Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, και έχοντας διασφαλίσει -σύμφωνα με το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου- τουλάχιστον 151 ψήφους υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά, στη γραμμή που είχε επιλέξει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open.
Χωρίς, μάλιστα, να προσπαθεί να κρύψει την πραγματική αγωνία που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στη συμφωνία των Πρεσπών στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και επισημαίνει ότι «η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες» και καλεί τους βουλευτές που, κατά την Πολιτική Γραμματεία (Π.Γ.) του ΣΥΡΙΖΑ, «επί πολλά χρόνια στήριζαν τη λύση στο “Σκοπιανό”» να υποστηρίξουν τη συμφωνία. Αποκρύπτει, βεβαίως, τις παγίδες και τη σημαντική διαφορά της λύσης που επιλέγει η κυβέρνηση με την εθνική γραμμή που είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, ότι τότε η λύση δεν περιείχε ούτε «μακεδονική» γλώσσα, ούτε «μακεδονική» ταυτότητα, ούτε «μακεδονικό» λαό, όπως συμπεριλαμβάνονται στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση της Π.Γ. χαρακτηρίζει τη συμφωνία «καταλύτη για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού» και τονίζει πως «τίθεται στην πράξη η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στον ορθό λόγο και την παραδοξολογία. Ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία».
«Οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλμα. Σε κρίσιμα θέματα ιστορικής, εθνικής σημασίας όλοι αναμετριόμαστε με τις αξίες, τις ιδέες και τη συνείδησή μας, μα πάνω από όλα με την Ιστορία», αναφέρει η Κουμουνδούρου.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Επίσης, καλεί τους βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα που υποστήριζαν τη λύση στο «Μακεδονικό» να στηρίξουν τη συμφωνία, γιατί «κατανοούν πόσο εθνικά ωφέλιμη είναι η επίλυση του προβλήματος και πόσο εθνικά επιζήμια η διαιώνισή του».
Ψηφοφορία
Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά το τέλος της συνεδρίασης, η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει πως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σε μία ή δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς κύρωση.
Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του διεμήνυσε πως η συμφωνία θα εισαχθεί στην Ολομέλεια χωρίς διαδικασίες fast track, κάτι που δεν ισχύει, καθώς εγκατέλειψε μεν το αρχικό σχέδιο για ψηφοφορία πριν από το αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατόπιν των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, αλλά σκοπεύουν να φέρουν την ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης και προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, το Μαξίμου στοχεύει να διανείμει ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας μέσω του κυριακάτικου Τύπου. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Βούτσης, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, είπε χθες ότι «θα μιλήσουν όλοι, θα υπάρχει χρόνος για όλους. Ολα τα άλλα είναι περί όνου σκιάς».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]