Toυ ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Πέτρου Κασφίκη
Λίγο μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η τριμερής προσέφερε την ευκαιρία να καταγραφεί η υφιστάμενη πρόοδος, αλλά και να αξιολογηθούν οι εκκρεμείς διαφορές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο ηγέτες διαφώνησαν σε αρκετά σημεία, με κυριότερο όμως το ζήτημα του οδικού χάρτη.
«Δεν ετέθησαν χρονοδιαγράμματα, ούτε ήταν δυνατόν να γίνει κάτι ανάλογο», τόνισε με νόημα ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Σκόπελος του Οδικού Χάρτη
Σύμφωνα με διπλωματικές πήγες, το κλίμα της συνάντησης έγινε τεταμένο όταν ο κ. Ακιντζί έθεσε επιτακτικά το θέμα του οδικού χάρτη, με την ελληνική πλευρά να αντιτείνει πως κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με το κοινό ανακοινωθέν.
Γεωργιάδης για διαγραφή Σαμαρά: «Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διαφορετικό ο Μητσοτάκης» - Όλο το παρασκήνιο
Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν φάνηκε να υποκύπτει στις πιέσεις του κ. Ακιντζί, δείχνοντάς κατανόηση στην θέση του κ. Αναστασιάδη. Αναφερόμενοι στο συγκεκριμένο περιστατικό, διπλωματικοί κύκλοι εμφανίζονταν εμφανώς ικανοποιημένη με την στάση του Γ.Γ., λέγοντας ότι εστίασε την προσοχή του στα προβλήματα ουσίας χωρίς να αναλώνεται σε ζητήματα διαδικασίας.
Το «Ορόσημο» του 2016
Παρά το διάχυτο επικοινωνιακό κλίμα αισιοδοξίας, τα μέλη της ελληνοκυπριακής αποστολής εμφανίζονταν καθ όλη την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου συγκρατημένα αισιόδοξα, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσουν το 2016 ως τελεσίδικο «ορόσημο» για την επίτευξη λύσης.
Μια λύση εντός του 2016 θα μπορούσε θεωρητικά να είναι εφικτή. Παρόλα αυτά χαρακτηρίζεται ως ένα υπερβολικά «φιλόδοξο» σχέδιο δεδομένου ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα και διάθεση για συμβιβασμό.
Ο κ. Ακιντζί φαίνεται ότι επιδιώκει την επίσπευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με το πρόσχημα πως η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΟΗΕ αλλά και οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα επιβραδύνουν την υπάρχουσα κινητικότητα και δυναμική του διαλόγου.
Από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όμως, σημειώνουν πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, καθώς μέχρι σήμερα όλοι οι διάλογοι διεξάγονταν ανάμεσα στους δύο ηγέτες χωρίς παρεμβάσεις τρίτων χώρων.