«Η πολιτική ευθύνη είναι δεδομένη και την αναλαμβάνουμε με το έργο μας», ξεκαθαρίζει για την τραγωδία στο Μάτι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Παράλληλα απαντά σε όσους ζητούν την παραίτησή της λέγοντας ότι «οι λύσεις σε δομικά προβλήματα, ελλείψεις υποδομών και χρόνιες δυσλειτουργίες αποτελούν έμπρακτο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων».
Ενόψει των εκλογών, απευθυνόμενη στους αντιπάλους της η περιφερειάρχης Αττικής ζητά για μια ακόμα φορά debate με τους αντιπάλους της «βάσει προγραμμάτων και μετρήσιμων έργων και όχι οραμάτων».
«Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων. Προστρέξαμε από την αρχή να συνδράμουμε τη δικαστική έρευνα», λέει η κ. Δούρου, κληθείσα να σχολιάσει τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν. «Στέκομαι με σεβασμό και ταπείνωση μπροστά στους νεκρούς και τις οικογένειές τους και θα συνιστούσα σε όλους να αποφεύγουν φορτισμένες λέξεις και απόπειρα εκμετάλλευσης του πόνου των κατοίκων» αναφέρει η κ. Δούρου, ενώ αρνείται την «ισοπεδωτική κριτική από επαγγελματίες πολιτικά ανεύθυνους, που λειτούργησαν ως περαστικοί από τις θέσεις ευθύνης» στο παρελθόν κάνοντας «το δεν βαριέσαι και το ας το για τον επόμενο τρόπο άσκησης της διοίκησης» και οι οποίοι «θέλουν να επιστρέψουν ξανά σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Κληθείσα να σχολιάσει φωνές όπως της κ. Γεννηματά που ζητούν την παραίτησή της η κ. Δούρου απαντά «Έχω αποδείξει ότι δεν αναζητώ κανενός είδους ασυλία ούτε είμαι κολλημένη στην καρέκλα» και προσθέτει πως «αυτή η συζήτηση περί παραιτήσεων “μικραίνει” τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει απ΄ όλους για να μην ξαναδώσουμε ραντεβού με τη νέα τραγωδία». «Εμείς στην Περιφέρεια Αττικής εδώ και τεσσεράμισι χρόνια επιχειρούμε ακριβώς αυτό: να δώσουμε λύσεις σε δομικά προβλήματα, ελλείψεις υποδομών και χρόνιες δυσλειτουργίες. Κι αυτό πιστεύω ότι αποτελεί έμπρακτο φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων», τονίζει.
Για τις εκλογές του Μαΐου η κ. Δούρου τονίζει ότι «το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: πρόοδος ή οπισθοδρόμηση» και προσθέτει: «Αντίπαλός μου είναι το χθες. Το χθες που βγάζει γλώσσα και μας κουνάει το δάχτυλο. Το χθες που υποτιμά τους πολίτες, θεωρώντας ότι πάσχουν από συλλογική αμνησία, και επιχειρεί να εμφανιστεί ως πρωτοεμφανιζόμενο με ένα πρωτοφανές… μπότοξ προσωπικής διαδρομής, συμπεριφοράς, νοοτροπίας και κουλτούρας. Ευτυχώς για τη δημοκρατία μας, στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και των social media τα γραπτά, οι εικόνες, οι ιδέες, οι συμπεριφορές μένουν. Φάρμακο για την αμετροέπεια δεν έχει βρεθεί ακόμη. Γι΄ αυτό και εμπιστεύομαι την κρίση των πολιτών».
Σημειώνει ότι καλεί τους άλλους υποψηφίους σε debate γιατί πρέπει.
«να μιλήσουμε, όχι για οράματα, αλλά για προγράμματα και μετρήσιμα έργα». «Στην εποχή της μεγάλης κρίσης που περάσαμε οι πολίτες έγιναν περισσότερο απαιτητικοί και υποψιασμένοι. Ζητούν να μάθουν τις προγραμματικές μας θέσεις. Οι πολίτες της Αττικής, πρέπει να γνωρίζουν. Οι εκλογές δεν μπορεί να είναι ραντεβού στα τυφλά- ούτε στα… κρυφά» τονίζει.
Αναφερόμενη στο έργο της αλλά και απαντώντας στην κριτική των αντιπάλων της η κ. Δούρου, τονίζει: «Δώσαμε έμφαση σε έργα ουσίας, όχι βιτρίνας και εικόνας. Δεν κόψαμε κορδέλες εγκαινίων, αλλά τον γόρδιο δεσμό με έργα που είχαν βαλτώσει και άλλα που θύμιζαν ιστορικό ανέκδοτο, καθώς είχαν μείνει στα χαρτιά και δεν είχαν ξεκινήσει ποτέ. Πρώτιστο μέλημά μας, η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, δίνουμε αγώνα διαρκείας και αλλάζουμε το πρότυπο άσκησης διοίκησης, με κοινωνική λογοδοσία και διαφάνεια, με αλλαγή κουλτούρας, νοοτροπίας και συμπεριφοράς».
Ερωτηθείσα τέλος, για το πώς θα λειτουργήσει η Περιφέρεια με την απλή αναλογική η κ. Δούρου απαντά πως «πρέπει να μάθουμε επιτέλους σε αυτό τον τόπο να συνεργαζόμαστε. Να παραμερίζουμε τα πάθη και την κουλτούρα διχασμού που μας χαρακτηρίζει. Αν είχαν επικρατήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή συνθήκες συνεννόησης τα προηγούμενα χρόνια, θα είχαμε αφήσει πίσω την κρίση πολύ πιο εύκολα. Η αυτοδιοίκηση είναι ο πιο αυθεντικός και αδιαμεσολάβητος θεσμός στις σχέσεις πολίτη- κεντρικής εξουσίας. Αφού, λοιπόν, δεν συνεννοηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, η απλή αναλογική θα μας αναγκάσει να το κάνουμε αύριο».