Η φράση αυτή ανήκει στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, αλλά «χάθηκε» επειδή στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός προέβλεψε ξανά δημοσίως ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει στη Βουλή προκαλώντας νέα ένταση στις σχέσεις Μαξίμου – Χαριλάου Τρικούπη, ένταση που πήρε και το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιότητας.
Το τελευταίο διάστημα, όποιο στέλεχος της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ να ρωτήσεις για το χρόνο των εκλογών, θα σου πει αυτό που λέει και ο κ. Βερναρδάκης. «Στόχος μας είναι ο Οκτώβριος, αλλά…». Είναι η ενιαία γραμμή που ζήτησε ο κ. Τσίπρας, για να μην εμφανίζεται η κυβέρνηση με πολλές γραμμές σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό. Οταν όμως ρωτάς «τι περιλαμβάνει αυτό το αλλά;», δεν παίρνεις απαντήσεις.
Επί της ουσίας, μπορεί όλα τα στελέχη της κυβέρνησης να λένε ότι οι εκλογές πάνε για Οκτώβριο, γνωρίζουν όμως ότι δεν γίνονται πειστικοί, καθώς το μόνο που μεταφέρουν είναι η εντολή του πρωθυπουργού να μιλούν για Οκτώβριο, μήπως και με αυτόν τον τρόπο δημιουργηθεί πεδίο ανοικτό για εκλογικό αιφνιδιασμό. Τον Μάιο ή και νωρίτερα.
«Ο Τσίπρας δεν θα πάει σε εθνικές εκλογές ύστερα από ήττα σε ευρωεκλογές. Το μόνο σενάριο να κάνει κάτι τέτοιο, είναι οι μετρήσεις που θα πάρει το επόμενο διάστημα να του δίνουν μη διαχειρίσιμη διαφορά υπέρ της Ν.Δ., οπότε αναγκαστικά θα προσπαθήσει να εξαντλήσει το χρόνο, ρισκάροντας δύο ήττες σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές και ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής έμπειρος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ανήκει στους «τυφλούς» υποστηρικτές του πρωθυπουργού και εκτιμά ότι το Μαξίμου σχεδιάζει εκλογές τον Μάιο ή και νωρίτερα. Τι είναι λοιπόν αυτό που περιμένει ο κ. Τσίπρας «τις επόμενες εβδομάδες», όπως είπε και ο κ. Βερναρδάκης, για να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις;
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Κυβερνητικές πηγές λένε ότι αναμένουν βελτίωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες, επειδή περιμένουν να αποδώσουν τα θετικά μέτρα για τους πολίτες και ιδίως τους αδύναμους οικονομικά.
Αυτό που δεν λένε και τους έχει αγχώσει περισσότερο από όλα τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, είναι ότι βλέπουν από τον περασμένο Νοέμβριο και μετά, δηλαδή επί τέσσερις συνεχόμενους μήνες, να βελτιώνεται αυτό που οι δημοσκόποι ονομάζουν «δείκτη αισιοδοξίας», αλλά δεν βλέπουν αυτό που αποτελεί επόμενο βήμα, δηλαδή το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων ή χωρίς) να «τσιμπάει».
Βλέπουν όμως ότι οι μετρήσεις δείχνουν παγίωση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ., που δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις ή δεν δείχνει να επηρεάζεται, που σημαίνει ότι «πέφτει» στα όποια θετικά και «ξανατσιμπάει» στα όποια αρνητικά, χωρίς η διακύμανση να αλλάζει τα δεδομένα.
Βλέπουν ότι ο κ. Τσίπρας υπολείπεται του κ. Μητσοτάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της Ν.Δ. στην παράσταση νίκης, στην προτίμηση νίκης αλλά και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Οπως βλέπουν και ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. προηγείται σταθερά του πρωθυπουργού στους τομείς διαχείρισης κρίσιμων θεμάτων (οικονομία, καθημερινότητα, ασφάλεια).
«Η Ν.Δ. είναι μπροστά από 6 ως 12 μονάδες, ανάλογα με την εταιρία. Και είναι σταθερά μπροστά για δύο χρόνια. Είναι πιθανό να είναι συστηματικά μπροστά ένα κόμμα κα μετά να χάσει. Ομως σε καμία από τις εκλογικές αναμετρήσεις (πλην του 2000) ένα κόμμα που ήταν στις μετρήσεις δεύτερο δεν πέρασε πρώτο» είπε στο Φόρουμ των Δελφών ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος σίγουρα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για μεροληψία υπέρ της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής