Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας τα στελέχη του«παπανδρεϊκού» μπλοκ κατηγόρησαν την Φώφη Γεννηματά πως είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία.
Όλα ξεκίνησαν με την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε «να ηττηθούν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που επιβάλλουν νέες θυσίες και δεσμεύσεις, μοίρασμα της φτώχειας και των επιδομάτων» και να αλλάξουν οι «δυσβάσταχτοι όροι» της μεταμνημονιακής εποχής που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους θεσμούς.
Αναφερόμενη στη Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής θα βάλει «φραγμό» στην επιστροφή της Δεξιάς, καθώς είναι αδιανόητο τη λύση να αποτελεί η αυτοδυναμία της ΝΔ. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μπει σε κυβέρνηση μόνο και μόνο για να συμπληρωθούν οι αριθμοί και να εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Τότε ήρθε η αντίδραση του πρώην υπουργού και στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Δημήτρη Ρέππα. Ο ίδιος τόνισε πως η απόφαση δεν είναι επαρκής και ζήτησε να διατυπωθεί ρητά ο όρος ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση μόνο με την ΝΔ αλλά, σε τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα ο κ. Ρέππας άφησε να εννοηθεί πως αν η κ. Γεννηματά εξακολουθεί την τακτική να «γέρνει» προς τα δεξιά και να μην αποκλείει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ θα είναι πολύ χαμηλότερα από σήμερα.
Από την πλευρά της, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι «αυτή η κοκκορομαχία, ο διχασμός και η πόλωση μπορεί να συντηρείται στα κομματικά επιτελεία αλλά αφήνει αδιάφορη την κοινή γνώμη». «Αν ήταν έτσι δεν θα έπαιρναν άλλοι 35% και άλλοι 25%» αντέτεινε ο Δημήτρης Ρέππας.
Αντιδράσεις στελεχών
Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά αποχώρησε εξαιτίας υποχρέωσης που είχε, ωστόσο τα στελέχη συνέχισαν τη συζήτηση και μάλιστα αντιδρούσαν για την πολιτική που επιλέγει να ακολουθεί.
Ο Χρήστος Πρωτόπαππας απευθύνθηκε στον Δημήτρη Ρέππα ρωτώντας τον: «Τι προτείνεις ακριβώς; Να μετατραπούμε σε ΚΚΕ που λέει όχι σε όλα;» ενώ τόνισε την ανάγκη κυβερνησιμότητας.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Όθωνας τόνισε πως το Κίνημα Αλλαγής με βάση την προγραμματική του πλατφόρμα και υπό την προϋπόθεση της εκλογικής εντολής θα φέρει τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπα με τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου.
Επίσης ο Φίλιππος Σαχινίδης επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη για να ενισχυθεί αυτοτελώς το Κίνημα Αλλαγής και να υπενθυμίζονται πιο έντονα οι ευθύνες της διακυβέρνησης της ΝΔ για την κρίση στη χώρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η «παπανδρεϊκή» Αφροδίτη Παπαθανάση, ενώ ο Μιχαλης Καρχιμάκης ζήτησε να γίνει πιο ριζοσπαστικός ο αντιπολιτευτικός λόγος του Κινήματος και να προταχθούν ζητήματα όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων κλπ.
Η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας
Στο τέλος η Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝΑΛ επέλεξε μια μέση λύση και εξέδωσε ομόφωνα ανακοίνωση που αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Αναπτύσσουμε τον δικό μας λόγο για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον λαό μας. Με αντιπαράθεση ουσίας, τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και προς την Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι το μέλλον μας η μιζέρια, το μοίρασμα της φτώχειας, η ελεημοσύνη, τα ψίχουλα της επιδοματικής πολιτικής του κ. Τσίπρα. Δεν αποτελεί λύση το ρίσκο, το άλμα στο κενό, η στήριξη των λίγων και ισχυρών που επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης. Η Ελλάδας δεν θα αφήσει πίσω την κρίση, δεν θα ανοίξει νέες προοπτικές με την τεχνητή πόλωση και το διχασμό που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιχειρούν, προκειμένου να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Γι αυτό επιμένουμε στην αναγκαιότητα της Εθνικής Συνεννόησης. Το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί εγγύηση για την ενότητα, την αξιοπρέπεια της χώρας και των Ελλήνων. Ζητάμε ισχυρή εντολή στις ερχόμενες εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής […] για να κλείσει επιτέλους ο κύκλος της ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας» αλλά και για να μπει φραγμός στην επιστροφή της Δεξιάς. Αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έχει τόσες ευθύνες για την κρίση δεν αποτελεί λύση για τη χώρα.
Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για μια ισχυρή Κυβέρνηση, ευρείας πλειοψηφίας, που έχει ανάγκη ο τόπος , με προοδευτική ατζέντα, Κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί την οριστική έξοδο από την κρίση και την πορεία ανασυγκρότησης. Κυβέρνηση που με αξιοπιστία μπορεί να διαπραγματευτεί και να αλλάξει τους επαχθείς όρους που συμφώνησαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με πρώτο την μείωση του στόχου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε Κυβέρνηση απλά και μόνο για να συμπληρωθούν οι αριθμοί, να εξασφαλισθεί η δεδηλωμένη».
