Ο επικεφαλής του Κινήματος μπορεί να προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι αυτή την εβδομάδα θα αποκαλύψει «ποιος σκότωσε το Ποτάμι», ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη: Οπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Θεοδωράκης επιχείρησε να πατήσει σε δύο βάρκες επιλέγοντας να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά να βάλει πλάτη στην πιο κρίσιμη πολιτικά στιγμή του Αλέξη Τσίπρα, υπερψηφίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών.
Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν βοηθούν τον επικεφαλής του Ποταμιού να ελπίζει για επανεκλογή στη Βουλή, καθώς η πρόσφατη έρευνα της Pulse «μέτρησε» το κόμμα του στο 1%, χάνοντας μισή μονάδα από την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου μήνα.
Ο κ. Θεοδωράκης δεν κατάφερε επίσης να συγκρατήσει τους βουλευτές του Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι αποχώρησαν εκφράζοντας τη ριζική διαφωνία τους με την επιλογή του επικεφαλής για «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές, ο προβληματισμός τους είχε ενταθεί τα τελευταία 24ωρα, καθώς το Ποτάμι είχε μεταβληθεί σε ένα «πολιτικό εκκρεμές».
Στη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Σταύρος Θεοδωράκης διέγραψε τον Σπύρο Δανέλλη για το «Ναι» στην κυβέρνηση και πλέον καλείται να αποφασίσει για τα επόμενα πολιτικά του βήματα.
Αν το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές ή αν θα επιλέξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό, γιατί πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν πως θα είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία μετά το «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης και εξηγώντας τους λόγους που υπερψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε: «Εμείς οι Ελληνες είμαστε περήφανοι για τη Μακεδονία και την ιστορία της. Το λέω και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης.
Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των λαών του κόσμου όταν ακούει Μακεδονία ο νους της πάει στην ΠΓΔΜ. Ας τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια! Αν αυτή η συμφωνία δεν ψηφιστεί, ο πολιτικός που θα πέσει δεν είναι ο Τσίπρας.
Θα είναι ο Ζάεφ. Η επόμενη κυβέρνηση στη γειτονική χώρα θα είναι μια κυβέρνηση Γκρουέφσκι. Ξανά αλυτρωτισμοί. Ξανά παιχνίδια με Τούρκους και Ρώσους».
Τελικά, η συμφωνία κυρώθηκε με 153 ψήφους και τα «Ναι» των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη. Οσο για τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Γιώργος Αμυράς ψήφισε «Οχι» και ο Γρηγόρης Ψαριανός «Παρών».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]