Είναι η πρώτη μεταρρύθμιση που δεν αφορά σε δημοσιονομικά μέτρα και κυρώσεις στους παραβάτες αλλά στην αναζήτηση μέσων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία της ευρωζώνης και θα της δώσουν ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι αναγκαία υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται με τη λογική της εποχής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την εμφάνιζε ως το μοναδικό «φάρμακο» για όλες τις ασθένειες.
Μια από τις επιπτώσεις της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής που επέβαλε το Σύμφωνο Σταθερότητας (έμπνευση του Σόιμπλε κι αυτό) και «πληρώνουν» σήμερα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, είναι η εμφάνιση των «κίτρινων γιλέκων» στους δρόμους.
Το κύμα διαμαρτυρίας στη Γαλλία είναι προϊόν συσσώρευσης πολλών ετών λιτότητας, που έπληξαν τον κοινωνικό ιστό φτωχοποιώντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σήμερα, οι κυβερνήσεις μιλάνε για μεταρρυθμίσεις που στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν σε μια άλλη ευρωζώνη.
Η διαδικασία θα πάρει χρόνο, ωστόσο το ξεκίνημα έγινε στο Εurogroup της περασμένης Δευτέρας, την Παρασκευή τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και συνέχεια. Τα πρώτα βήματα μπορεί να είναι μικρά, αλλά η διαδικασία για μια άλλη ευρωζώνη ξεκίνησε και αυτό είναι το σημαντικότερο.
O Τραμπ τελείωσε την «πράσινη συμφωνία» τι αλλάζει για τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ
Από τις τέσσερις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στο «τραπέζι» του Εurogroup τους τελευταίους μήνες, την προσεχή Παρασκευή θα επικυρωθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι δύο, θα ανοίξει ο δρόμος για την τρίτη και θα κρατηθεί «ζωντανή» η τέταρτη.
Η πρώτη σημαντική απόφαση αφορά στη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή του ταμείου διάσωσης, που δίνει δάνεια σε εκτροχιασμένες δημοσιονομικά χώρες με αντάλλαγμα σκληρά Μνημόνια.
Ο ΕΜΣ θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, ωστόσο η λειτουργία του διευρύνεται και σε πιο θετική κατεύθυνση, δεδομένου ότι θα μπορεί πλέον να δανείζει όχι μόνο χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, αλλά και προληπτικά εκείνες που συγκυριακά αντιμετωπίζουν κάποιες απρόβλεπτες καταστάσεις (απότομη ύφεση, φυσική καταστροφή κ.ά.)…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]