Ο Αλέξης Τσίπρας μη ζητώντας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο πολιτική ομόνοια από τα κόμματα, τους στέρησε την δυνατότητα χάραξης κοινής γραμμής στις εκάστοτε κοινοβουλευτικές ομάδες.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν βλέπει πως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από την Βουλή, τώρα θα περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών και με μεγαλύτερη πλειοψηφία αφού τα «ναι» αναμένεται να φτάσουν τα 154! Από αυτά οι 145 είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης, η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία:
«Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος» Σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα ψηφίζει την συμφωνία και με τα δύο χέρια [διαβάστε εδώ].
Τι έγινε χθες στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτή για την Ελλάδα και τόνισε ότι εν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμά του για βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση [διαβάστε εδώ].
Τις δικές του αλήθειες για την Συμφωνία των Πρεσπών είπε ο Αλέξης Τσίρπας υπεραμυνόμενος μέχρι τέλους την απόφασή του να συμφωνήσει με τον Ζόραν Ζάεφ. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν καταδικάζει τις επιθέσεις στους βουλευτές και ότι το πρόβλημά της είναι ότι ήταν αυτός που έφερε την λύση [διαβάστε εδώ].
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με την ομιλία του ο Πάνος Καμμένος [διαβάστε εδώ].
Ενδιαφέρον είχε και η πολύ μεγάλη κόντρα που είχαν κατά την διάρκεια της συζήτησης η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Κοτζιάς [διαβάστε εδώ].
Ιδιαίτερη σημασία είχαν κι οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών. Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών [διαβάστε εδώ]. Από την δική του πλευρά με γραπτή του δήλωση ο Κώστας Καραμανλής μιλάει για το Σκοπιανό [διαβάστε εδώ].
Σφοδρή ήταν η κριτική της Φώφης Γεννηματά στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, απευθύνοντας την κατηγορία ότι παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας [διαβάστε εδώ].
«Σε μια εβδομάδα θα σας πω ποιος σκότωσε την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών [διαβάστε εδώ].
Επίσης μεγάλη εντύπωση έκανε και το έντονο φραστικό επεισόδιο στην Βουλή είχαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γρηγόρης Ψαριανός [διαβάστε εδώ].
Τη Συμφωνία των Πρεσπών στήριξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είπε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι φέρνει εις πέρας μια βρώμικη αποστολή [διαβάστε εδώ]
Για εθνική μειοδοσία κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και σημείωσε ότι ο Κ.Μητσοτάκης λυτρώνεται με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών [διαβάστε εδώ]