Η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε εν κρυπτώ, με «φωτογραφική» νομοθετική ρύθμιση, στην κατάργηση του ασυμβίβαστου καναλάρχη-εργολάβου μέσα στο κατακαλόκαιρο, δηλαδή πριν από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αποδεικνύει με τον πιο αδιάψευστο τρόπο τις ευνοϊκές διαθέσεις της κυβέρνησης απέναντι σε συγκεκριμένο υποψήφιο που αναδείχθηκε ως ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών, αλλά και τις προθέσεις της για τους αποκαλούμενους «νταβατζήδες» των ΜΜΕ, πίσω από τις οποίες κρύβεται ο πραγματικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου για τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και τον αποκλειστικό έλεγχο της ενημέρωσης.
Οπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα liberal.gr, με το πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, κουμπάρος του Χρ. Καλογρίτσα, και το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2016 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου, καταργήθηκαν οι τελευταίες διατάξεις του «βασικού μετόχου» της κυβέρνησης Καραμανλή που προέβλεπαν ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση φρόντισε λίγο πριν από τη δημοπράτηση των αδειών για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να στρώσει «κόκκινο χαλί» στον εργολάβο δημοσίων έργων, ο οποίος, διά του υιού του Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, εξασφάλισε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες καταθέτοντας προσφορά ύψους 53 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει τα δύο επίμαχα άρθρα 31 και 32 του περιώνυμου νόμου 3669/2008 που είχαν απομείνει από την αρχική ρύθμιση του βασικού μετόχου, τον οποίο είχε φέρει η κυβέρνηση Καραμανλή και είχε ανατρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα άρθρα αυτά, τα οποία προέβλεπαν τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης, καταργήθηκαν και, κατά συνέπεια, η οικογένεια Καλογρίτσα θα μπορεί να συμμετέχει νομίμως τόσο στα διοικητικά συμβούλια και τεχνικών εταιριών που παίρνουν δημόσιες συμβάσεις όσο και στο διοικητικό συμβούλιο του τηλεοπτικού σταθμού που θα ανοίξει μετά την άδεια που απέκτησε.
Είναι φανερό ότι η διαδικασία που ακολούθησε στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις γνωστές κορόνες του πρωθυπουργού και των συνεργατών του περί διαφάνειας και τις διακηρύξεις τους για την πάταξη της διαπλοκής και των «νταβατζήδων» της ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό της όλης μεθόδευσης που υπήρξε είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που το 2015 ασκούσε κριτική στο υφιστάμενο, τότε, καθεστώς ασυμβιβάστου, θεωρώντας το χλιαρό και προαναγγέλλοντας την αυστηροποίησή του, συνέχιζε να μιλά για «τέρμα στα νταβατζιλίκια» ακόμα και μετά την ψήφιση της διάταξης από την κυβέρνησή του που τα επαναφέρει!
Παρ’ όλα αυτά, ο κυβερνητικός εταίρος του, πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, επέμενε ακόμα και χθες ότι η ιδιότητα του εργολήπτη δημοσίων έργων είναι ασυμβίβαστη με αυτήν του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Ομως, οι αποκαλύψεις για το διαγωνισμό – παρωδία συνεχίζονται, δημιουργώντας, πέραν της ενδεχόμενης αντισυνταγματικότητας του νόμου, που θα κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ακόμα και έτερο ζήτημα νομιμότητας της διαδικασίας. Τίθενται, δηλαδή, σοβαρά ερωτήματα κατά πόσον τηρήθηκε ακόμα και ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης Τσίπρα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού Star, ο έλεγχος του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών ουσιαστικά δεν έγινε ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή δεν εξέτασε αν ο υποψήφιος διαθέτει τα χρήματα που αντιστοιχούν στο ύψος του τιμήματος που προσέφερε ούτε, βεβαίως, την προέλευση των χρημάτων αυτών, αλλά τη συνολική περιουσία του υπερθεματιστή, στην οποία, μάλιστα, προσμέτρησε ακόμα και ακίνητα τρίτων, τα οποία προστέθηκαν στα περιουσιακά στοιχεία ενός υποψηφίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Δουληγέρης δήλωσε στο Star ότι δεν ελέγχθηκαν μετρητά αλλά η περιουσιακή κατάσταση και ότι ουσιαστικά δεν έγινε έλεγχος, αλλά βασίστηκε στις δηλώσεις των ίδιων των υποψηφίων. Με δεδομένο, πάντως, ότι έχει ζητηθεί έλεγχος από τους ίδιους τους υποψηφίους προβλέπονται νέα επεισόδια στο σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει άρον άρον το θέμα και με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να ρίξει μαύρο στα κανάλια και την ενημέρωση, πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, προκειμένου να διαμορφώσει το δικό της νέο τηλεοπτικό τοπίο.
Τι προέβλεπαν οι διατάξεις του νόμου 3669/2008 που καταργήθηκαν:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου