Υστερα από την κατακραυγή που προκάλεσαν οι «αθέμιτες παρεμβάσεις» που -όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση- έγιναν στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προκειμένου να «παγώσει» η δικαστική έρευνα, η κυβέρνηση αναζητάει νέους τρόπους προκειμένου να μην αποτελέσει η εθνική τραγωδία στο Μάτι το βασικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης τους επόμενους μήνες.
Με δεδομένο ότι ανάμεσα στους υπόπτους για τέλεση αξιόποινων πράξεων, τους οποίους αναμένεται να καλέσει ο αρμόδιος εισαγγελέας, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και κυβερνητικοί παράγοντες, το Μαξίμου φοβάται πως η υπόθεση θα προκαλέσει μεγάλη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση, καθώς θα έρθουν στην επιφάνεια εκ νέου τα τραγικά λάθη αλλά και ο προκλητικός και κυνικός χειρισμός της τραγωδίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσουν πολιτικά τις εξελίξεις για να αναδείξουν τις εγκληματικές αμέλειες, που είχαν σαν αποτέλεσμα 99 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου διαβιβάστηκε στη Βουλή η μήνυση κατά των πρώην υπουργών Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Τόσκα και κατά παντός άλλου υπευθύνου, που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η Βαρβάρα Φύτρου, που έχασε το σύζυγο και τα δυο ανήλικα παιδιά της στη φονική πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική έρευνα, εκτός από εκπροσώπους της αιρετής αυτοδιοίκησης, αγγίζει και παράγοντες της κυβέρνησης και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αν τελικά αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, τι θα πράξει ο πρωθυπουργός; Θα συμφωνήσει στην άρση της ασυλίας τους ή όχι;
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, για μια ακόμη φορά, εμμέσως είχε προκαταλάβει τη δικαστική εξέλιξη και στην ερώτηση αν θα συναινέσει στην άρση ασυλίας πολιτικών, είχε απαντήσει με νόημα: «Δεν γνωρίζω να έχει κανένας ασυλία από όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φρόντισε με τον τελευταίο ανασχηματισμό να απομακρύνει από την κυβέρνηση όλους όσοι με κάποιον τρόπο εμπλέκονται στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Τόσκας, Παναγιώτης Κουρουμπλής), προκειμένου να μειώσει τους πολιτικούς κραδασμούς στην περίπτωση που αναζητηθούν ευθύνες.
Βασική «υπερασπιστική γραμμή» του Μαξίμου παραμένει ότι η Νέα Δημοκρατία «παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας και της δημιουργίας πολιτικής υπεραξίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία» και πως η Δικαιοσύνη «θα καταλήξει σε συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια αυτής της καταστροφής», όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με το συλλογισμό αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευθύνει την έρευνα και τη δημόσια συζήτηση στα «αίτια», δηλαδή την αυθαίρετη δόμηση και τις στρεβλώσεις δεκαετιών και όχι στις «ευθύνες», που σχετίζονται με την έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου για την έγκαιρη ενημέρωση και την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή και φυσικά στους χειρισμούς των αρμόδιων υπηρεσιών και της κυβέρνησης τα κρίσιμα λεπτά.
«Στάχτη» το «ηθικό πλεονέκτημα»
Κομβικής σημασίας στην εξέλιξη της έρευνας είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από το πόρισμα που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης για λογαριασμό θυμάτων. Από το πόρισμα προέκυψαν ανακρίβειες και «λάθη» από τις Αρχές, μεταξύ άλλων για την πραγματική ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς (απεκρύβησαν 8 λεπτά), αλλά και για τα πραγματικά στοιχεία για την ταχύτητα του ανέμου (δηλώθηκαν 120 χιλιόμετρα την ώρα, αντί για 95 που ήταν η μέγιστη).
Οι κωμικοτραγικές εικόνες που συνόδευσαν την ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής, το βράδυ της τραγωδίας, εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» το Μαξίμου.
Η «άγνοια» του κ. Τσίπρα και όλων των αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων για την ύπαρξη νεκρών (που, όπως έχει αποδειχθεί πλέον με ντοκουμέντα, ήταν γνωστή στις Αρχές) «θολώνει» το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου κορυφαία στελέχη προειδοποιούν πως το κόμμα δεν είναι δυνατόν να πάει σε εκλογές με ανοικτό το μέτωπο της φονικής πυρκαγιάς. Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι «οι νεκροί ούτε κρύβονται αλλά ούτε και εικάζονται» εξακολουθεί να μην πείθει για τη σκοπιμότητα του μακάβριου επικοινωνιακού σόου που στήθηκε στο συντονιστικό το βράδυ της τραγωδίας.
Στο ερώτημα λοιπόν, για ποιο λόγο η κυβέρνηση τις κρίσιμες ώρες επιχείρησε να αποκρύψει την ύπαρξη των νεκρών, έμπειροι αναλυτές του κυβερνητικού παρασκηνίου επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση τις πρώτες ώρες προφανώς και γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, καθώς είχε ενημερωθεί αρμοδίως από το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό και την Αστυνομία. Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των νεκρών τις πρώτες ώρες ήταν περιορισμένος, η κυβέρνηση πίστευε ότι αν ο αριθμός δεν αυξηθεί, θα μπορούσε να υποβαθμίσει την τραγωδία, κατηγορώντας ταυτόχρονα τα Μέσα Ενημέρωσης, που μιλούσαν για νεκρούς, ότι διψούν για αίμα. Τα πράγματα όμως, όσο περνούσε η ώρα, άλλαξαν, αφού ο αριθμός των νεκρών έγινε διψήφιος, γεγονός που υποχρέωσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, αργά το βράδυ, να βγει δημόσια και να ανακοινώσει μόνος του τους νεκρούς, που λίγες ώρες πριν είχε αποκρύψει ο πρωθυπουργός».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]