Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, η επικεφαλής της Αρχής, υπό τις συνεχείς παρεμβάσεις της κ. Χριστοδουλοπούλου, αρνήθηκε να απαντήσει ουσιαστικά επί της ουσίας επικαλούμενη το απόρρητο, ενώ όσες απαντήσεις έδωσε ήταν επιμελώς αμφίσημες και αόριστες…
Οι διπλές αναγνώσεις που είχαν ορισμένες αναφορές της κ. Ζαΐρη προκαλούσαν πολλές φορές τις παρεμβάσεις (εκτός της προέδρου) και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθούσαν αμέσως να δώσουν τη δική τους, βολική ερμηνεία…
Σε αυτό τον εκτροχιασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντέδρασαν έντονα τόσο οι βουλευτές της Ν.Δ. όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έκανε λόγο για «καθοδήγηση» και «ποδηγέτηση» του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Επιτροπής.
Οι βουλευτές της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης, Μάκης Βορίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου (όπως και ο κ. Βενιζέλος) εξήγησαν πολλές φορές τόσο στην επικεφαλής της Αρχής όσο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι το θέμα του απορρήτου των ερευνών δεν ισχύει για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς είναι η μόνη αρμόδια να ελέγξει την Αρχή. Μάλιστα, ο κ. Βορίδης είπε ότι «εάν η κ. Ζαΐρη θέλει να ενημερώσει θεσμικά την επιτροπή για τις ενρέγειες που έχει κάνει επί των συγκεκριμένων θεμάτων, θα μπορούσε να ζητήσει η συνεδρίαση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και να μην είναι δημόσια».
Η κ. Ζαΐρη, ανέφερε ότι την Αρχή την απασχολεί η υπόθεση ΔΕΠΑ – ΕLFE εδώ και δύο χρόνια, αλλά… «δεν μπορώ να σας πω περισσότερα στοιχεία. Ο,τι βρήκαμε τα στείλαμε αρμοδίως στον εισαγγελέα». Η αναφορά αυτή προκάλεσε «τρικυμία» στην κ. Χριστοδουλοπούλου και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ουσιαστικά η κ. Ζαΐρη εμμέσως «έδειχνε» ότι έχουν υπάρξει και νέα ευρήματα από την έρευνα της υπόθεσης.
Εκεί που η επικεφαλής της Αρχής προσπάθησε να υποβαθμίσει τα πράγματα ήταν όταν αναφέρθηκε για τον υπάλληλο της Αρχής που είχε χρεωθεί την υπόθεση ΔΕΠΑ – ΕLFE και Πετσίτη και φέρεται να απομακρύνθηκε από την υπηρεσία για να μην καταθέσει πόρισμα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Αρχικά η κ. Ζαΐρη θέλησε να εντάξει αυτή την απομάκρυνση στις «υποχρεωτικές» ανανεώσεις που γίνονται στους αποσπασμένους που υπηρετούν στην Αρχή (για πρόληψη της διαφθοράς), ενώ λίγο αργότερα ανέφερε πως «πρόκειται για έναν υπάλληλο που ήταν επί 15 χρόνια στην Αρχή. Ηταν ένας αστυνομικός, πολύ χαμηλόβαθμος υπαστυνόμος, χωρίς ιδιαίτερα προσόντα αλλά με μεγάλη εμπειρία, που εγώ όταν πήγα στην υπηρεσία τον βρήκα εκεί. Είναι 60 χρονών και κανονικά θα έπρεπε να είχε συνταξιοδοτηθεί, αλλά ήταν με παράταση θητείας».
Μάλιστα, είπε πως «σε αυτή τη διαρροή που έγινε υπάρχουν πολλά ψεύδη», όπως ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν η λύση στην υπόθεση, ενώ στην πραγματικότητα δεν τη χειριζόταν αυτός, αλλά την είχε με έναν άλλον άνθρωπο μαζί». Οπως είπε η κ. Ζαΐρη, «την κάθε υπόθεση δεν τη χειρίζεται μόνο ένα στέλεχος της Αρχής, υπάρχει και ένας άλλος υπάλληλος που είναι συνεχώς ενήμερος. Οταν, δε, η υπόθεση παρουσιάζει πολυπλοκότητα και εμπλέκονται και διεθνείς υπηρεσίες, τότε ασχολούνται και άλλα δύο άτομα, άρα το -ψεύδως λεγόμενο- ότι απομακρύνθηκε για τους λόγους που λέγονται είναι δόλιο».
Η κ. Ζαΐρη, με τη συνδρομή και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως «εάν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Κύπρου για τις εμπλεκόμενες υπεράκτιες εταιρίες και για τους λογαριασμούς του Πετσίτη» ή «εάν η ίδια έχει κάνει, όπως ο προκάτοχός της κ. Παντελής, σχετικές επιστολές στη ΔΕΠΑ». Ειδικά, η τελευταία ερώτηση, όπως και εκείνες που αφορούσαν τα όσα έχει καταγγείλει ο πρώην διευθύνων συμβούλος της ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκος για παρεμβάσεις υπουργών, ήταν αυτές που προκαλούσαν τις άμεσες «εκτινάξεις» από τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η κ. Ζαΐρη να μην απαντήσει…
Ενδεικτικό του κομματικού συναγερμού που υπήρχε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου, θέλοντας να κλείσει τη συνεδρίαση άρον-άρον (για να εξασφαλίσει την «αφωνία» της κ. Ζαΐρη), είπε ότι θα πρέπει να λήξει η συνεδρίαση γιατί είναι εγγεγραμμένη να μιλήσει στην Ολομέλεια. Οταν, δε, ο κ. Βενιζέλος τής είπε ότι μπορεί να σας αντικαταστήσει άλλο μέλος του προεδρείου, η κ. Χριστοδουλοπούλου απάντησε: «Σιγά να μη σας αφήσω εδώ να κάνετε ό,τι θέλετε»!
Η γραμμή άμυνας της προέδρου της Επιτροπής φάνηκε από την έναρξη της ακρόασης της κ. Ζαΐρη για το επίμαχο θέμα. Η κ. Χριστοδουλοπούλου άρχισε να της βάζει… όρια και να προσπαθεί να θέσει τα θέματα που έθετε η Ν.Δ. στο αίτημα, βάσει του οποίου έγινε η κλήτευση σε ακρόαση της κυρίας Ζαΐρη: «Για τον Πετίτη την έχετε καλέσει… Γιατί φοβάστε να το πείτε». Ενώ λίγο αργότερα η κ. Χριστοδουλοπούλου απώλεσε κάθε πρόσχημα: «Κυρία Ζαΐρη, πέστε τους κάτι που να μπορούν να το αξιοποιήσουν στις ομιλίες τους στη Βουλή. Θέλουν να αφήσετε αιχμές ή να πείτε ότι βρήκατε στοιχεία στον κ. Πετσίτη». Τέλος, έκλεισε τη συνεδρίαση λέγοντας: «Η συνεδρίαση λύεται λόγω χλεύης… Ο εισαγγελέας Βενιζέλος δεν αφήνει να γίνει η ακρόαση».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου