Η συμφωνία, όπως την περιγράφει ο κ. Χάρης Θεοχάρης, θα προβλέπει, από τη μία πλευρά, το «κούρεμα» σημαντικού μέρους των παλαιών οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή του υπολοίπου σε βάθος 10ετίας με μικρές δόσεις. Από την άλλη πλευρά όμως όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή θα αναλαμβάνουν τη δέσμευση να εκπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα Ταμεία και, αν δεν είναι συνεπείς, θα τους αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Ο κ. Χ. Θεοχάρης δηλώνει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η «Δημοκρατική Ευθύνη» είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις υπό τον όρο ότι θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο μεταρρυθμιστικής πολιτικής που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα χωρίς συμβιβασμούς. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι δεσμοί του με το Ποτάμι δεν έχουν διακοπεί, θεωρεί ωστόσο ότι το κόμμα αυτό δεν θα επιβιώσει «αν συνεχίσει με τη μορφή που έχει σήμερα».
Ποια πιστεύετε ότι είναι τα λάθη στην οικονομική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση συνεχίζει στο δρόμο όλων των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά: Αύξηση φόρων, οριζόντια μείωση δαπανών, ελαχιστοποίηση του εισοδήματος του κόσμου, σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο δεν φαίνεται διέξοδος. Ακόμη κι αν αυτό σταματήσει, καθώς έπειτα από οκτώ χρόνια μπορεί να βρεθούν σημεία στήριξης της οικονομίας, αυτή η στήριξη θα είναι βραχυπρόθεσμη. Δεν θα έρθει η βιώσιμη ανάπτυξη στην οποία η κυβέρνηση προσφάτως ελπίζει.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειάς της για δημοσιονομική προσαρμογή στην αύξηση της φορολογίας;
Γιατί ταιριάζει με την ιδεολογία της, με τη λογική της, πιστεύει στο μεγαλύτερο μέγεθος του κράτους. Δεν εστιάζει στην παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει και τον ιδιωτικό τομέα να παραγάγει τον πλούτο που χρειάζεται. Συνεπώς, είναι σε μεγάλο βαθμό η εύκολη λύση.
Με ποια μέτρα πιστεύετε ότι θα μπορούσε να λυθεί το οξύ πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά και οι περισσότερες επιχειρήσεις;
Πρέπει, επιτέλους, να μιλήσουμε για μια νέα συμφωνία εντιμότητας, ιδιαίτερα με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μικροεπαγγελματίες, που θα έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το πάγωμα όλων των οφειλών ώστε να δώσουμε μια ανάσα σε όσους πνίγονται από τα χρέη. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να πληρώνεται μόνο ένα ποσοστό, αναλόγως των κερδών, ώστε να ξεπληρωθεί το χρέος αυτό στην επόμενη δεκαετία, και το υπόλοιπο να χαριστεί. Το δεύτερο μέρος αφορά στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που θα αποδεχτούν τη διαδικασία, όπως η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η αυστηρή τήρηση της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα υπάγονται σε συχνό έλεγχο και, αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παράβαση, τότε θα αίρεται η άδεια λειτουργίας τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής