«Τσακώνονται αλλά χρειάζονται ο ένας τον άλλο» είναι ο τίτλος του άρθρου του Spiegel, το οποίο σημειώνει: «Μια σχέση συμφέροντος συνδέει τον Ερντογάν με τον Τσίπρα. Γνωρίζουν πως χρειάζονται ο ένας τον άλλο σε πολλά ζητήματα. Παράλληλα ο κατάλογος των θεμάτων στα οποία διαφωνούν είναι μακρύς και δεν στάθηκε δυνατόν να επιλυθούν πολλά προβλήματα ακόμα και μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη».
Σκέρτσος στον ΕΤ: Χρονιά μεγαλύτερης προόδου για τη χώρα και τους πολίτες
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. «Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός», δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν. Ο Ελληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως «έντιμο τύπο. Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι». Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό. «Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς», επισημαίνεται
«Ο Ερντογάν πιέζει για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών. Είναι μια επιθυμία που ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκπληρώσει λόγω της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών», είπε ο Ερντογάν. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης για την Κύπρο και για τα νησιά στο Αιγαίο, αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Ερντογάν, καθώς λογαριάζει ότι εξαρτάται από εκείνον κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ, η κατάσταση στην Λέσβο, την Χίο και την Κω θα τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου», αναφέρει.
«Στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά εκλογές. Ο Τσίπρας παρουσιάζεται λοιπόν ως “statesman”. Μόλις κατάφερε μια επιτυχία στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Τώρα θα ήθελε να εμφανιστεί και στην επίσκεψή του στην Τουρκία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα», συνεχίζει το άρθρο, το οποίο κλείνει με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην Χάλκη, όπου, όπως επισημαίνεται, η Θεολογική Σχολή έκλεισε το 1971. «Ο Τσίπρας έθεσε στον Ερντογάν και πάλι μάταια το θέμα της επαναλειτουργίας της. Ωστόσο το ταξίδι του ανταμείφθηκε: μπορεί να πάρει μαζί του στην Αθήνα ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό του αγώνα», καταλήγει ο συντάκτης.