Λέει μάλιστα ότι θα έχει και η ίδια ενεργό ρόλο ξανά στην πολιτική και τονίζει πως το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι εφικτό και πως «τα ολίγα που υποσχέθηκε μπορεί να τα κάνει». Παράλληλα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως λειτουργεί με σοβαρή αμφιθυμία, ενώ ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους, με αφορμή την υπόθεση των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. Επιπλέον, μιλά για την πρόσφατη περιπέτεια που πέρασε με την υγεία της και ανοίγει την καρδιά της για όσα σκεφτόταν, ενώ βρισκόταν στην εντατική.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη της πρώην υπουργού, Μαριέττας Γιαννάκου, στον Νίκο Αρμένη για το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ: Κυρία Γιαννάκου, περάσατε μια ακόμα περιπέτεια με την υγεία σας και ευτυχώς βγήκατε νικήτρια και αυτήn τη φορά. Θέλω να μου πείτε ποιο ήταν το πιο ισχυρό σας όπλο σε αυτή τη δοκιμασία και αν αναθεωρήσατε κάτι, αν αλλάξατε κάτι στη ζωή σας μετά από αυτό που συνέβη;
Απ: Κοιτάξτε, σε όρους επιβίωσης, η σκέψη μου ήταν στην κόρη μου από τη στιγμή που συνήλθα όταν βρισκόμουν ήδη στην εντατική. Και βέβαια, είναι οι αντοχές του οργανισμού, τις οποίες δεν δημιουργεί κανείς μόνος του. Είμαι ευτυχής που τα κατάφερα. Ήταν μια σοβαρή περιπέτεια αλλά τώρα είμαι καλά.
Τώρα, αν αναθεώρησα κάτι… Σε όρους καθημερινότητας έπαψα να καπνίζω. Σε όρους γενικότερα ζωής, δεν είχα λόγους να αναθεωρήσω, διότι πάντοτε είχα συγκεκριμένες απόψεις για τα πράγματα και δεν χρειαζόταν η ασθένεια για να με κάνει να αναθεωρήσω. Είχα, ήδη, όχι αναθεωρήσει, αλλά τοποθετηθεί έναντι πολλών ζητημάτων από πολύ νεαρή ηλικία.
Ερ: Θεωρείτε ότι έπρεπε να έχετε κόψει το κάπνισμα αρκετά χρόνια πριν;
Απ: Το είχα κόψει και το ξανάρχισα ξέρετε. Ναι, παίζει κάποιο ρόλο. Δεν είναι ο βασικός παράγων που δημιουργεί όλα τα προβλήματα, αλλά παίζει κάποιο ρόλο και νομίζω ότι δεν χρειάζεται.
Ερ: Να έρθω στα της πολιτικής. «Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η χώρα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν». Η φράση ανήκει στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Πιστεύετε ότι οι εκλογές είναι κοντά και όντως θα τις κερδίσει η ΝΔ όπως εκτιμά ο αρχηγός του κόμματος;
Απ: Δεν ξέρω αν είναι κοντά, γιατί δεν μπορεί να τις προκαλέσει η ΝΔ, το ξέρετε, όσο διατηρείται η πλειοψηφία, η οποία στηρίζει τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στη Δημοκρατία, τι άλλο κανείς να ζητήσει για να αλλάξει η κατάσταση; Μόνο δια εκλογών μπορεί να γίνει η αλλαγή, να φύγει μια κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη. Τώρα, ως προς το ότι θα κερδίσει η ΝΔ, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού. Οι έρευνες άλλωστε της κοινής γνώμης και οι ποιοτικές έρευνες το αποκαλύπτουν. Αποκαλυπτικός, εξίσου, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η κυβέρνηση, με τη χαρακτηριστική αμφιθυμία του τύπου «άλλα πιστεύω και άλλα κάνω». Δεν γίνεται έτσι πολιτική.
Σε Αλεξανδρούπολη και Έβρο για τα Χριστούγεννα ο Νίκος Δένδιας - Επισκέφτηκε το φυλάκιο Γέφυρας Κήπων
Ερ: Αν τελικά αργήσουν οι εκλογές, η ΝΔ δεν θα έχει κουράσει τελικά να τις ζητάει τόσο πολύ καιρό; Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για στρατηγικό λάθος.
Απ: Όχι, ακούστε. Η ΝΔ ξέρει ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές, αλλά είναι το μόνο μήνυμα που μπορεί να στείλει κανείς και ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η διακυβέρνηση του τόπου. Η ΝΔ δεν πρόκειται να κουράσει, διότι αυτό που κάνει είναι να τοποθετείται επί των θεμάτων και να δεσμεύεται για συγκεκριμένες πολιτικές, δηλαδή όχι υπερβολές, όχι φανφάρες, όχι πολιτική ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ: Να έρθω στα ζητήματα της οικονομίας. Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε κάποια θετικά, καλά νέα στο εξής, μετά από αυτή τη μακρά περίοδο δοκιμασίας; Π.χ. στο θέμα του χρέους, να περιμένουμε κάτι σύντομα όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο;
Απ: Ακούστε, πρέπει να γίνει κάτι για το χρέος, το οποίο είχαν υποσχεθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012. Δεν βλέπω, όμως, να είναι οι διάφοροι πολιτικοί παράγοντες, στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως, τόσο ένθερμοι οπαδοί. Διότι θεωρούν, και κυρίως οι βουλευτές όλων των πλευρών σε πολλές χώρες, ότι έχουν ήδη δοθεί πολλά στην Ελλάδα και δεν πρέπει να δοθούν περισσότερα. Επίσης, ακούω ορισμένους να υπαινίσσονται να γίνει κάτι για το χρέος, αλλά η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Βέβαια, αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα πολλαπλασιαστεί το ίδιο το χρέος της. Νομίζω ότι θα αργήσει αυτό για το χρέος. Μακάρι να γίνει νωρίτερα, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα αργήσει και δεν θα είναι κάτι πολύ ισχυρό. Θα είναι μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, τα οποία είναι ήδη χαμηλά και θα είναι και μια επιμήκυνση των αποδόσεων. ‘Αρα, η Ελλάδα χρειάζεται να δουλέψει, διότι πρέπει τεράστια ποσά να μπορεί να εκταμιεύει για τους τόκους, για την αποπληρωμή δηλαδή.
Ερ: Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ πώς το είδατε; Λέει ότι είναι κοστολογημένο, ότι είναι εφαρμόσιμο, ότι θα βελτιώσει γρήγορα την κατάσταση στις τσέπες των πολιτών. Και επίσης, θα μπορέσει, πιστεύετε -αν του δοθεί η ευκαιρία να πάρει το τιμόνι της χώρας- να το εφαρμόσει; Θα έχει τους πολίτες μαζί του στις μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται;
Απ: Εγώ νομίζω ένα πράγμα πρώτα απ΄ όλα: Αυτά τα ολίγα που υποσχέθηκε μπορεί να τα κάνει. Και μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί περιβάλλον σταθερότητας που διαπνέεται από τις πιο φιλελεύθερες και ανοικτές αντιλήψεις. Αυτό το βλέπουν και οι δανειστές. Τώρα, από την άλλη πλευρά, εγώ πιστεύω ότι ναι, θα πάρει το τιμόνι της χώρας. Και πιστεύω ότι θα βρει συνεργάτες για να το πάρει, αν δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Σημασία έχει σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, να καταλάβει ο κόσμος μερικά πράγματα που τα νιώθει στην τσέπη του, στην καθημερινότητά του. Δηλαδή, δεν έχει σημασία να λέμε γενικότητες και αοριστίες περί χρέους. Πρέπει να πούμε τι συγκεκριμένο θα γίνει και πώς θα γίνει. Νομίζω ότι αυτά που ανακοινώθηκαν στην Θεσσαλονίκη είναι εφικτά και επιτεύξιμα.
Ερ: Να έρθω στο θέμα των αδειών των τηλεοπτικών καναλιών. Η ΝΔ, λέει, ότι το ΣτΕ θα έπρεπε να είχε πάρει απόφαση για τη συνταγματικότητα του νόμου πριν από το σχετικό διαγωνισμό. Η κυβέρνηση απαντά ότι η ΝΔ λειτουργεί σαν γραφείο Τύπου των καναλαρχών. Πώς βλέπετε όλη αυτή την υπόθεση;
Απ: Πρώτα απ΄ όλα εγώ κοιτάζω το Σύνταγμα.Το Σύνταγμα είναι καταλυτικό. Δεν μπορεί κανείς να δεχτεί ότι χωρίς τον ανάλογο ρόλο στο ΕΣΡ δόθηκαν οι άδειες των καναλιών. Φυσικά έπρεπε να υπάρξει τακτοποίηση του θέματος και να σταματήσει η προσωρινότητα των αδειών. Προς τον σκοπό αυτό έπρεπε να μην εμπλακεί άμεσα το κράτος και η κυβέρνηση, αλλά να λειτουργήσει το άρθρο 15 του Συντάγματος που προβλέπει την ευθύνη του ΕΣΡ.
