Η ημερομηνία των εθνικών εκλογών είναι το κορυφαίο πολιτικό ζήτημα εδώ και μήνες και δεν πρόκειται να φύγει από το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης, της αγοράς, των επενδυτών, των εταίρων μας στο εξωτερικό.
Το κόμμα του είναι «κομμένο» στα δύο, με το Μαξίμου και τους εσωκομματικούς δορυφόρους του να προκρίνουν τον Οκτώβριο και την εξάντληση της τετραετίας και την Κουμουνδούρου και το μεγαλύτερο μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Μάιο ή και νωρίτερα, διότι εκλογές τον Οκτώβριο ενέχουν μεγάλο ρίσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από ήττα στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι υποστηρικτές των εκλογών τον Οκτώβριο λένε ότι ο αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει διαφορά μικρότερη του 5% από τη Ν.Δ. και η Ν.Δ. συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 30%, τότε στους μήνες που απομένουν ως τις εθνικές εκλογές θα μπορούν να το παλέψουν.
Οι υποστηρικτές των εκλογών τον Μάιο ή και νωρίτερα υπολογίζουν ότι στις ευρωεκλογές είναι πιθανό οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν σε άλλες κατευθύνσεις – ιδίως προς το Κίνημα Αλλαγής – και η τελική διαφορά με τη Ν.Δ. να είναι ακόμα μεγαλύτερη από αυτή που σήμερα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούνται κατάρρευση τον Οκτώβριο.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Σε ό,τι αφορά το σενάριο του Ιουνίου, το οποίο χθες γράψαμε ότι κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό με τη λογική ότι εάν η ψαλίδα των ευρωεκλογών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. δεν είναι απαγορευτική, ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει με ένα ντεμαράζ ενός μήνα να πετύχει τον μοναδικό, ρεαλιστικό εκλογικό στόχο που έχει και δεν είναι άλλος από το να απομακρύνει τη Ν.Δ. από τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Το δύσκολο για τον κ. Τσίπρα είναι ότι σε αυτή τη φάση όλοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ τον δείχνουν με το δάκτυλο ως τον μόνο υπεύθυνο να πάρει την μεγάλη απόφαση, ώστε κατόπιν εορτής όποια απόφαση και να πάρει να του χρεώσουν και το αποτέλεσμα.
Το Μαξίμου αυτό το γνωρίζει, για αυτό και προγραμματίζει να δώσει συλλογικό χαρακτήρα στην τελική απόφαση για τις εκλογές (συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας, κεντρική επιτροπή κ.λπ.) ώστε να εμφανιστεί ότι η απόφαση ελήφθη συλλογικά, αλλά και η ευθύνη της ήττας να μη βαρύνει αύριο μόνο τον πρωθυπουργό.
Ψάχνει υποψηφίους… αστέρες
Τις επόμενες ημέρες έως την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου που έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση για την παρουσίαση ολόκληρου του ευρωψηφοδελτίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει τους υπόλοιπους υποψηφίους, επιμένοντας… κεντροαριστερά.
Προς το παρόν ανακοίνωσε τις πρώτες δεκαέξι υποψηφιότητες, με εμφανή προσπάθεια να καλύψει και το άνοιγμα προς τα Αριστερά (που ζητεί η Κίνηση των 53) και προς το Κέντρο (για να αιτιολογήσει και την καμπάνια του ως ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική Συμμαχία).
Σε αυτούς που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη αλλά θεωρούνται εξαιρετικά πιθανοί ως ευρω-υποψήφιοι είναι η Ελενα Κουντουρά, ο Σπύρος Δανέλλης, η Μαρία Ρεπούση, ενώ απομακρύνεται η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη.
Πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να έχει βολιδοσκοπήσει με επιτυχία τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς η πληροφορία να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται από κυβερνητικές πηγές.
Εδώ και καιρό υπάρχουν φήμες που έρπουν για πιθανή κάθοδο του ηθοποιού και σεναριογράφου Γ. Καπουτζίδη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ηθοποιού Αλέξη Γεωργούλη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου