Αυτό τόνιζε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στη διυπουργική σύσκεψη συντονισμού που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ξεκινά τη Δευτέρα σε επίπεδο ηγεσίας των ομάδων των θεσμών στην Αθήνα.
Ο υπολογισμός του νέου ορίου κάλυψης της πρώτης κατοικίας με βάση τις εμπορικές τιμές σε άλλες περιπτώσεις ευνοεί και σε άλλες όχι. Δεδομένο ότι οι δικαιούχοι θα είναι σίγουρα λιγότεροι, αφού το όριο κάλυψης σε όρους αντικειμενικής αξίας για πρώτη κατοικία θα πρέπει να αναμένεται ότι θα μειωθεί από τα 130.000 (για τον άγαμο) έως 280.000 ευρώ (για οικογένεια με τρία παιδιά) σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Το δεύτερο «κούρεμα» του αριθμού των δικαιούχων έρχεται με τη θέσπιση ως βάσης υπολογισμού των εμπορικών αξιών. Ως γνωστόν το 2018 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περίπου 3.750 περιοχές της χώρας (όπου περιλαμβάνονται και πολλές λαϊκές περιοχές) ήρθε ως πρώτο βήμα της προσαρμογής τους με τις εμπορικές αξίες που πρότειναν ιδιώτες εκτιμητές το περασμένο καλοκαίρι.
Οι αντικειμενικές τιμές θα βρίσκονται σε φάση προσαρμογής στις εμπορικές έως και το 2020, αφού με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς το υπόλοιπο της αύξησης μέχρι και την πλήρη προσαρμογή αντικειμενικών και εμπορικών τιμών θα έρθει κατά 50% το 2019 και άλλο 50% το 2020. Αρα για το 2019 κάποιος που θα βρεθεί στην ανάγκη να απευθυνθεί στις αρχές για προστασία της πρώτης κατοικίας μπορεί να βρίσκεται εντός του ορίου προστασίας σε όρους αντικειμενικής τιμής αλλά εκτός σε όρους εμπορικής αξίας που θα είναι υψηλότερη.
Ειδικότερα σε περίπου 3.750 περιοχές της χώρας όπου οι εμπορικές τιμές προτάθηκε από τους ιδιώτες εκτιμητές να είναι αυξημένες ως και 30% και ανάλογα με το όριο κάλυψης της πρώτης κατοικίας που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς και τις τράπεζες κάποιοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τεθούν εκτός του πλέγματος προστασίας.
Από την άλλη σε 8.750 περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές που πρότειναν οι ιδιώτες είναι μικρότερες μπορεί το νέο όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας να αφορά περισσότερους, αφού σε αυτές τις περιοχές ως το 2020 οι αντικειμενικές αξίες θα είναι υψηλότερες από τις εμπορικές μέχρι και την πλήρη εξίσωσή τους.
Κατά πάσα πιθανότητα η χρήση της εμπορικής τιμής θα παίξει ρόλο και στις απομειώσεις του κεφαλαίου των κόκκινων δανείων που θα υποχρεωθούν οι τράπεζες να κάνουν στο πλαίσιο του τριμερούς συμβιβασμού (τράπεζα, κράτος, δανειολήπτης) που θα προβλέπει το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη. Ως γνωστόν ο όρος που έχουν θέσει οι τράπεζες και έχει γίνει αποδεκτός είναι ότι το κούρεμα θα γίνεται μόνο αν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου – εν προκειμένω η εμπορική αξία – είναι μικρότερη από το ύψος του δανείου.
Χάνεται η προθεσμία για τους γενικούς γραμματείς
Κατά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπ. Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπ. Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος, ο υπ. Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου συζητήθηκαν και οι αλλαγές στο Δημόσιο. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φαίνεται ότι ένα ακόμη πρόβλημα της διαπραγμάτευσης των επόμενων ημερών θα είναι και μια νέα καθυστέρηση στην τοποθέτηση ανεξάρτητων γενικών γραμματέων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λόγω φόρτου εργασίας του ΑΣΕΠ δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και οι διορισμοί ανεξάρτητων γενικών γραμματέων ως τα τέλη Μαρτίου που ήταν η προθεσμία που είχε δοθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση μετά τα μνημόνια. Προβλήματα και καθυστερήσεις εντοπίστηκαν και στις υποχρεώσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης όπου η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων έχει καθυστερήσει. Οι συναντήσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν ουσιαστικά την Τρίτη, αφού τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να είναι παρών στο πρώτο Eurgroup του χρόνου στις Βρυξέλλες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]