«Τα θέματα της συνάντησης είναι η στρατηγική κατάσταση της περιοχής, η διαμόρφωση δομών ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και η συνεργασία σε σειρά από τομείς, δηλαδή από την εκπαίδευση και τον τουρισμό μέχρι τη δημιουργία οικονομικών συνεργασιών προς όφελος των λαών μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κοτζιάς, ενώ πρόσθεσε πως η ανάγκη να διαμορφθωθεί μια κοινή στρατηγική όσον αφορά την εν γένει εφαρμογή του διεθνούς νόμου και των διεθνών κανόνων, στους οποίους στηρίζεται η εξωτερική πολιτική και των τριών πλευρών, απασχόλησε τη συζήτηση.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Η συγκεκριμένη τριμερής πάντως καταδεικνύει τη βούληση Ελλάδας και Κύπρου να διατηρήσουν σχέσεις συνεργασίας με την Παλαιστίνη, κρατώντας ισορροπίες σε πολιτικό επίπεδο μετά τη σύσφιξη σχέσεων με το Ισραήλ.
«Δεν ερωτήθηκε και δεν ερωτάμε τρίτους, όπως και δεν ρωτήσαμε τρίτους όταν κάναμε την τριμερή με το Ισραήλ. Γενικά, ο κανόνας είναι ότι αυτές οι τριμερείς δεν στρέφονται σε βάρος κανενός, έχουν μια θετική και όχι αρνητική ατζέντα, μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής συνεργασίας των τριών πλευρών» σχολίασε ο υπουργός, ερωτηθείς για το κατά πόσο εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τη μεριά του Ισραήλ για την συγκεκριμένη τριμερή.
Για την Αθήνα η συνεργασία αυτή υπογραμμίζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, και διαδραματίζει, η Ελλάδα ως «γεφυροποιού» και «έντιμου διαμεσολαβητή» στην ευρύτερη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ενώ η νέα τριμερής έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την επιτυχημένη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και Σταθερότητα, που ανέδειξε τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικής ατζέντας συνεργασίας στην περιοχή.