«Η Ένωση Κεντρώων είναι μια οικογενειακή υπόθεση», σημειώνει, ενώ αναφορικά με την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση εις βάρος του ελληνικού λαού», επισημαίνοντας ότι «η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή κλίματος».
Γιατί αποχωρήσατε από την Ένωση Κεντρώων;
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ήμουν βουλευτής αλλά εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Αποχώρησα γιατί ως μετριοπαθής κεντρώος με τεχνοκρατικές ιδέες είμαι αντίθετος με τις «εγκληματικές» πολιτικές του κ. Τσίπρα. Η Ένωση Κεντρώων είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Έκρινα ότι δεν μπορούσα να εργαστώ και να προσφέρω με ουσιαστικό τρόπο στην κοινωνία μέσα από ένα κόμμα προσωποπαγές, χωρίς θέσεις, όργανα, τομείς, δομές, δράσεις και διάθεση για να γίνει συνέδριο. Ο κ. Λεβέντης ήταν ο μοναδικός αρχηγός κόμματος που πήγε να ακούσει τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Τώρα όλη η Ελλάδα ξέρει ποιος είναι ο ρόλος της Ένωσης Κεντρώων.
Η ομιλία του κ. Τσίπρα θεωρείτε ότι έπεισε τους πολίτες;
Ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού ομολογώ ότι δυσαρεστήθηκα γιατί περίμενα, τουλάχιστον φέτος, να πει την αλήθεια και να παρουσιαστεί υπεύθυνος και σοβαρός. Θεωρώ αδιανόητο ένας πρωθυπουργός που έχει φέρει ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις τάξεις της κοινωνίας να παρουσιάζεται τόσο ήρεμος μπροστά στις κάμερες και να ισχυρίζεται ότι έρχονται καλύτερες μέρες και τα δύσκολα πέρασαν, χάρη στις δικές του ενέργειες. Τα όσα βιώνει η χώρα μας σήμερα είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης πολιτικής εξαπάτησης που στήθηκε ποτέ εις βάρος του ελληνικού λαού. Και διερωτώμαι πώς γίνεται ένας πρωθυπουργός να παραβλέπει την αγωνία της κοινωνίας και να παρουσιάζεται ως νέος σωτήρας;
Ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει η οικονομική πολιτική;
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή κλίματος με μια κυβέρνηση που θα αποπνέει εμπιστοσύνη και σταθερότητα. Απαραίτητες προϋποθέσεις οι λιγότεροι φόροι, ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Είναι επιβεβλημένο να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις.
Στην Παιδεία τι πρέπει να γίνει;
Τα ζητήματα της Παιδείας χρειάζεται να αποτελέσουν το κεντρικό μέρος ενός σχεδίου ανασυγκρότησης. Η Παιδεία πρέπει να είναι το στήριγμα και η αφετηρία για να ανακάμψει η χώρα. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι απαραίτητο να μετασχηματιστούν σε σύγχρονα Ιδρύματα, συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και μακριά από μικροκομματικές πρακτικές. Ως καθηγητής Μαθηματικών είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Είμαι υπέρμαχος της αναβάθμισης του ρόλου του καθηγητή και του δασκάλου στα σχολεία μας. Ακούω τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Παιδείας να θριαμβολογεί για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Και αναρωτιέμαι πώς μπορεί να αναβαθμιστεί το σχολείο στηριζόμενο σε μεγάλο βαθμό στους 25.000 αναπληρωτές, οι οποίοι επί 10-15 χρόνια περιπλανώνται σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα έπρεπε να έχουν σταθερή εργασία, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας στην πολιτική;
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό, χωρίς ιδεοληψίες και κρατικιστικές παρωπίδες, που θα κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές δίχως να φοβηθεί το πολιτικό κόστος. Έναν σοβαρό πρωθυπουργό, που θα λέει αλήθειες, που θα προσπαθεί για το καλό όλων χωρίς διακρίσεις, που δεν θα δεσμεύεται από το πελατειακό κράτος και τους κομματικούς στρατούς, που θα επιθυμεί να βάλει τέλος στα κακώς κείμενα, που θα είναι σταθερός στις αποφάσεις του και που στο τέλος θα εκτιμηθεί, γιατί θα έχει προσφέρει τα μέγιστα για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο. Παραμένω πολιτικοποιημένος και εκτιμώ πως πλέον έχει ωριμάσει μέσα μου η σκέψη για το πώς θα μπορούσα εμπράκτως να βοηθήσω την κοινωνία. Το επόμενο βήμα δεν θα αργήσει να έρθει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου