Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο» της Πάτρας και αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, τόνισε την πρωτοβουλία για τη θέσπιση ρύθμισης 120 δόσεων σε Ταμεία και εφορίες και τους δήμους:
«Σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών για να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος (…) Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μη βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να πληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο αλλά σήμερα δεν μπορούν.
Το σχέδιο
Ως γνωστόν, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προωθήσει την πιο «ώριμη» ρύθμιση προς τα Ταμεία που εξαγγέλλεται από το αρμόδιο υπουργείο από τον Ιανουάριο και στη συνέχεια τη ρύθμιση για την εφορία. Η δεύτερη αυτή ρύθμιση σχεδιάζεται να συνδυαστεί και με το χτίσιμο ακατάσχετου λογαριασμού ειδικά για τους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Κατά τις τεχνικές επαφές που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά μετέφερε τις προτάσεις της και για τις δύο ρυθμίσεις.
Το «υπόλοιπο»
Για τα 650 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν για πληρωμές αναδρομικών το 2018 ο υπουργός ανέφερε πως δεν θα δοθούν ως επίδομα Πάσχα, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
«Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση που εμείς δεν προλαβαίναμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε, αν δεν πάμε καλά, να μη φτάσουμε το στόχο. Αρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο δεν διευκρίνισε τι θα γίνει στο τέλος του χρόνου αν αυτή η πίστωση δεν έχει καλυφθεί. Αφησε όμως ελπίδες για παροχές στο τέλος του χρόνου εάν προκύψει υπερπλέονασμα. Οπως ανέφερε, «τα τελευταία τρία χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από το στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με έναν κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια, αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου αν υπάρξει υπερ-απόδοση».
Εστίαση
Σε ό,τι αφορά το αίτημα που εξέφρασαν και οι επαγγελματίες της Πάτρας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που του έγινε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε το θέμα στο απώτερο μέλλον, μιλώντας για επανεξέταση των συντελεστών τα επόμενα 3-4 χρόνια.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός δέχθηκε ότι το αίτημα είναι μεν δίκαιο, αλλά έθεσε άλλες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα μιλώντας για την επέκταση των σχολικών γευμάτων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποφασίστηκε για φέτος από το 2018.
«Αυτό που λένε οι καταστηματάρχες είναι σωστό, αλλά είναι και πάρα πολλά ακόμα, που θα μπορούσα να σας πω ότι είναι σωστά. Για αυτό κάναμε και τα αναπτυξιακά μας συνέδρια και ζητάμε από τον κόσμο να συζητά τις προτεραιότητες, δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης (σ.σ.: είναι και της κοινωνίας)», είπε ο υπουργός για να συνεχίσει: «Πρέπει όμως να υπάρχουν προτεραιότητες, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί μετά από μια τέτοια κρίση. Σίγουρα έχουν δίκιο οι καταστηματάρχες, είναι μεγάλος ο φόρος και ειδικά σε σχέση με άλλες χώρες, το κατανοώ, αλλά πρέπει να δούμε υπεύθυνα ποιες είναι οι προτεραιότητές μας για τα επόμενα 3-4 χρόνια».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου