Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, «βαθμολογούν» αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης και οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Στο κλίμα αυτό ο πρωθυπουργός έχασε και το τελευταίο του «χαρτί» με το πρόσχημα της πάταξης της διαπλοκής μέσα από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού το 61% πιστεύει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρόθεσή της ήταν να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προς όφελός της. Μάλιστα, η απόφαση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου γυρνάει μπούμερανγκ, καθώς σχεδόν 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί.
Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 31% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,5%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 5%, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3%. Οι ΑΝ.ΕΛ. με 2% μπορεί να εξασφαλίσουν την είσοδο και πάλι στη Βουλή, όπως και η Ενωση Κεντρώων συγκεντρώνει επίσης 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%.
Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι. Συντριπτική είναι η υπεροχή της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 61,2% έναντι μόλις 14% που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποτυπώνεται τόσο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και στο «χάρτη» της οικονομίας: Ποσοστό 82,6% πιστεύει ότι η χώρα προχωρά προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 85,7% κρίνει αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης από τις εκλογές μέχρι σήμερα.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Σημαντικό είναι επίσης το ποσοστό του 62,3% που πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές για να προκύψει άλλη κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 35,9% έναντι 19,8% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η κυβέρνηση έχασε και τη μάχη σε σχέση με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπου η συντριπτική πλειοψηφία ζητά την ακύρωσή του.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας της Opinion Poll είναι κόλαφος προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των πολιτών και αναδεικνύεται καταλληλότερος για να διαχειριστεί όλα τα κρίσιμα θέματα τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινή ζωή. Είναι ενδεικτικό ότι στο ζήτημα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας ο πρωθυπουργός έχει χάσει τελείως το παιχνίδι, καθώς ψηφίζεται ως καταλληλότερος μόνο από το 19,8% των ερωτηθέντων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του 35,9%.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε και στο πεδίο του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος, καθώς μόλις το 15,9% τον «ψηφίζει» θετικά έναντι του 34,8% που πιστεύει ότι λύση θα δώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Το σόου της διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού δεν αποδίδει πια:
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται από το 36,5% ως καταλληλότερος για να διαπραγματευθεί με τους δανειστές, ενώ το 17,5% επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευαίσθητο τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου κρίνεται καταλληλότερος με ποσοστό 37,1% έναντι 18,9% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Για την αντιμετώπιση της οικονομίας το 36,6% επιλέγει τον πρόεδρο της Ν.Δ. και το 18,8% τον κ. Τσίπρα, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το 34,2%, ενώ ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 20,9%. Στον τομέα της διαφάνειας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας (33,7%) έχει και πάλι ο πρόεδρος της Ν.Δ., με το 20,5% να επιλέγει τον κ. Τσίπρα.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όσο περνά ο καιρός τόσο η εικόνα του πρωθυπουργού θα «τσαλακώνεται», καθώς η κυβερνητική φθορά θα συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να κερδίσει καθόλου «πόντους» από την επίσκεψη στη ΔΕΘ, παρά τις προσπάθειες «ωραιοποίησης» της κατάστασης της χώρας και του δήθεν πολέμου κατά της διαπλοκής. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι δεν κέρδισε μόνο τις εντυπώσεις αλλά και την πολιτική ουσία μέσα από το ρεαλιστικό λόγο του και τις κοστολογημένες δεσμεύσεις του.
Πλήρης ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών
Ζαχαρίας Ζούπης Πολιτικός αναλυτής
Ενα μόλις χρόνο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στα γενέθλια της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται μια πλήρης ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Καταβαράθρωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, βαθιά απογοήτευση της κοινωνίας από την πορεία της χώρας, πλήρης αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής και μηδενισμός κάθε προσδοκίας για το μέλλον, εξάντληση κάθε ορίου ανοχής. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του κύκλου της «μάχης» της ΔΕΘ και του διαγωνισμού για τις άδειες των καναλιών, που κατά τους κυβερνώντες ήταν μια μεγάλη επιτυχία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. αλλά και ο Αλέξης Τσιπρας προσωπικά υφίστανται μια ηχηρή ήττα, λαμβάνουν ένα μήνυμα αποτυχίας και απαίτησης για αλλαγή κυβέρνησης.
