Η διαρροή από το Μαξίμου για κατάθεση του νομοσχεδίου ως αύριο Παρασκευή παρότι παρουσιάστηκε ως τελεσίδικο τελεί υπό αίρεση. Οι δανειστές έδωσαν μεν την έγκρισή τους να κατατεθεί το νομοσχέδιο υπό την προϋπόθεση να βρεθεί ένα μίνιμουμ συμφωνίας σε τομείς όπου υπάρχουν ακόμη διαφορές ή χρειάζονται διευκρινήσεις.
Μιλώντας χθες σε ημερίδα του ΙΟΒΕ ο επικεφαλής της ομάδας της Ε.Ε. για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «έχουμε ακόμη δρόμο για την τελική συμφωνία» αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι το θέμα μπορεί να κλείσει μέχρι και το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών ανέλαβαν το έργο της τελικής συμφωνίας. Αποστολή τους είναι να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τα τρία πεδία στα οποία υπάρχουν διαφορές ή ζητούνται διευκρινίσεις από τους δανειστές
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
1. Το δημοσιονομικό: Οπως είπε και χθες ο κ. Κοστέλο η συμμετοχή του κράτους στην επιδότηση των δόσεων ύψους 200 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση δείχνει εκ πρώτης όψεως αντιμετωπίσιμη. Ωστόσο σε ορίζοντα τετραετίας ως το 2022 το κόστος ανεβαίνει στα 800 εκ. ευρώ, άρα θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή και στο αναθεωρημένο ΜΠΔΣ που θα κατατεθεί ως τον Μάιο
2. Το νομικό: Οι Θεσμοί θέλουν να ξεκαθαριστεί πως θα λειτουργήσουν παράλληλα το καθεστώς που θα διέπει τους 170.000 που έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη με το καθεστώς των δανειοληπτών που θα υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση στο νέο σύστημα διακανονισμού δανείων Η υπόσχεση ότι μετά την ψήφιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα ακολουθήσει και νέα νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει τα δύο καθεστώτα δεν καλύπτει του Θεσμούς που θέλουν άμεσα το ξεκαθάρισμα του θέματος
3. Τα κριτήρια: Ισως περισσότερο πολιτικά επώδυνο είναι το θέμα των κριτηρίων ένταξης όπου έγιναν το προηγούμενο διάστημα πολλές και αρκετά «γενναιόδωρες» εξαγγελίες μέσω … διαρροών. Οι Θεσμοί θέλουν το νέο καθεστώς να καλύψει κόκκινα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 6-7 δισ. ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο προτείνουν τη μείωση του περιουσιακού κριτηρίου από τα 250.000 ευρώ που διέρρευσε αρχικά στα 200.000 ευρώ ή όπως προτείνει η ΕΚΤ στα 130.000 ευρώ που θα είναι και το όριο της ανώτατης οφειλής. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι Θεσμοί ζητούν μείωση της κάλυψης της περιουσίας πέραν του προσημειωμένου ακινήτου και για επιχειρηματικά και για στεγαστικά δάνεια. Με βάση την πρόταση της κυβέρνησης η κάλυψη ακίνητης περιουσίας μαζί με τα πρόσθετα ακίνητα έφτανε τα 300.000 ευρώ.
Ζητούν επίσης κούρεμα και στα εισοδηματικά κριτήρια από τα 31.000 ευρώ για οικογένεια με παιδιά στα 20.000 ευρώ αλλά και του ορίου των καταθέσεων του κάθε υποψήφιου δανειολήπτη που με βάση την ελληνική πρόταση κάποιος μπορούσε να ενταχθεί στο νέο καθεστώς ακόμη και με καταθέσεις 50.000 ευρώ.
Στα επιχειρηματικά δάνεια παρά την καταρχήν συμφωνία για ένταξή τους στο νέο καθεστώς ζητούν το όριο κάλυψης ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τα 130.000 ευρώ.
Ανοιχτό το νομοσχέδιο
Πριν υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας στα τρία αυτά θέματα η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αντίθετα, αν υπάρξει αυτή η συμφωνία το νομοσχέδιο όσο θα περνάει από τις διαδικασίες της Βουλής (επιτροπές, Ολομέλεια) θα είναι ανοιχτό στην ενσωμάτωση αλλαγών που θα ζητήσουν οι Θεσμοί.
Ενα επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης για να συμφωνηθεί αυτή η διαδικασία ήταν ότι πρέπει να καλυφθεί το νομικό κενό που υπάρχει μετά τη λήξη του νομοσχεδίου Κατσέλη – Σταθάκη στις 28 Φεβρουαρίου. Τούτο διότι μετά την κατάργηση του νόμου, πρακτικά δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο για την κάλυψη των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία.
Στόχος είναι μέχρι και το Eurogroup της 5ης Απριλίου το νέο καθεστώς να έχει συμπληρωθεί και η σχετική δέσμευση να θεωρηθεί ότι έχει εκπληρωθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών ώστε να κλείσει τυπικά η δεύτερη διαπραγμάτευση και να εγκριθεί η εκταμίευση των 970 εκ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου