Πίσω από τους «πανηγυρισμούς» που εκδηλώνονται προκειμένου να ανέβει το ηθικό των στελεχών, της βάσης και του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι, μετά την υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβαν έναντι της διεθνούς κοινότητας, η Συμφωνία των Πρεσπών να φύγει από το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην κυβέρνηση έχουν όλα τα στοιχεία που δείχνουν τη μεγάλη δημοσκοπική και πολιτική ζημιά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ (και πέραν της Βόρειας Ελλάδας).
Φοβούνται ότι η ζημιά αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, καθώς από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας επαληθεύτηκαν οι φόβοι της αντιπολίτευσης, καθώς τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και οι χώρες που τοποθετούνται επισήμως χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία».
Η εσπευσμένη αλλαγή ατζέντας θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση με τη «στροφή στην οικονομία», η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνει μόνο κινήσεις με θετικό πρόσημο όπως τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται προς ψήφιση (αύξηση κατώτατου μισθού, 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και προστασία α’ κατοικίας με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) ή η έξοδος στις αγορές που επίσης είναι σε στάδιο προετοιμασίας.
Η «στροφή στην οικονομία» έχει ταυτόχρονα τεράστιο φορτίο αβεβαιότητας και αρνητικών προβλέψεων (προβλέψεις ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, επιφυλακτική στάση των διεθνών οίκων, χαμηλές πτήσεις για επενδύσεις κ.λπ.). Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να υπερβεί το κλίμα αδράνειας και αναμονής των πρόωρων εκλογών που επικρατεί στις διεθνείς αγορές αλλά και την εγχώρια επενδυτική αγορά για την ελληνική οικονομία, είναι αμφίβολο όμως ότι θα τα καταφέρει και αυτός είναι ο λόγος που το προεκλογικό κλίμα παραμένει τόσο ισχυρό και πιεστικό.
Το σχέδιο απεγκλωβισμού της κυβέρνησης από το κλίμα ηττοπάθειας μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει και άλλου τύπου πρωτοβουλίες, καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μισθοδοσία των κληρικών, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν οι δύο ψηφοφορίες επί των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της εν εξελίξει Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μέτσολα στο Βερολίνο: Συζήτησαν τις επόμενες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες
Ξεχωριστό πεδίο, αλλά πολύ κρίσιμο για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να πείσει για την πολιτική του μετάλλαξη σε «ηγέτη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα» είναι η πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ που ως τώρα έχει οδηγήσει στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού και ισχυρές αναταράξεις στο Κίνημα Αλλαγής, με τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.
Η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών και των παραγόντων του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» – πλην εκείνων που συνεργάζονται ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ – καταγγέλλουν τον κ. Τσίπρα ότι έχει στόχο να «εξαϋλώσει» το Κίνημα Αλλαγής με σκοπό τις ψήφους της Κεντροαριστεράς προκειμένου να διασωθεί εκλογικά.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί κίνηση προσέγγισης προς το ΚΙΔΗΣΟ και τον Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο πάντως αντέδρασε έντονα στις «πληροφορίες» του συμπολιτευόμενου Τύπου ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει στον Γ. Παπανδρέου πρόταση για κάποια θεσμική θέση εκτός Ελλάδας. «Ενημερώνουμε όλους ότι θα μείνουν με τα όνειρά τους. Λυπούμαστε που πολλοί θέλουν να διαπαιδαγωγούν τον λαό, με την αντίληψη ότι η πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μια μόνιμη συναλλαγή αντί ενός αγώνα για αξίες, για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον. Λυπούμαστε, βεβαίως, και για το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα τους χαλάει τη σούπα των πολιτικών μαγειρείων της συντήρησης, του πελατειασμού και του παρακράτους, με την ενεργό παρουσία του», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός και η συγκρότηση ψηφοδελτίων τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και στις εκλογές θα είναι πεδίο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη του λεγόμενου «μεσαίου χώρου».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]