● Το 82,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα πορεύεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 85,7% κρίνει αρνητικά την κυβερνητική πολιτική, με το 83,8% να αναμένει να χειροτερέψουν οι συνθήκες ζωής. Το αποτέλεσμα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση. Το 62,3% ζητάει αλλαγή της κυβέρνησης που θα προκύψει από εκλογές. Πρόκειται για πολύ σημαντικό εύρημα και πρωτοφανές γεγονός για κυβέρνηση, και μάλιστα ενός έτους θητείας.
● Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει διπλάσιο σχεδόν αριθμό προτίμησης από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργού. Συγκεντρώνει το 35,9% έναντι 19,8% του εν ενεργεία πρωθυπουργού! Σ’ αυτό το σημείο τονίζουμε ότι ποτέ ξανά ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεφεύγει τόσο πολύ από τον πρωθυπουργό σε προτίμηση. Το εύρημα αυτό δεν είναι περίεργο. Ερχεται ως λογικό αποτέλεσμα, αφού σε όλους τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής (οικονομία, ανάπτυξη, αντιμετώπιση της ανεργίας, εξωτερική πολιτική, διαπραγμάτευση με τους εταίρους, μεταναστευτικό/προσφυγικό) κρίνεται ως πιο κατάλληλος να τα χειριστεί. Το ίδιο ισχύει και για τομείς, όπως κοινωνική πολιτική και διασφάλιση της διαφάνειας όπου η Αριστερά εθεωρείτο ότι έχει πλεονέκτημα.
● Το κλίμα αυτό αντανακλάται και στην παράσταση νίκης, όπου το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά συντριπτικό. Το 61,2% θεωρεί ότι στις επόμενες εκλογές θα νικήσει η Ν.Δ., έναντι 14% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντανακλάται και στην πρόθεση ψήφου, όπου η Ν.Δ. εμφανίζεται να προηγείται πια κατά 12,5%, όταν ένα χρόνο πριν υπέστη ήττα με διαφορά 7,37%. Κάλυψε δηλαδή ένα δρόμο περίπου είκοσι εκατοστιαίων μονάδων.
● Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα στα ερωτήματα που αφορούν στο διαγωνισμό για τις άδειες για τα κανάλια, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να πείσει για τις προθέσεις της και τις επιλογές της. Το 61% θεωρεί ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να ελέγξει τα ΜΜΕ, ενώ μόλις το 17,2% θεωρεί ότι έδωσε μάχη για να χτυπήσει τη διαπλοκή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το 69,2% θεωρεί ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί!
Βρισκόμαστε ήδη σε μια νέα, κρίσιμη πολιτική φάση, σε μια ζοφερή κατάσταση για την κυβέρνηση. Θα καταφέρει να κάνει το comeback; Θα αναζητήσει άλλους δρόμους; Το σίγουρο είναι πως το οικοδόμημα καταρρέει και η ανάγκη πολιτικών πρωτοβουλιών είναι πιο προφανής παρά ποτέ. Ας σημειώσουμε ότι μπροστά της έχει δύσκολες επιλογές να κάνει, δύσκολες καταστάσεις να αντιμετωπίσει και ότι «η ατζέντα του καλοκαιριού» (απλή αναλογική, διακηρύξεις για αλλαγή Συντάγματος, διαγωνισμός για άδειες καναλιών κ.λπ.) επιδείνωσε τη θέση της.
Η κοινωνία φτωχοποιείται, οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες, καμία αισιοδοξία δεν υπάρχει και αυτά καθορίζουν και θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ας μην περνάει, δε, απαρατήρητο ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι αμήχανο και βαθιά απογοητευμένο, μοιάζει ζαλισμένο, δυσκολεύεται να επιλέξει πολιτική εκπροσώπηση. Κανείς δεν μπορεί να κάνει πολιτική ξεχνώντας την κοινωνία που υποφέρει και την οικονομία που καταρρέει.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής