Ο Αλέξης Τσίπρας «καίγεται» να αναστρέψει το κακό κλίμα στη Μακεδονία καθώς βλέπει ότι τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να περιοδεύσουν στη Βόρεια Ελλάδα και έχει πλέον αντιληφθεί ότι η «τιμωρία» θα εκφραστεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Γι’ αυτό και προσπαθεί, μέχρι να στηθούν οι εθνικές κάλπες, να κατευνάσει τα νεύρα των Μακεδόνων, φιλοδοξώντας να πάρει μερικές ψήφους. Το ίδιο θέλει και ο Ζόραν Ζάεφ, η χώρα του οποίου έχει σε μερικές εβδομάδες προεδρικές εκλογές και η αντίδραση των πολιτών είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της κυβέρνησης των Σκοπίων ήταν θερμότατη. Είχε στρωθεί κόκκινο χαλί, οι υπουργοί των δύο χωρών είχαν παραταχθεί, οι φωτογράφοι και τα τηλεοπτικά συνεργεία είχαν λάβει θέσεις και ο Ζόραν Ζάεφ σχεδόν… έτρεξε για να υποδεχθεί στα σκαλοπάτια τον Ελληνα ομόλογό του. Η αυτοκινητοπομπή σταμάτησε μπροστά από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό και ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να τον αγκαλιάσει. Πριν ξεκινήσουν τις τυπικές χειραψίες γνωριμίας με τους υπουργούς, πήγαν μπροστά στις κάμερες και έδωσαν… σόου.
Σήκωναν τα χέρια ψηλά, αγκαλιάζονταν, έκαναν χειραψίες και με πρωτοβουλία του κ. Ζάεφ βγήκαν και… shelfies. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έβγαλε από το σακάκι το κινητό τηλέφωνό του και μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα βγήκαν δύο shelfies, μία με φόντο τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και μία με τους παραταγμένους υπουργούς και το στρωμένο κόκκινο χαλί.
«Εμείς δεν χτίζουμε τείχη, γκρεμίζουμε τα τείχη και φτιάχνουμε γέφυρες», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε τη ρήση ποντίφικα ότι όσοι φτιάχνουν τείχη μπορεί να εγκλωβιστούν οι ίδιοι σε αυτά και πρόσθεσε: «Δεν ισχύει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα. Αντίθετα, επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια», ισχυρίστηκε Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές. «Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για το πώς θα συνεργαστούν στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακό επίπεδο. Επίσης, συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατομμυρίων, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στα Σκόπια. Επιπλέον, ανακοίνωσαν συνεργασία και στον αμυντικό τομέα, η οποία περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνοάμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας -η οποία προβλέπεται από το ΝΑΤΟ- από ελληνικά μαχητικά και την οποία διεκδικούσαν πολλά άλλα κράτη, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.
Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου και στη διασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζάεφ φιλοδοξούν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως δεν αλλάζει η συμφωνία, κάτι που είναι προς όφελος των λαών. «Συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη, η συμφωνία και η υλοποίησή της θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας. Δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει κάποιος πολέμιος απέναντι σε μια συμφωνία που προάγει τη συνεργασία των δύο λαών», είπε ο Ζ. Ζάεφ και τόνισε ότι «το θέμα των εμπορικών σημάτων θα συζητηθεί στις επιτροπές, όπως θα επιλύσουμε και όλα τα ζητήματα».
Ατόπημα Τσίπρα με…αεροδρόμιο «Μίκρας»
Γιατί απόφυγε ο Αλέξης Τσίπρας να αποκαλέσει το Αεροδρόμιο Μακεδονία με το όνομά του; Οποια και αν είναι η απάντηση, προκαλεί σε κάθε περίπτωση αλγεινή εντύπωση η φραστική επιλογή του.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ζόραν Ζάεφ είπε πως «μέσω της τεχνολογίας που διαθέτουμε στο αεροδρόμιο της Μίκρας, στη Θεσσαλονίκη», θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ασφάλεια του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.
Θυμίζουμε ότι το Αεροδρόμιο Μακεδονία παλιότερα ονομαζόταν Κρατικός Αερολιμένας Μίκρας Θεσσαλονίκης, αλλά μετονομάστηκε το 1992 παίρνοντας το όνομα της Μακεδονίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου