Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και σήμερα Παρασκευή, με απόφαση της σύσκεψης του προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Νίκου Βούτση.
Η συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν μιλήσει μόνο περίπου οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.
Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν το μεσημέρι της Παρασκευής κοντά στους 230, περισσότεροι από όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας μη ζητώντας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο πολιτική ομόνοια από τα κόμματα, τους στέρησε την δυνατότητα χάραξης κοινής γραμμής στις εκάστοτε κοινοβουλευτικές ομάδες.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν βλέπει πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από την Βουλή, τώρα θα περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και με μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού τα «ναι» αναμένεται να φτάσουν τα 154! Από αυτά οι 145 είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία:
«Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος» Σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα ψηφίζει την συμφωνία και με τα δύο χέρια [διαβάστε εδώ].
Θριαμβολογία Τσίπρα για την εθνική ήττα
Αμήχανος και εκνευρισμένος εμφανίσθηκε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να υπερασπιστεί τη συμφωνία των Πρεσπών ζητώντας διέξοδο σε λαϊκισμούς, φθηνά επιχειρήματα και σε φθηνή προπαγάνδα που διατυπώνονταν με φράσεις όπως… ακροδεξιούς μέχρι τους «ενοίκους της δεξιάς πολυκατοικίας», με τους οποίους ο ίδιος επί τέσσερα χρόνια κυβερνούσε!
Οι φτωχές κορόνες του πρωθυπουργού χθες εξαντλήθηκαν στο ότι με τη συμφωνία αυτή «αποκαθίσταται η Ιστορία», ότι «επιτέλους πρέπει να τελειώνει η υποκρισία. Να τελειώνει αυτή η εκκρεμότητα…» και ότι «η Ελλάδα τώρα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την Ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και η Βόρεια Μακεδονία γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Μάλιστα, την ώρα που όλοι γνωρίζουν πλέον ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία ήταν αυτοί που πίεσαν να βάλει την υπογραφή του αυτός ακόμα και στην ύστατη στιγμή είπε, χωρίς να εριθριάζει, ότι η συμφωνία αυτή έγινε «μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών!».
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα εμφανίσθηκε και πολύ… μεγαλόψυχος λέγοντας ότι αυτή «είναι μια μέρα που θα μείνει στην Ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια, που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή. Αφήνοντας πίσω τις πληγές των εμφυλίων, των εθνικισμών, του διχασμού και του μίσους. Η Ιστορία δεν θα δικαιώσει εμάς. Η Ιστορία θα μας δικαιώσει»!
Αίσθηση προκάλεσε ότι ο πρωθυπουργός χθες, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδειξε να δυσκολεύεται να προφέρει τη λέξη «Βόρεια Μακεδονία» και σχεδόν καμία φορά δεν είπε «Βορειομακεδόνες» αλλά έλεγε κοροϊδευτικά ΠΓΔΜ, της ονομασίας του ή οι «βόρειοι γείτονές μας!». Το δε πιο εντυπωσιακό ήταν ότι ο κ. Τσίπρας επέμεινε να κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει να εκχωρεί ταυτότητα και γλώσσα και πως αυτά τα στοιχεία δημιουργούν εθνική ταυτότητα!
Η διολίσθηση των επιχειρημάτων του πρωθυπουργού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όταν είπε ότι «η γειτονική χώρα ουδέποτε είχε συζητήσει καν την αλλαγή του ονόματός της έναντι όλων…» μέχρι που ήρθε «η δική μας κυβέρνηση…».
Υποστήριξε ότι «το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είμαι εγώ. Αυτή είναι η αλήθεια!». Για δε την εκχώρηση της γλώσσας και της εθνότητας είπε πως «στο θέμα της γλώσσας δεν μπορείς να την αναγνωρίσεις γιατί είναι ήδη αναγνωρισμένη», ενώ για την εκχώρηση της μακεδονικής εθνότητας είπε πως η «συμφωνία, όπως έχω πολλές φορές εξηγήσει και όπως αναφέρεται και στη ρηματική διακοίνωση των γειτόνων, με τον όρο nationality εννοεί την ιθαγένεια και όχι την εθνότητα. Σε όλα τα διεθνή κείμενα, από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την ευρωπαϊκή σύμβαση για την ιθαγένεια, ρητά ο όρος ιθαγένεια αποδίδεται με τον όρο nationality και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου. Και αυτό είναι λογικό καθώς στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν γενικώς αποδεκτά χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του Εθνους ή του λαού. Αρα λοιπόν και να ήθελε ο Κοτζιάς να το κάνει δεν μπορεί να τους έδινε εθνότητα» ενώ για το θέμα της ιθαγένειας και των διαβατηρίων είπε «πού ήσασταν 25 χρόνια που τα διαβατήρια αναφέρονται σε “Μακεδόνες” σκέτο;».
Μητσοτάκης: Την ώρα που καταρρέετε επιμένετε στην καταστροφική σας αποστολή
Για «εθνική ήττα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους, ενώ απηύθυνε και ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει υπογραφεί καθώς αποτελεί «εθνικό λάθος» που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας. Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «την ώρα που καταρρέει, επιμένει στην καταστροφική του αποστολή» και πρόσθεσε: «Μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση οδηγεί την Ελλάδα και σε εθνική περιπέτεια διαρκείας». Καταλόγισε επίσης ότι εγκαταλείπει μια σταθερή εξωτερική πολιτική δεκαετιών, χρησιμοποιεί το εθνικό θέμα ως εργαλείο εξυπηρέτησης μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς και ότι «κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια».
«Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει για ένα κορυφαίο θέμα χωρίς να έχει στη διάθεσή της το πλήρες κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος της γειτονικής χώρας που -όπως τόνισε- δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο διότι δεν υφίσταται ακόμα.
«Οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει έναν βασικό όρο της συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και μετά να έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο», εξήγησε και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται “εδώ και τώρα”, ενώ οι σκοπιανές αναμένονται “αλλού και κάποτε”».
«Η μεθόδευσή σας να συζητάμε ουσιαστικά εν κενώ προσβάλλει τη Βουλή. Πρόκειται για μία εθνική και κοινοβουλευτική ντροπή», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος περιέγραψε επτά μεγάλες αλήθειες που μετατρέπουν τη συμφωνία των Πρεσπών σε εθνική υποχώρηση.
Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι η συμφωνία ανατρέπει την πάγια εθνική στρατηγική στα Βαλκάνια, καθώς και ότι η αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» συνοδεύεται και από την αθλιότητα της αναφοράς σε δήθεν προγενέστερη αναγνώρισή της το 1977, ενώ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει ποτέ «μακεδονική» γλώσσα, κάτι που -όπως κατέδειξε- πιστοποιείται και από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ.
Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι «ακόμη και το erga omnes κατάφερε να το στρέψει σε βάρος των δικών μας συμφερόντων», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς “Μακεδόνες” τους κατοίκους της χώρας αυτής».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οι κύριοι Τσίπρας-Κοτζιάς υπέγραψαν αυτόματα την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και έκαψαν, έτσι, το πιο δυνατό διπλωματικό χαρτί της χώρας και έναν μοχλό πίεσης που θα γινόταν ισχυρότερος όσο αυξανόταν και το διεθνές ενδιαφέρον για λύση». Ως πιο ανησυχητικό χαρακτήρισε μάλιστα το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Ελλάδα οφείλει αυτόματα να συναινέσει στην είσοδο των Σκοπίων σε κάθε διεθνή οργανισμό και κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι αυτό αφορά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Το ερώτημα είναι θα συναινούμε αυτόματα στο κλείσιμο κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου επειδή αυτό ορίζει η συμφωνία που υπογράψατε;», πρόσθεσε και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: «Εφόσον οι Ελληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο».
Τι έγινε χθες στη Βουλή
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος [διαβάστε εδώ].
Ενδιαφέρον είχε και η πολύ μεγάλη κόντρα που είχαν κατά την διάρκεια της συζήτησης η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Κοτζιάς [διαβάστε εδώ].
Ιδιαίτερη σημασία είχαν κι οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών [διαβάστε εδώ]. Από την δική του πλευρά με γραπτή του δήλωση ο Κώστας Καραμανλής μιλάει για το Σκοπιανό [διαβάστε εδώ].
Σφοδρή ήταν η κριτική της Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απευθύνοντας την κατηγορία ότι παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας [διαβάστε εδώ].
«Σε μια εβδομάδα θα σας πω ποιος σκότωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών [διαβάστε εδώ].
Επίσης μεγάλη εντύπωση έκανε και το έντονο φραστικό επεισόδιο στην Βουλή είχαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γρηγόρης Ψαριανός [διαβάστε εδώ].
Τη Συμφωνία των Πρεσπών στήριξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είπε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρνει εις πέρας μια βρώμικη αποστολή [διαβάστε εδώ]
Για εθνική μειοδοσία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης λυτρώνεται με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών [διαβάστε εδώ]
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]