλλαζαν μερικούς μήνες αργότερα: τον Οκτώβριο του 2018, ο κ. Αγγελής ορίζεται εποπτεύων στην Εισαγγελία Διαφθοράς, η οποία «τρέχει» το εμβληματικό για την κυβέρνηση σκάνδαλο Νοvartis, για το οποίο αντιμετώπιζαν κατηγορίες – ήδη από τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς – 10 σημαίνοντες πολιτικοί, μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργοί.
Κάποια φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης – που προφανώς έκαναν ρεπορτάζ σε βάθος για το συγκεκριμένο ζήτημα – προχωρούσαν στο ενδιάμεσο διάστημα σε προαναγγελίες πολύ μεγάλων αποκαλύψεων για χρήματα που έβλεπαν στο βάθος του τούνελ να έχουν λάβει είτε οι κατηγορούμενοι, είτε συνεργάτες τους. Αλλωστε, η υπόθεση είχε φτάσει στη Βουλή με το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, ότι επρόκειτο «για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
Παρά τις φιλότιμες προαναγγελίες, το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών είχε αρχίσει να ξεφουσκώνει το φθινόπωρο του ’18, όταν ο κ. Αγγελής έκανε πρεμιέρα ως επόπτης της εισαγγελέως Τουλουπάκη και της ομάδας της: η αδυναμία ανεύρεσης κάποιου απτού στοιχείου για χρηματισμό πολιτικού στελέχους αποδυνάμωνε τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα όταν οι αμερικανικές Αρχές – που είχαν ξεκινήσει την παγκόσμια έρευνα για το σκάνδαλο – ανέφεραν ότι δεν έχουν στοιχεία για χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών. Υπό κανονικές συνθήκες, κάτι τέτοιο – από τη στιγμή που η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είχε επίσης εντοπίσει το παραμικρό – θα οδηγούσε την υπόθεση σε κάποιο ντουλάπι.
Ομως, εκτός από τη δικαστική εξουσία, υπάρχει και η εκτελεστική: και αυτή είχε επενδύσει πολιτικά στην ομηρία των κατηγορούμενων πολιτικών που – προφανώς για τυχαίους λόγους – ήταν μεταξύ εκείνων που ενοχλούσαν ιδιαίτερα την κυβερνητική πλειοψηφία. Ετσι, κάποιες πηγές συνέχισαν να προαναγγέλλουν αποκαλύψεις. Αλλά ήταν φανερό ότι η ώρα που θα αναζητούνταν οι – πολιτικές – ευθύνες των εμπνευστών του μεγαλύτερου σκανδάλου όλων των εποχών, πλησίαζε…
Καθώς το 2018 έφτανε στο τέλος του, ο κ. Αγγελής είδε μία ημέρα σε ένα πρωτοσέλιδο ότι σε ένα υπηρεσιακό ταξίδι στην Αυστρία, είχε αρνηθεί να παραλάβει από τους Αμερικανούς συναδέλφους του ένα «στικάκι» με πληροφορίες – φωτιά για χρήματα που πήγαν σε πολιτικούς. Και αυτό ήταν μόνον η αρχή…
Οι ευτυχισμένες ημέρες του αντεισαγγελέα με τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν τελειώσει. Παραιτήθηκε από τη θέση του με μία αναφορά, με την οποία επιχειρεί να βάλει τους πάντες στη θέση τους. Εκεί για πρώτη φορά γράφονται απίστευτα πράγματα για κατηγορίες που ήταν προσχηματικές, ετοιμόρροπες, χωρίς στοιχεία – και φυσικά, μετά την κ. Ράικου, ο κ. αντεισαγγελέας ανακαλύπτει κι αυτός τον… Ρασπούτιν της κυβέρνησης…
Τα όσα έγραψε ήταν τόσο απίστευτα, που πήρε κάποιους μήνες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου να διατάξει έρευνα επ’ αυτών. Προηγουμένως, είχε κάνει τη δική της αναφορά η κ. Τουλουπάκη – η οποία επίσης καταλόγιζε τα μύρια όσα στον κ. Αγγελή. Η κ. Δημητρίου ανέσυρε και τις δύο αναφορές – κατά σύμπτωση την ημέρα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δηλαδή την ημέρα που έκλεινε η Βουλή. Κάτι που είναι κρίμα – γιατί αν τις είχε ανασύρει νωρίτερα, μπορεί να είχε χρειαστεί να μεταφερθεί η αναφορά Αγγελή αμελλητί εκεί, αφού υπάρχουν αναφορές σε υπουργό…
Βέβαια, ο κ. Αγγελής δεν είχε ως μοναδική ενασχόληση την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς – μιας και είχε τοποθετηθεί και στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που έχει στο τραπέζι της διάφορες δύσοσμες υποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, η υπόθεση Πετσίτη.
Ο κ. αντεισαγγελέας ήταν εκ των παραληπτών της επιστολής (που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος) του πρώην αστυνομικού – μέλους της Αρχής, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση με βαριές καταγγελίες κατά της επικεφαλής της Αρχής Αννας Ζαΐρη, για προσπάθειες συγκάλυψης. Και το ερώτημα που αρχίζει να πλανάται σαν φάντασμα στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου είναι το εξής: ξέρει; Και αν ξέρει, τι ξέρει ο κ. Αγγελής για τον κάποτε φτωχό και νυν ευκατάστατο άνθρωπο που φωτογραφιζόταν αγκαλιά με τους σημερινούς ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου;
Από την έντυπη έκδοση