Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του Ουράνιου Τόξου όπου σταθούν και όπου βρεθούν υποστηρίζουν ότι ομιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα – και μάλιστα μέσω αυτής ζητούν από την Ελλάδα την αναγνώριση της υποτιθέμενης μειονότητάς τους.
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων MIA, ρωτήθηκε «αν αποτελεί πρόβλημα να λέμε ότι ομιλείται η “μακεδονική” γλώσσα στην Ελλάδα». Ο Ζάεφ απάντησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει αν στο έδαφός της ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα. «Είναι δικαίωμα της Ελλάδας. Αυτοί θα πρέπει να το σχολιάσουν. Με την απροσεξία μας μπορούμε να προκαλέσουμε άβολες καταστάσεις καθώς η συμφωνία είναι καθαρή και ακριβής. Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να την εφαρμόσουμε πρώτα για να την εφαρμόσουν έπειτα και οι πολίτες των χωρών μας», συμπλήρωσε.
Τσίπρας: «Δεν είμαι αναχωρητής» - Παρέμβαση με καρφιά κατά Κασσελάκη και καμία αυτοκριτική
Σχολιάζοντας τις συνεχείς αναφορές από την πλευρά της γείτονος στα περί «μακεδονικής» γλώσσας, αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη Βόρεια Ελλάδα από τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ έσπευσε να υπενθυμίσει ότι «η “μακεδονική” γλώσσα έχει γίνει αποδεκτή στη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή αποτελεί ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο γεγονός ότι ανήκει στις σλαβικές γλώσσες. Η “μακεδονική” γλώσσα είναι η γλώσσα που μιλούν όλοι οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της χώρας. Αλλά είναι διαφορετική από την ελληνική κληρονομιά». Επικαλούμενος δε το πνεύμα της καλής γειτονίας και της φιλίας, ανέφερε ότι πρέπει να μπορεί να υπάρξει κατανόηση τέτοιων θεμάτων. «Αυτό μου εξήγησε και ο Ντιμιτρόφ, και του απάντησα ότι τα ζητήματα ταυτότητας είναι προσωπικά, κάτι που κουβαλάμε στην καρδιά και κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει», κατέληξε.
Εχει γίνει πια αντιληπτό ότι η συμφωνία των Πρεσπών έβαλε «αέρα» στα… πανιά του Ουράνιου Τόξου καθώς ο πολιτικός φορέας που αποτελεί -ή τουλάχιστον επιχειρεί να αποτελέσει- το «βραχίονα» των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων» ξεδιπλώνει τη βεντάλια των διεκδικήσεών του. Ο ιδρυτής του Ουράνιου Τόξου, Παύλος Βοσκόπουλος, αυτοχαρακτηρίζεται ως «μέλος της σύγχρονης μακεδονικής μειονότητας» σπεύδοντας να βαφτίσει μακεδονικό το σλαβικό ιδίωμα που μιλάει. Υπενθυμίζεται ότι μόλις έπεσαν οι υπογραφές στις Πρέσπες, το Ουράνιο Τόξο πανηγύριζε γιατί «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει τη “μακεδονική” γλώσσα και τη “μακεδονική” ταυτότητα». «Ενεργούμε ως Ελληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος να συμβάλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ενα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης -άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας», ανέφερε ανακοίνωση του Ουράνιου Τόξου με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου