Το Ποτάμι με μια σκληρή ανακοίνωση επιτίθεται στον Γιώργο Αμυρά για την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί λέγοντας ότι ότι ο ίδιος διαβεβαίωνε κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι:
«Ο Γιώργος Αμυράς λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ποτάμι. Διεκδικεί έτσι να γραφεί στο «δεξιό» πάνθεον ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου. Όπως αντιστοίχως γράφτηκε στο «αριστερό» πάνθεον ο κ. Δανέλλης ως ο βουλευτής που εγκατέλειψε το Ποτάμι για να σώσει την κυβέρνηση Τσίπρα.
Δανέλλης και Αμυράς είχαν επανειλημμένα δεσμευτεί ότι αν διαφωνήσουν με το Ποτάμι θα παραδώσουν την έδρα τους. Ειδικά ο κ. Αμυράς μόλις το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης «ορκιζόταν» στα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι. «Εγώ δεν είμαι Δανέλλης», έλεγε και ξανάλεγε στα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανησυχούσαν για τη στάση του.
Η απόφαση του αυτή στερεί τη δυνατότητα στο Κίνημα μας να συγκροτεί Κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Δεν μειώνει όμως τη δύναμη των απόψεων μας, δεν μειώνει τη δύναμη μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Σε μια εποχή καταστροφής θα γίνουμε όλοι καταστροφείς ή θα παραμείνουμε άνθρωποι;».
Η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Αμυρά
Ο Γιώργος Αμυράς γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίησή του με επιστολή, στην οποία αφενός εξηγεί τους λόγους παραίτησής του, αφετέρου ευχαριστεί προσωπικά τον επικεφαλής του κόμματος, Σταύρο Θεοδωράκη.
Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής τονίζει ότι δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά όταν «τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα».
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Άμεση συνέπεια από την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά είναι ότι το Ποτάμι πλέον δεν αποτελεί κοινοβουλευτική ομάδα καθώς έχουν μείνει σε αυτήν μόνο τέσσερις βουλευτές (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Ψαριανός) ενώ το όριο για μια ΚΟ στη Βουλή είναι πέντε βουλευτές.
Υπενθυμίζεται άλλωστε, πως δύο μέρες πριν, ο κ. Αμυράς είχε συνυπογράψει κείμενο μαζί με τον έτερο βουλευτή του Ποταμιού, Γρηγόρη Ψαριανό, ο οποίος έχει κι εκείνος εκφράσει την αντίθεσή του στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η δήλωση που έκανε ο Γιώργος Αμυράς
«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου.
Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.
Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάσθηκα και εύχομαι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».
Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά το Ποτάμι δέχεται πλέον σοβαρό πλήγμα καθώς η ΚΟ είναι πλέον 4 βουλευτές, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπορεί πλέον να μιλά ως αρχηγός και χάνει όλα τα άλλα προνόμια που διαθέτει το κόμμα του στην Βουλή.
Διαβάστε ακόμα: Ο Ψαριανός αποκαλύπτει: Ο Θεοχαρόπουλος ίσως έρθει στο Ποτάμι για να μην διαλυθεί η ΚΟ