Μιλώντας στο περιοδικό New Europe, ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σχολιάζοντας τις δύσκολες στιγμές που έζησε η Ελλάδα το 2015. «Ναι, τον γνώρισα για μόλις 10 λεπτά» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «αλλά αυτό του δίνει την ευκαιρία να γράφει βιβλία και βιβλία και βιβλία. Ωστόσο, δεν ήταν εκεί. Δεν έπαιξε κανέναν ρόλο».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Λίγους μήνες πριν από το τέλος της θητείας του, τον Οκτώβριο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας στην ερώτηση «πετύχατε;», λέει: «Εξαρτάται από τους άλλους να κρίνουν την επίδοση αυτής της Κομισιόν». Συμπληρώνει ωστόσο πως πέτυχε σε τρεις βασικούς στόχους που είχε θέσει ο ίδιος και η διοίκησή του, δηλαδή «Δουλειές στην ΕΕ, ανάπτυξη και επενδύσεις». «Κατά την διάρκεια της θητείας μας, δημιουργήθηκαν 13,4 εκατομμύρια δουλειές, οι επενδύσεις έφτασαν στα προ κρίσης επίπεδα, και η ανάπτυξη έφτασε σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Ελλάδας».
Η Ελλάδα, ωστόσο, ήταν το δύσκολο περιστατικό που αντιμετώπισε, όπως εξομολογείται. «Σε αυτό συνέβαλε», τονίζει, ότι «ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως τα μικρότερα, μας είπαν πως το ελληνικό ζήτημα δεν ήταν κάτι που αφορούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά θα το διαχειρίζονταν κυρίως τα ίδια». «Εγώ αρνήθηκα κάτι τέτοιο, γιατί ήταν ενάντια στην Συνθήκη», είπε και συμπλήρωσε πως «εν αντιθέσει με άλλους, εγώ δεν ήθελα να βγάλω την Ελλάδα από το την ζώνη του ευρώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο». «Και γι αυτό είμαι υπερήφανος» τονίζει.
Στο ερώτημα αν άξιζε όλη αυτή η προσπάθεια, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντά λέγοντας πως «ναι, γιατί αγαπώ το ελληνικό έθνος. Παρά το γεγονός πως τιμωρήθηκε για τα λάθη των κυβερνήσεών του, δεν έχασε ποτέ την αξιοπρέπειά του!».