Ο κ. Βούτσης, σε αντίθεση με προκατόχους του, όχι μόνο δέχεται την «καταιγίδα» κατάθεσης τροπολογιών και ψήφισής τους που φτάνουν έως και τη λήξη της συνεδρίασης, αλλά έβαλε και εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αντέδρασαν, λέγοντας ότι «εδώ δεν είμαστε σχολείο για να υπάρχουν υποχρεωτικές ημέρες αργιών, εάν θέλετε μπορούμε να αποφασίσουμε να συνεδριάσουμε 27 και 28 Δεκεμβρίου!».
Ο κοινοβουλευτικός εκτροχιασμός της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη νομοθετική λειτουργία που επιχειρήθηκε χθες κατά τη συζήτηση του «κατεπείγοντος » νομοσχέδιου του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεπέρασε κάθε άλλο προηγούμενο, καθώς κατατέθηκαν 22 υπουργικές τροπολογίες ενώ παράλληλα είχαν κατατεθεί και 5 τροπολογίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μία της Νέας Δημοκρατίας.
Εκπρόθεσμες πολυσέλιδες στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπουργικές τροπολογίες που έφερναν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί για να ψηφιστούν «τυπικά» από την πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση. Ενα γαϊτανάκι δίχως τέλος, που κανείς από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν προλάβαινε να παρακολουθήσει, ενώ σε πολλές εξ αυτών τις οποίες προλάβαιναν να διαβάσουν, διαπίστωναν ότι δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με παρατάσεις ή λήξεις προθεσμιών προκειμένου να «υφίσταται» η δικαιολογία που έλεγαν οι υπουργοί ότι πρέπει να νομοθετηθούν άμεσα λόγω του ότι ήταν τελευταία ημέρα νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής.
Σκέρτσος:Στόχος της κυβέρνησης είναι τα πειθαρχικά του δημοσίου να ολοκληρώνονται σε 3 μήνες
Νομοθέτηση εξπρές που εάν δεν έμπαινε φραγμός, ήταν έτοιμος – σύμφωνα με πληροφορίες- να την καταγγείλει στην Ολομέλεια με παρέμβασή του ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάτι που θέλησε να ανακόψει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν σε μια από τις έντονες διαμαρτυρίες που έκαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ., της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού ζήτησε τον λόγο όπου ουσιαστικά ούτε λίγο ούτε πολύ περιέγραψε τις αντιδράσεις των κομμάτων ως αδικαιολόγητες. Ο κ. Βούτσης είπε πως «η Βουλή δεν είναι σχολείο και δεν έχουμε καμία υποχρέωση να κλείσουμε, ούτε διακοπές να κάνουμε».
Ο πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά δικαιολόγησε τον όγκο των τροπολογιών λέγοντας: «η Βουλή ήταν αναγκασμένη να τελειώσει το νομοθετικό της έργο στις 9 Δεκεμβρίου διότι αμέσως μετά ήταν η προ ημερησίας συζήτηση και αμέσως ύστερα το πενθήμερο του Προϋπολογισμού, όπου, κατά τον Κανονισμό, κατά τη διάρκεια που συζητείται, δεν μπορεί να έρθει νομοθετικό έργο στη Βουλή. Αυτή είναι η αλήθεια. Ολα τα άλλα που ακούω, ότι δηλαδή γίνεται εκ του πονηρού, δεν έχουν καμία βάση». Ο κ. Βούτσης έκανε και μια εξίσωση με την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι το 2014 είχαν έρθει για τους ίδιους ή άλλους λόγους -δεν κάνω κριτική τώρα, εκ των υστέρων- 111 τροπολογίες, μαζί με τις βουλευτικές. 38 ήταν υπουργικές- ενώ 43 εκ των 111 ψηφίστηκαν στις 24 Δεκεμβρίου το βράδυ…».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]