Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, με θέμα: «1907-2019: Στο μέλλον με ασφάλεια» έκανε λόγο για έναν αρνητικό κύκλο που κλείνει οριστικά για τη χώρα στις επερχόμενες εκλογές και για μια τετραετία ψεύδους και φόρων που ολοκληρώνεται.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ετών για την οικονομία αναγκάζουν σήμερα τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και να περιμένουν, όπως επεσήμανε σε πρόσφατη έκθεσή της η Citi, την πολιτική αλλαγή.
«Η αγορά προεξοφλεί την πολιτική αλλαγή και προσβλέπει τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αποδίδοντας σε αυτόν τον παράγοντα τη μικρή αχτίδα φωτός που φαίνεται τελευταία.
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα των τραπεζών, σημειώνοντας ότι έχουν χάσει το 98% της αξίας τους την τελευταία τετραετία και παράλληλα έχουν φύγει 40 δισ. καταθέσεων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες σήμερα να είναι ευάλωτες.
«Εάν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2030. Είναι τραγικό να μιλάμε για μακροχρόνια ανάπτυξη της τάξης του 1,2%. Έτσι δεν πάμε πουθενά», είπε με νόημα.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Όσον αφορά τους στόχους για τα πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το σχέδιό του που προβλέπει την εφαρμογή ενός πλαισίου μεταρρυθμίσεων, «οι οποίες όσο θα υλοποιούνται θα οδηγούν σε μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα, έτσι ώστε να φτάσουμε στο στόχο του 2%. Η Ευρώπη ακούει το σχέδιο και περιμένει την εφαρμογή των πολιτικών αυτών», πρόσθεσε.
Για τη φορολογία, είπε ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης, ενώ στο σημαντικό για τον ασφαλιστικό κλάδο ζήτημα της μείωσης της εισφοράς στα ασφάλιστρα τόνισε ότι θα είναι στα μέτρα μείωσης των φόρων που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τετραετίας.
«Θα καταργήσω τον νόμο Κατρούγκαλου»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και θα τον αντικαταστήσει με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
«Το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όρια του, το σύστημα είναι άδικο πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. Η πρότασή του για το ασφαλιστικό σύστημα βασίζεται στην αρχή της καθολικότητας, ασφάλιση σε όλους, αλλά και στη αρχή της ανταποδοτικότητας καθώς ο καθένας θα πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του, ενώ θα εξασφαλίζεται και η αλληλεγγύη των γενεών. Το σύστημα είναι μικτό και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
* Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές. Δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει για δέκα επιπλέον χρόνια δίχως αντίκρυσμα. Ασφάλεια για όλους αλλά και δικαιοσύνη για όλους.
* Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ. Το σύστημα που περιγράφουμε δίνει ευελιξία σε όλους. Οι νέοι που τώρα δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη και καταφεύγουν στην ανασφάλιστη εργασία θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας του ατομικού του κουμπαρά
* Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.