Η κυρίαρχη συζήτηση εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, με τελική ημερομηνία τις τριπλές εκλογές του Μαΐου. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα ότι το διάστημα που ακολουθεί από δω και πέρα άλλωστε είναι εξόχως κρίσιμο για την κυβέρνηση και η πρόκληση της συμφωνίας των Πρεσπών θα καθορίσει εν πολλοίς τις αποφάσεις του για το χρόνο των εθνικών εκλογών. Από τη στιγμή που μετά τις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ θα ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες πως δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσει η κυβέρνηση και ότι με ή χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. ή κάποιους βουλευτές τους θα προχωρήσει σε άμεσο χρόνο στη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια καθυστέρησης που συνέδεαν την κύρωση της συμφωνίας στην Αθήνα με τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η οποία -όπως ακριβώς κατήγγειλε η αντιπολίτευση- έχει ήδη ξεκινήσει.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Τσίπρας ήθελε να περάσει το μήνυμα πως ψάχνει για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο, για να πει άλλη μία φορά ότι θα εξαντλήσει την τετραετία και μάλιστα στα συνταγματικά της όρια. Ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε είναι ότι για πρώτη φορά επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση πριν από τον Μάρτιο, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Αποτέλεσμα ήταν τα προεκλογικά σενάρια να φουντώσουν αντί να καταλαγιάσουν, καθώς το χρονοδιάγραμμα της παλαιότερης συμφωνίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο με επίκεντρο τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών έχει ήδη παραβιαστεί από τα πράγματα. Το γεγονός δε πως αισθάνθηκε την ανάγκη, μιλώντας για τον συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο, να πει «ούτε εκείνος ανησυχεί. Το έχει πάρει απόφαση» αναφερόμενος στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και στη στάση των ΑΝ.ΕΛ., αναδεικνύει το ότι πίσω από τη φαινομενική ηρεμία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί μεν να παρατείνει το βίο της κυβέρνησης, διακινεί ακόμα και σενάρια για κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά επί της ουσίας ψάχνει τον τρόπο να αιφνιδιάσει. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ετοιμάζει ταξίδι στην Αγκυρα τον Φεβρουάριο, ενώ με ένα «χρόνια πολλά» απέφυγε να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει και πάλι στον ESM ζητώντας δανεικά όσο αδυνατεί να βγει -με κανονικό πρόγραμμα και όχι δοκιμαστικά- στις αγορές.
Οι πολιτικές εξελίξεις σε μια ούτως ή άλλως εκλογική χρονιά όπως το 2019 δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη χρονική στιγμή που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα δίμηνο πρωτοβουλιών, πραγματοποιεί ένα εκλογικό ντεμαράζ δηλαδή, ομολογώντας ότι ο στόχος εξάντλησης της τετραετίας είναι ανέφικτος.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]