Επιπλέον, μέσω αυτής της διαδικασίας απεκαλύφθη ότι υπήρχε στήριξη ενός συγκεκριμένου ατόμου για να αναλάβει ραδιοτηλεοπτικό μέσο, το οποίο θα ήταν φιλικό προς την κυβέρνηση. Αυτό προκάλεσε κλίμα δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης. Και αναρωτιέμαι, δεν κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί το Σύνταγμα και ότι μετά έπονται και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Ομολογώ ότι απορώ με την επιπόλαιη και πρωτόγονη θα έλεγα διαδικασία που εφευρέθηκε για να λυθεί το θέμα.
Και να σας πως και κάτι άλλο. Από παλιά ακόμη, τα κόμματα αναρωτιόντουσαν, ξέρω ότι υπήρχαν ερωτηματικά και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, «να έχουμε ένα δικό μας κανάλι». Γιατί η ΕΡΤ π.χ. μεροληπτούσε υπέρ της εκάστοτε κυβέρνησης. Τίποτα πιο κουτό δεν υπάρχει από το να θέλει μια κυβέρνηση να περάσει την άποψή της έχοντας δήθεν δικό της κανάλι. Η κριτική η οποία γίνεται από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους -που πολλές φορές είναι και αθέμιτη- είναι μέσα στο παιχνίδι.
Ερ: Έχει δεχθεί κριτική η ΝΔ ότι πολλές φορές στην πορεία της δεν ήταν ενωμένη. Πέρσι τέτοια εποχή, υπήρχε εσωκομματικά «φαγωμάρα». Σήμερα πιστεύετε ότι η εικόνα ενότητας που εκπέμπει η ΝΔ είναι πραγματική ή πρόκειται περί εικονικής πραγματικότητας;
Απ: Βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι ηγεσίες των κομμάτων δεν είναι οι ισχυρές ηγεσίες που δεν σήκωναν μύγα στο σπαθί τους και επέβαλλαν συγκεκριμένη γραμμή. Τα κόμματα βέβαια, είναι βασικοί παράγοντες στη Δημοκρατία. Πώς αλλιώς να λειτουργήσει κανείς από το να συγκεντρωθούν άνθρωποι που πιστεύουν τα ίδια πράγματα και να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό; Ότι υπάρχουν τριβές κατά καιρούς, σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς. Καμιά φορά υπάρχουν τριβές επί της διαδικασίας, επί του τρόπου του αντιπολιτεύεσθαι. Υπάρχουν οι προσωπικές φιλοδοξίες. Μην ξεχνάτε ότι τα άτομα που πολιτεύονται είναι εκ των πραγμάτων φιλόδοξα. Λοιπόν, άλλοι παραμερίζουν τη φιλοδοξία έναντι κομματικού και πατριωτικού καθήκοντος, και άλλοι αφήνουν τη φιλοδοξία να υπερβεί και το πατριωτικό καθήκον. Καταλαβαίνετε ότι εκεί τα πράγματα μπλέκονται.
Όμως, εγώ νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι καλή η κατάσταση. Δηλαδή υπάρχει μεγαλύτερη συναίσθηση της πραγματικότητας, βλέπουμε τα λάθη μας και ότι η χώρα δεν βαδίζει σωστά, και νομίζω ότι αυτός είναι ένας λόγος για να υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα.
Ερ: Τελευταία ερώτηση. Εσείς στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τι θέση θα έχετε; Να περιμένουμε να αναλάβετε κάποιο ενεργό ρόλο;
Απ: Κοιτάξτε θα βοηθήσω. Έχουμε πει ότι θα συνεργαστώ και θα στηρίξω. Και δεν είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η ΝΔ στην οποία πρόεδρος είναι ο Κυριάκος τώρα. Το λέω αυτό, γιατί και ο ίδιος δεν λειτουργεί έτσι και είναι η πραγματικότητα. Γιατί η ΝΔ έχει μια διαχρονική πορεία. Έχουμε, λοιπόν, μια νέα ηγεσία με φρέσκα μυαλά, με γνώση πολιτική και τεχνοκρατική. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή για να βαδίσουμε μπροστά.