«Τα γεγονότα του Ευόσμου ωρίμασαν πλήρως και εμφανώς τις συνθήκες», τονίζει, προσθέτοντας πως «το διακύβευμα είναι να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει ως οργάνωση» και ότι «έχουμε να πούμε και να κάνουμε κάτι που ενδιαφέρει την κοινωνία, τους νέους, όχι απλά το κόμμα μας». Αναφερόμενος στις παθογένειες που βγήκαν μπροστά στο Συνέδριο του Ευόσμου, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους μπορεί να ξαναστήσει την ΟΝΝΕΔ σε υγιείς βάσεις δηλώνοντας ότι, έχοντας αποδείξει ότι είναι «καλός στρατιώτης», μπορεί να φανεί «και εξίσου καλός διοικητής». Σε περίπτωση που εκλεγεί, δεσμεύεται για μια ΟΝΝΕΔ «ανοιχτή και λειτουργική, διάφανη και καθαρή, πολιτική και ανανεωτική», όπου θα έχουν ρόλο νέοι, «που, πέρα από τα κομματικά ένσημα, έχουν να επιδείξουν επαγγελματικό, ακαδημαϊκό, κοινωνικό έργο».
Υποψήφιος πρόεδρος ΟΝΝΕΔ και επίσημα, λοιπόν. Πώς νιώθεις μετά την ανακοίνωση;
Νιώθω έτοιμος, αυτή είναι η λέξη που μου έρχεται πρώτη στο μυαλό. Ετοιμος να αναλάβω την ευθύνη να κάνω πράξη μια χρυσή ευκαιρία. Και δεν είμαι έτοιμος ως απλά μια μονάδα, είμαι έτοιμος γιατί δίπλα μου είναι άνθρωποι, τοπικές, επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις που μοιραζόμαστε κοινές διαδρομές, κοινούς κώδικες, κοινές αγωνίες και κοινό όραμα. Πολλές φορές στο παρελθόν οι συνθήκες ήταν ώριμες, αλλά τα ανανεωτικά κομμάτια δεν κατάφερναν να βρουν κοινό μηχανισμό. Τα γεγονότα του Ευόσμου ωρίμασαν πλήρως και εμφανώς τις συνθήκες. Είμαστε έτοιμοι, γιατί το διακύβευμα είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο.
Ποιο είναι αυτό το διακύβευμα;
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Το διακύβευμα είναι να αποδείξουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει ως οργάνωση. Υστερα από παραπάνω από έξι χρόνια κρίσης, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που άντεξε μέσα στην κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού. Η φοιτητική μας οργάνωση, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, άντεξε μέσα στην απαξίωση των πανεπιστημιακών θεσμών. Είναι, λοιπόν, η στιγμή για την ΟΝΝΕΔ να αποδείξει ότι μπορεί να αντέξει στην πίεση που προκαλούν η φθίνουσα πορεία της και η μεγάλη απογοήτευση του Ευόσμου. Και, επειδή τελειώνει αυτός που δεν έχει μέλλον, δεν πρέπει απλά να αποδείξουμε ότι είμαστε εδώ, αλλά και ότι έχουμε να πούμε και να κάνουμε κάτι που ενδιαφέρει την κοινωνία, τους νέους, όχι απλά το κόμμα μας.
Αναφέρεις αρκετά τον Εύοσμο, γιατί;
Γιατί ο Εύοσμος αποτύπωσε με τον πιο σαφή τρόπο τα προβλήματα της ΟΝΝΕΔ. Θα μπορούσαμε να τα κωδικοποιήσουμε σε τρεις πυλώνες: Τη στείρα και αντιπαραγωγική ομαδοποίηση εντός της οργάνωσης, τις υπόγειες συναλλαγές και την απουσία πρωτότυπου πολιτικού λόγου. Με απλά λόγια, αντί να προχωρά μπροστά και να λύνει προβλήματα, η ΟΝΝΕΔ γύριζε γύρω από τον εαυτό της, προκαλώντας προβλήματα στον εαυτό της. Εσφαλμένα πιστεύαμε ότι υπήρχαν πολιτικές και ηθικές δικλίδες ασφαλείας. Οταν το Συνέδριο του Ευόσμου «έσκασε», είτε θα παίρναμε την κατάσταση στα χέρια μας είτε θα πηγαίναμε σπίτι μας.
Θα ρωτήσει κάποιος: Γιατί είσαι εσύ ο κατάλληλος να ξαναστήσεις την ΟΝΝΕΔ σε υγιείς βάσεις;
Για αρχή, να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος κατάλληλος. Αλίμονο αν ισχυριζόμουν κάτι τέτοιο. Θα έπρεπε να είχα φύγει μόνος μου αν το πίστευα, προκειμένου να είμαι συνεπής. Παρά ταύτα, πιστεύω πως είμαι κατάλληλος για αυτόν το ρόλο, για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί έχω την εμπειρία και τη γνώση του εσωτερικού της ΟΝΝΕΔ. Δεύτερον, γιατί έχω περάσει από όλα τα στελεχικά επίπεδα της οργάνωσης, αποδεικνύοντας, νομίζω, τις ικανότητες, την επιμονή και την αποτελεσματικότητά μου. Και τρίτον, γιατί έχω την τιμή να έχω γύρω μου τους περισσότερους από τους ικανούς να επανιδρύσουν την ΟΝΝΕΔ που μας αξίζει. Με λίγες λέξεις, έχοντας αποδείξει ότι είμαι «καλός στρατιώτης», πιστεύω ότι μπορώ να φανώ και εξίσου «καλός διοικητής».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής