Για την Κουμουνδούρου, όπου έχει πλέον μεταφερθεί το προεκλογικό διευθυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επικράτησε το χειρότερο σενάριο, ενώ δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ συντηρεί τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. και για τις εθνικές εκλογές στο 9%, ενώ φέρνει την πλειονότητα της κοινής γνώμης να προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση από κυβέρνηση συνεργασίας το βράδυ της 7ης Ιουλίου.
Αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί από την ώρα που έκλεισαν οι χθεσινές κάλπες να εμφανίσει τη μάχη της 7ης Ιουνίου όχι ως συνέχεια των δύο εκλογικών ηττών μέσα σε δύο Κυριακές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μία μεμονωμένη αναμέτρηση, την οποία διόλου δε θα επηρεάσει η γνώμη των Ελλήνων πολιτών, όπως καταγράφηκε στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Σύνταγμα στα εκλογικά περίπτερα των ηττημένων Δούρου και Ηλιόπουλου. Σε εμφανώς βαρύ κλίμα συνομίλησε με την ηττημένη στην Περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου και τον επίσης ηττημένο στο Δήμο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, μαζί με λιγοστούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους στελέχη όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Καββαδία.
«Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μια μάχη, υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια. Στην πολιτική αλλά και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός κα κατέληξε: «Ενώνουμε δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές».
Λίγο πριν η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για άλλη μία φορά δεν συμπεριελάμβανε τη λέξη ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε γίνει και στις επίσημες ανακοινώσεις της πρώτης Κυριακής.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη αποχή και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής ήταν η αιτία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφανίστηκε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας -πλην της Κρήτης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής Σταύρο Αρναουτάκη- όπως εξαφανίστηκε και από το Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην Κουμουνδούρου πανηγυρίζουν επειδή όπως ανέφερε η ανακοίνωση ο Νάσος Ηλιόπουλος διπλασίασε τα ποσοστά του στο Δήμο της Αθήνας και η Ρένα Δούρου τα αύξησε σημαντικά στην Περιφέρεια Αττικής, όταν όλοι θυμούνται ότι το 2014 ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο της Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε συγκεντρώσει στο δεύτερο γύρο 48,36%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στο δεύτερο γύρο είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εκλογικής αναμέτρησης και εξαιτίας της μεγάλης αποχής δεν μπορούν να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και είναι ξεκάθαρο -σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ- ότι «η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές».
Είναι περισσότερο από σαφές ότι το κυβερνών κόμμα θα συνεχίσει στη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας των ευρωεκλογών, με έμφαση στην κινδυνολογία, επιχειρώντας να πείσουν για το πόσα κακά θα συμβούν στη χώρα και στους Ελληνες αν ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διάψευση των σεναρίων για παράταση
Η κρίση κορυφής στο Κίνημα Αλλαγής μετά την απόφαση της κ. Γεννηματά να ορίσει πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον Γιώργο Καμίνη και όχι τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο και οδήγησε εκτός Κινήματος Αλλαγής, προκάλεσε σενάρια περί νέας παράτασης για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Με το σκεπτικό ότι η κρίση στο Κίνημα Αλλαγής ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν φήμες ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να κάνει εκλογές αργότερα από τις 7 Ιουλίου, ώστε να δώσει χρόνο στις ζυμώσεις στο Κίνημα Αλλαγής.
«Δεν έχει αλλάξει κάτι στα σχέδια του πρωθυπουργού», ήρθε η πρώτη διάψευση από το γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας στις 10 Ιουνίου θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια σχετικά με τις εισηγήσεις για μετάθεση των εκλογών το φθινόπωρο που κυκλοφόρησαν και από κυβερνητικά στελέχη ειδικά μετά τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ., ο Π. Σκουρλέτης αρχικά δήλωσε άγνοια και εν συνεχεία υποστήριξε πως «διακινήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία».
Νωρίτερα, κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος έκαναν λόγο για «ανοησίες», υποστηρίζοντας πως ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει κανονικά με βάση την ανακοίνωσή του το βράδυ της 26ης Μαΐου όταν και περιέγραψε τη δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα, αν και όλοι θυμούνται ότι σε εκείνη τη δήλωση ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι θα πάει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τώρα λένε ότι θα πάει στις 10 Ιουνίου. Ο λόγος ήταν να ορίσει την ηγεσία στον Αρειο Πάγο με ερωτηματικό αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκρίνει ή όχι τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου υπογράφοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και να περάσουν την τελευταία εβδομάδα από τη Βουλή διάφορες αποφάσεις, με χαρακτήρα ρουσφετιού και διευθέτησης της τελευταίας στιγμής.
Τα σενάρια ωστόσο διακινήθηκαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο και έκαναν λόγο για εισηγήσεις που δεχόταν ο πρωθυπουργός προκειμένου να μετατεθεί ο χρόνος ώστε οι πολίτες να κατανοήσουν τα θετικά μέτρα, αλλά και να αξιοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής, μετά την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου