Αυτό που οραματίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρεί ότι θα φέρει πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας για τους Ελληνες είναι η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς είναι γνωστό ότι τα μηχανήματα είτε είναι λίγα είτε υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύμηνη αναμονή για εξετάσεις.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία αποτελεί πρότυπο, καθώς αποφάσισε το 2014 να αγοράσει, αντί μηχανημάτων, υπηρεσίες ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων για 14 χρόνια. Η σύμβαση προβλέπει όχι μόνο την εγκατάσταση εξοπλισμού στο νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά και τη διαρκή συντήρηση και αναβάθμισή του. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται ο ιδιώτης που παρέχει τον εξοπλισμό με τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης και να αποσυμφορείται το Δημόσιο.
Ετσι σχεδιάζει να ενισχύσει τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και η Νέα Δημοκρατία. Στο νοσοκομείο «Αττικόν», για παράδειγμα, ο μαγνητικός τομογράφος είναι χαλασμένος. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που χρειάζονται μαγνητική τομογραφία πολλές φορές και αφού τους γίνει «εικονικό» εξιτήριο, μεταφέρονται σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο με ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο πληρώνουν οι ίδιοι.
Το Αττικό νοσοκομείο, επομένως, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να υπολογίσει πόσες μαγνητικές τομογραφίες χρειάζεται κατ’ έτος για τους ασθενείς του και να «αγοράσει» τις εξετάσεις από κάποιον ιδιώτη. Ο ιδιώτης θα επωμιστεί με την εγκατάσταση ενός ή και περισσότερων μηχανημάτων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου και θα φροντίσει να ανταποκριθεί στον αριθμό των εξετάσεων που του έχει ζητηθεί από το εκάστοτε νοσοκομείο. Αντίστοιχες κινήσεις μπορούν να γίνουν κατά τη Ν.Δ. και στον τομέα της ακτινοθεραπείας, καθώς λόγω ανεπάρκειας ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στο δημόσιο τομέα οι αναμονές των ογκολογικών ασθενών ξεπερνούν ακόμη και τους τρεις μήνες.
Οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται για τα μηχανήματα ιδιωτών θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, και θα πληρώνονται από το Δημόσιο.
Η σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο τομέα που προτείνει η Νέα Δημοκρατία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη διοίκηση των νοσοκομείων. Ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή, να αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός ή περισσότερων νοσοκομείων και να προσφέρει την τεχνογνωσία για τη σχέση κόστους – οφέλους. Στόχος του προγράμματος της Ν.Δ. για την Υγεία είναι να μπορεί το ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα. Ανθρωποι που έχουν ιδιωτικές ασφάλειες να προτιμούν δημόσια νοσοκομεία μέσω της ασφαλιστικής τους και όχι ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της η Ν.Δ. θα διασφαλίσει, σύμφωνα με το κόμμα, την αδιάλειπτη λειτουργία των μηχανημάτων, τον εξορθολογισμό του κόστους και την έγκαιρη πρόσβαση του πολίτη σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιλτιάδη Νεκτάριου, ότι η ελληνική οικογένεια πληρώνει το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας, το υψηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Ο σχεδιασμός της Ν.Δ. βέβαια έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πρωταρχική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «το πρόγραμμα Πινοσέτ ωχριά μπροστά στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Το συνολικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία περιλαμβάνει μέτρα τόσο βραχυπρόθεσμης όσο και μακροπρόθεσμης «θεραπείας».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το κόμμα τής αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόληψη. Για αυτό και το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους και ιδιαίτερη φροντίδα για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Η μάχη κατά του καρκίνου αποτελεί κεντρικό κεφάλαιο στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία. Μείζων στόχος είναι μέχρι το 2030 το 75% των καρκίνων να διαγιγνώσκονται στο στάδιο 1 ή 2, στα οποία η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα.
Στην πολιτική κατά του καρκίνου εντάσσεται και η πλήρης και καθολική, χωρίς εξαιρέσεις, εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Δευτέρα μετά τις εκλογές κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους τέρμα», έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε πέντε χρόνια η Ν.Δ. στοχεύει να έχουν μειωθεί οι καπνιστές κατά 50% και η παιδική παχυσαρκία επίσης κατά 50%.
Χωρίς την εξέταση PET CT χιλιάδες καρκινοπαθείς
Χωρίς τη σωτήρια εξέταση PET CT στον ιδιωτικό τομέα μένουν χιλιάδες καρκινοπαθείς από την προσεχή Δευτέρα, καθώς οι πέντε Ομιλοι διαγνωστικών κέντρων που αποφάσισαν τη διακοπή προμήθειας ραδιοφαρμάκου για την εξέταση – με διακοπή και της εξέτασης κατά συνέπεια, δεν τα βρήκαν με τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Οι ιδιοκτήτες των πέντε Ομίλων είχαν χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συζητήσουν για να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που έχει προκύψει, με αντίκτυπο στους ογκολογικούς ασθενείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι θα γίνει αύξηση προϋπολογισμού για το ραδιοφάρμακο από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ για το 2019. Αυτό όμως δεν αποτελεί μια πρόταση αποδεκτή από τα διαγνωστικά κέντρα, καθώς δεν υπήρχε καμία λύση σε σχέση με τα παρελθόντα έτη, για τα οποία τα κέντρα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά σε clawback (αυτόματες επιστροφές), ενώ δεν ικανοποιήθηκαν και με το να επιβαρύνεται με clawback η εταιρία που παράγει το ραδιοφάρμακο και όχι οι πάροχοι που διενεργούν την εξέταση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου