«Για ακόμη ένα μήνα, είμαστε στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο θεατές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018, όπου αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
«Η κυβέρνηση έχοντας ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσει ένα αχρείαστο υπερπλεόνασμα, εκτός της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνεχίζει να στερεί σημαντική και απολύτως απαραίτητη ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ η Μαρία Σπυράκη υπενθύμισε ότι «η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ισχνότατη ανάπτυξη της Ελλάδος στην περιοχή του 2%».
«Η κυβέρνηση αυτό που ξέρει να κάνει είναι να μας οδηγεί στα βράχια. Ξέρει μόνο τη συνταγή των διορισμών. Τη συνταγή της αύξησης του κράτους, της κατασπατάλησης των πόρων, της υπερφορολόγησης», συμπλήρωσε.
Συλλυπητήριο μήνυμα της Σακελλαροπούλου στον Ερντογάν για την τραγωδία με τους 76 νεκρούς
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θύματα του αχρείαστου υπερπλεονάσματος είναι «οι συνήθεις ύποπτοι: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιστροφές φόρων προς τους ιδιώτες και κοινωνικά ευαίσθητοι τομείς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της εσωτερικής στάσης πληρωμών». Συγκεκριμένα, «οι δαπάνες του ΠΔΕ, οι επιστροφές φόρων και οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση κατά 1,3 δισ., 770 εκατ. και 720 εκατ. αντίστοιχα έναντι των στόχων και «το άθροισμα αυτών των αποκλίσεων ισοδυναμεί με την υπέρβαση που καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του στόχου».
Η κυβερνητική ανεπάρκεια δεν εξαντλείται πάντως στην αδυναμία ανάπτυξης, αλλά αγγίζει και την κοινωνική πολιτική, καθώς την ώρα που υπερφορολογεί για να εμφανίσει υπέρογκο πλεόνασμα, αποτυγχάνει πλήρως στην αντιμετώπιση της φτώχειας.
Οι αρμόδιοι τομεάρχες της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης και Θ. Καράογλου υπογράμμισαν με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat για το 2017, που κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. ως προς την αντιμετώπιση της φτώχειας, «την απόλυτη ανεπάρκεια της κυβέρνησης ακόμη και στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους».
Σύμφωνα με αυτά, ενώ οι κοινωνικές μεταβιβάσεις κατά μέσο όρο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ένα τρίτο (32,4%) των ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, στην Ελλάδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. το ποσοστό αυτό έφτασε μόλις το 15,8%».
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως εργαλείο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων, και μάλιστα υπερηφανεύεται γι’ αυτό, παρόλο που χρησιμοποιεί εξοντωτικές φορολογήσεις και εισφορές που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Ωστόσο, αποδεικνύεται τελικά ότι ακόμα και όσα από τα χρήματα των υπερπλεονασμάτων “επιστρέφονται” στους πολίτες ως κοινωνικές παροχές, δεν εξυπηρετούν το σκοπό που θα έπρεπε. Δηλαδή την ανακούφιση των αδύναμων και των φτωχών», σχολίασαν τα στελέχη της Ν.Δ. Χαρακτήρισαν μάλιστα «παράδοξο» που, ενώ από το 2017 εφαρμόζεται καθολικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι τραγικές και σημείωσαν ότι αυτό υποδηλώνει πως με αποκλειστική ευθύνη της οι πόροι του ΕΕΕ «δεν κατανέμονται σωστά και πρέπει να επανεξεταστούν».
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]