«Λύση στο πρόβλημα της χώρας με κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας»
Την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε πως «η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι μια Κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο με πειραματισμούς». Ουσιαστικά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής επανέφερε την πρότασή της για συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο σημείωσε μιλώντας στον RealFm ότι «δεν υπάρχει προοπτική με την παρούσα Κυβέρνηση. Ποια είναι η προοδευτική τους πρόταση: Η μιζέρια, η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, τα ξεροκόμματα που μοιράζουν; Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί η λύση στα προβλήματα της χώρας να είναι η επιστροφή της Δεξιάς. Τους ζωντάνεψε ο κ. Τσίπρας! Προσπαθεί να ξεπλύνει και τις ευθύνες τους για την κρίση. Το δίλημμα για τον ελληνικό λαό λοιπόν δεν μπορεί να είναι από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό! Γι΄ αυτό ζητάμε ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε τα πράγματα».
Μάλιστα η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι διαπίστωσε «αμηχανία και στις δύο πλευρές μετά την πρότασή μου αυτή» και πως «επιμένουν στην πολιτική της πόλωσης και του διχασμού» συμπληρώνοντας: «Ευτυχώς δεν υπάρχει πόλωση στην ελληνική κοινωνία. Το παιγνίδι αυτό το παίζουν στην κορυφή».
«Καλούμε τα υπόλοιπα κόμμα να τοποθετηθούν στο σχέδιο Ελλάδα που έχουμε καταθέσει, να μπουν στην ουσία, ν’ αφήσουν τα φούμαρα. Εγώ λέω την πρόταση μου . Χτυπάω το καμπανάκι της αφύπνισης. Το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα την επόμενη μέρα θα το πει ο ελληνικός λαός», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
Κόντρα ΚΙΝΑΛ-Ραγκούση
Ο παπανδρεϊκός, αλλά απομακρυνθείς από το Κίνημα Αλλαγής, Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτησή του στο facebook χαρακτήρισε την απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας «ντοκουμέντο παράδοσης του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».
«Αντί να ανακοινώσουν ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουν ξανά με τη Δεξιά του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη, επισημοποίησαν και στη μεταμνημονιακή εποχή την επιθυμία τους να καταστούν συνεργάτες τους.
Με την ίδια ακριβώς μεθόδευση και τα ίδια πολιτικά τεχνάσματα με τα οποία ο κ. Βενιζέλος έχρισε το 2012 πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Α. Σαμαρά, η κ. Γεννηματά και η Ε.Γ. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανακοίνωσαν ουσιαστικά τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα χρίσουν πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Κ. Μητσοτάκη, εάν βεβαίως η Ν.Δ. κερδίσει στις εκλογές. Ουσιαστικά όπως και το 2012, λένε ξανά: “θα προτείνουμε σε όλα τα κόμματα τους όρους μας, επομένως δεν θα φταίμε εμείς που θα τους αποδεχτεί μόνον ο κ. Μητσοτάκης”.
Ωστόσο, η πλέον εξοργιστική πλευρά της ταπεινωτικής αυτής “παράδοσης των όπλων” είναι το γεγονός πως ισχυρίζονται ότι όλα αυτά θα εξελιχθούν στο πλαίσιο μιας προοδευτικής ατζέντας», προσθέτει ο κ. Ραγκούσης.
Με άλλα λόγια, όχι μόνον ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίζουν να συγκυβερνούν και στη μεταμνημονιακή εποχή με τη Ν.Δ., αλλά τολμούν και δηλώνουν ότι δεν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης αλλά για μια κυβέρνηση με προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης.
Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερος εκφυλισμός της ιστορίας, των αρχών και των αξιών του ιστορικού ΠΑΣΟΚ καθώς και της ελληνικής Κεντροαριστεράς από αυτόν που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η κ. Γεννηματά και όσοι αποτελούν την Εκτελεστική Γραμματεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Προσπαθούν να δρομολογήσουν τη μεγαλύτερη ιδεολογική δολιοφθορά στην προοδευτική παράταξη που επιχειρήθηκε ποτέ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι δεξιός και μια κυβέρνηση υπό αυτόν θα είναι πάντοτε μια συντηρητική κι όχι προοδευτική κυβέρνηση», αναφέρει ο κ. Ραγκούσης.
Οι δηλώσεις του Γιάννη Ραγκούση προκάλεσαν την αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής. «Ο κύριος Ραγκούσης ζυγίστηκε κι αυτός το τελευταίο καιρό. Επιτελεί πολύ καλά το ρόλο του αναπληρωτή της Σβίγκου», σχολίαζαν πηγές του ΚΙΝΑΛ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]