Οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ραγδαίες, με πολλά στελέχη να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους τόσο για τις κινήσεις της κ. Γεννηματά όσο και για την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, λίγες εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εθνικές εκλογές. Στελέχη της Κεντροαριστεράς χαρακτηρίζουν την ενέργεια της κ. Γεννηματά ως «κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου». Η παράταση που έδινε όλο αυτό το διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη στην «εκκρεμότητα Βενιζέλου» προϊδέαζε για την εξέλιξη, η οποία ωστόσο αιφνιδίασε πολλούς στο κόμμα.
Η ρήξη επήλθε το πρωί του Σαββάτου, μετά τη συνάντηση της κ. Γεννηματά με τον κ. Βενιζέλο, στον οποίο του ανακοινώθηκε ότι δεν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά ο κ. Καμίνης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του κόμματος πρότεινε στον κ. Βενιζέλο να τοποθετηθεί στην τελευταία (μη εκλόγιμη) θέση του ψηφοδελτίου ή σε όποια εκλογική περιφέρεια επιθυμεί, με σταυρό, κάτι που ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρνήθηκε. Μάλιστα, η κ. Γεννηματά στη συνάντηση φέρεται να άφησε αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου υποστηρίζοντας πως «έχει διαφορετική γραμμή από αυτή του ΚΙΝ.ΑΛ.».
Βολές…
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορεί την κ. Γεννηματά ότι μετατρέπει το ΚΙΝ.ΑΛ. σε «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ» και άφησε να εννοηθεί ότι αποχωρεί από την παράταξη. «Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρότασή της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητά μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝ.ΑΛ. ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της πατρίδας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος. Στην αναφορά του κ. Βενιζέλου περί «ουράς του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε αμέσως ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος υποστήριξε πως «όπως δεν ήμασταν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα, έτσι και τώρα δεν θα γίνουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ».
Απάντηση
Συνεργάτες της κ. Γεννηματά υποστηρίζουν πως ο κ. Καμίνης τοποθετήθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στο πλαίσιο της ανανέωσης, «της διεύρυνσης του χώρου και της ενίσχυσης του νέου πολιτικού φορέα, ώστε να κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο». Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να ζήτησε «πρώτη θέση στο Επικρατείας ή τίποτα». Οι ίδιες πηγές χρεώνουν στον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι εκείνος είναι που με τη στάση του εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή τα πολιτικά συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι απόντες από αυτή τη μάχη απλά διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε η κ. Γεννηματά αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος για τις περιφερειακές εκλογές. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. υπεραμύνθηκε της επιλογής της να τοποθετήσει τον κ. Καμίνη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με στόχο «να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθύνθηκε και στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας: «Λυπάμαι για την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να εγκαταλείψει την κοινή μας προσπάθεια. Σε αυτή την κρίσιμη αναμέτρηση και για το Κίνημα και για τη χώρα θα μπορούσε να προσφέρει πολλά», τόνισε.
Ο κ. Γιώργος Καμίνης, πάντως, ξεκαθάρισε (ΣΚΑΪ) ότι, παρά τις εξελίξεις, δεν πρόκειται να «παραιτηθεί από θέσεις ευθύνης» που του ανατέθηκαν και υποστήριξε πως «κάθε στέλεχος που επιλέγει να μη συμμετέχει σε αυτή τη μάχη μάς αφαιρεί κάτι από τη δύναμή μας». Ωστόσο, αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο, συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι κρίνονται όλα από την παραμονή ή την αποχώρηση Βενιζέλου».
Καμπανάκι
Η ρήξη στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής προκαλεί ανησυχία σε πολλά στελέχη, που εκτιμούν ότι η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το κόμμα θα πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις και θα επηρεάσει καθοδικά την πορεία προς τις εθνικές κάλπες, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και ο κίνδυνος διάσπασης αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Ηδη εκφράζονται οι πρώτες αντιδράσεις, με κορυφαία στελέχη του κόμματος να επιχειρούν, για την ώρα, να τηρήσουν αποστάσεις, ενώ άλλοι εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για τις εξελίξεις.
«Ηταν μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και έναν μήνα πριν από τις εθνικές κάλπες. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε ενότητα ώστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε (ΑΠΕ) ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. «Θυμωμένος» με τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με συνεργάτες του.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε με νόημα (ΣΚΑΪ) πως ο «Βενιζέλος δεν τελείωσε», χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό με μεγάλο θεσμικό μέλλον», ενώ επιφυλάχθηκε να μιλήσει εκτενώς για το θέμα στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων την ερχόμενη Τρίτη. «Εγώ είμαι εδώ για να δώσω τη μάχη για την τελική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι έχω να πω θα το πω την Τρίτη στη συνεδρίαση των αρμοδίων οργάνων. Μέχρι τις 7 Ιουλίου θα έχω συμβάλει, ως υποψήφιος βουλευτής, στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Καρφιά κατά της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. έριξε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν ήταν πολύ σοφή η κίνηση της κ. Γεννηματά».
Την ίδια στιγμή, η ρήξη του κ. Βενιζέλου με το ΚΙΝ.ΑΛ. προκαλεί ήδη αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος, με τον Μάνο Επιτροπάκη να ανακοινώνει ότι αποσύρεται από το ΚΙΝ.ΑΛ., αφήνοντας αιχμές κατά της κ. Γεννηματά. Λίγες ώρες αργότερα την αποχώρηση του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Β’ Πειραιά ανακοίνωσε ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης. Ο κ. Λιντζέρης αποδίδει τον «εξοβελισμό» του κ. Βενιζέλου, όπως λέει χαρακτηριστικά, στην «ανομολόγητη επιδίωξη ενός συστήματος να οδηγήσει τις δυνάμεις της προοδευτικής αλλαγής στην αγκαλιά του κ. Τσίπρα».
Στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής ενεπλάκη και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που προσφάτως αποχώρησε από το ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) για «στρατηγικό αδιέξοδο». «Είναι φανερό ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Εφυγε από το ΚΙΝ.ΑΛ. η αριστερή πτέρυγα που ήταν η ΔΗΜ.ΑΡ. Εφυγε η φιλελεύθερη, η κεντρώα, που ήταν το ΠΟΤΑΜΙ. Φεύγει τώρα και η δεξιά πτέρυγα που εκπροσωπεί ο κ. Βενιζέλος. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία στρατηγική πλεύση. Δεν μπορείς να κατηγορείς απλώς τους πάντες και τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχέδια συνεργασίας με τη ΝΔ
Η αποχώρηση του κ. Βενιζέλου αναζωπυρώνει και πάλι τα σενάρια για συμμετοχή του ή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που ο ίδιος ωστόσο έχει διαψεύσει. «Ο κ. Βενιζέλος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε στο Επικρατείας ούτε σε καμία λίστα της Ν.Δ.», σχολίασε (ΟΡΕΝ) ο βουλευτής της Ν.Δ., Νικήτας Κακλαμάνης. Αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, εκτιμούν πως η ρήξη δεν είναι οριστική και πως μπορεί τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν κινήσεις κατευνασμού, προκειμένου ο κ. Βενιζέλος να παραμείνει, έστω διακριτικά, στις τάξεις του ΚΙΝ.ΑΛ. «Ο κ. Βενιζέλος δεν πρέπει να φύγει, είναι ένα εξαιρετικό στέλεχος που πρέπει να δώσει τη μάχη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Σταμάτης Μαλέλης. «Είναι επιλογή του κ. Βενιζέλου να κάνει τη δήλωση αποχώρησης από το ΚΙΝ.ΑΛ.», υποστήριξε (ΕΡΤ) ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης.
Επίθεση και κατά Σημίτη, Ανδρουλάκη
Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον Alpha χθες το βράδυ, ανέβασε και άλλο τους τόνους και σε έντονο ύφος επιτέθηκε στον κ. Βενιζέλο, ενώ άφησε αιχμές και κατά των κ.κ. Σημίτη και Ανδρουλάκη, ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι δεν γίνεται «όμηρος των προσωπικών επιλογών των στελεχών» και αναφερόμενη στον κ. Βενιζέλο υποστήριξε ότι έκρινε πως «το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή». Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. μάλιστα άφησε σαφείς υπαινιγμούς κατά του κ. Βενιζέλου. «Υπάρχει και ένα ζήτημα για μένα ηθικής στην πολιτική. Τα στελέχη αξιολογούνται όχι μόνο για την προσφορά τους, για τις ικανότητές τους, αλλά και την ηθική την οποία επιδεικνύουν σε κάθε στάδιο και ιδιαίτερα προ των εκλογών», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Επιπλέον, έριξε τα βέλη της κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και κατά του κ. Ανδρουλάκη. «Σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα όσα ακούστηκαν σε βάρος του ανέντιμα και ανήθικα, αλλά ο κ. Σημίτης δεν είναι πρόεδρος αυτή τη στιγμή», τόνισε με νόημα, προσθέτοντας: «Και ο κ. Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής, θα πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του και το ρόλο του στην Ευρωβουλή και να μας εκπροσωπήσει. Αλλος είναι ο πρόεδρος και άλλος έχει την ευθύνη των εκλογών».
Τι απαντούν από τη Χαριλάου Τρικούπη
Το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να απαντήσει στην κριτική που δέχεται τις τελευταίες ώρες και με ένα μακροσκελές κείμενο δίνει απαντήσεις σε «ερωτήματα SOS», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι η «επιλογή του επικεφαλής στο Επικρατείας έχει υψηλό συμβολισμό και πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική μας» που είναι «να ηττηθεί οριστικά η πολιτική και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται πως «ο Γιώργος Καμίνης με τα πολιτικά του χαρακτηριστικά σηματοδοτεί τη διεύρυνση» και απαντώντας στις αιτιάσεις που δέχεται ότι η κ. Γεννηματά «έδιωξε τον κ. Βενιζέλο» απαντάει: «Κανείς δεν έδιωξε κανέναν. Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να επανεξετάσει την μονομερή δική του απόφαση να μην πολιτευθεί με σταυρό στη Θεσσαλονίκη στις επόμενες εκλογές ή έστω να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου