Με βάση τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν τους Σπ. Δανέλλη, Κ. Παπακώστα, Θ. Παπαχριστόπουλο και Ελ. Κουντουρά και τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, ενώ δηλώνουν αισιοδοξία ότι «ναι» θα ψηφίσουν και οι Θ. Θεοχαρόπουλος και Β. Κόκκαλης. Για τον Κ. Ζουράρι συντηρούν μια φημολογία, σύμφωνα με την οποία δέχεται «φιλικές» συστάσεις να αλλάξει άποψη, αλλά μετά τη στοχοποίησή του από τον Πάνο Καμμένο δεν διατηρούν πολλές πιθανότητες ότι θα τον πείσουν.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένουν τον Σπύρο Λυκούδη, βουλευτή συνεργαζόμενο με το Ποτάμι, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστή η στάση του Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη αγωνία στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και εκτίμηση ότι δεν θα «σπάσει» την κομματική γραμμή.
«Είχαμε πει από την αρχή ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι θέμα που θα αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό», λένε σήμερα κυβερνητικά στελέχη, περιμένοντας ότι, ανεξάρτητα από το αν οι Θ. Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός και Γ. Παπανδρέου θα ακολουθήσουν τη Φώφη Γεννηματά στο «Οχι», εν όψει και της συγκρότησης ψηφοδελτίων, οι αναταράξεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής θα συνεχιστούν στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται από την κυβέρνηση το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπαν τη στροφή Θεοδωράκη από το μέσον της εβδομάδας, την ίδια ημέρα που ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Μαυρωτάς έβγαινε στα ραδιόφωνα και προανήγγελλε αποχή ή παρών.
Γεωργιάδης: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα με τα challenge στο Tiktok»
Τα ίδια στελέχη προέβλεπαν μάλιστα τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού εξαιτίας φημών που και οι ίδιοι… έσπειραν ότι οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός, που έχουν πει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσουν «όχι», είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, αν η γραμμή του κόμματος ήταν το «ναι».
Ισως και να μην είχαν τόσο άδικο, καθώς σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, ο Γρ. Ψαριανός είχε πει ότι «αν το Ποτάμι αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte, εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ χαμογελά κυρίως επειδή το Ποτάμι δεν κατάφερε να εμφανιστεί ενιαίο ως κόμμα στην ψηφοφορία των Πρεσπών, όπως ήταν ο αρχικός στόχος του Σταύρου Θεοδωράκη, προκειμένου να απαντήσει και στα σενάρια περί διάλυσής του. «Τώρα», λένε, «το Ποτάμι δύσκολα θα αντέξει ως τις εκλογές» περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη.
Για να αποφύγουν την αρνητική έκπληξη της τελευταίας στιγμής, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να κάνουν λόγο για «θρίλερ», κάτι τέτοιο όμως δεν αντιστοιχεί στην πραγματική αριθμητική για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Λένε, για παράδειγμα, ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της η Κ. Παπακώστα, όταν είχε γίνει γνωστό από το ρεπορτάζ ότι από τις πρώτες ψήφους που διασφάλισε προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας ήταν το «ναι» της υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας.
Εχουν οριστικά σταματήσει να στηρίζονται στον Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος, αν και βλέπει θετικά στοιχεία στη συμφωνία των Πρεσπών, θα συνταχθεί με τη γραμμή του «όχι» που φαίνεται να επιβάλλει η Φώφη Γεννηματά, ενώ ελπίζουν ότι ο Βασίλης Κόκκαλης, μετά και το «σπάσιμο» της σχέσης του με τους ΑΝ.ΕΛ., τελικά θα ψηφίσει «ναι». «Συνταγματικά δεν απαιτείται η πλειοψηφία των 151. Ως προς την ενδεχόμενη επίπτωση στην πολιτική σταθερότητα της κυβέρνησης, νομίζω ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν την αγγίζει ουσιαστικά. «Μόλις χθες είχαμε 151 ψήφους και μάλιστα μέσα σε κλίμα αφόρητης πίεσης προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι έδωσαν τελικά την εμπιστοσύνη τους» ήταν η ενδεικτική των κυβερνητικών υπολογισμών δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, μία ημέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]