Ο υπουργός είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί «από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές», επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, αλλά και επισημοποιώντας ότι η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στις ψήφους που μπορεί να βρει εκτός ΑΝΕΛ για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Κοτζιάς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την πολιτική αριθμητική του Μαξίμου και τους υπολογισμούς για κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από 153 με 154 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των τεσσάρων βουλευτών του Ποταμιού, των κ.κ. Παπαχριστόπουλου, Ζουράρι και Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ και τον Θ. Θεοχαρόπουλο από το ΚΙΝΑΛ.
Επί της ουσίας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών διέψευσε φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να σκέπτεται δημοψήφισμα ή μετάθεση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές, ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γερμανία που δεν κρύβουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι θα κάνει το παν για να κυρώσει επί των ημερών της και στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα τη συμφωνία.
Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ θα επικρατήσει το «ναι», ενώ – όπως είπε – θα έχει και την απαραίτητη συμμετοχή.
Επίσης ο κ. Κοτζιάς προέβλεψε ότι η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθεί προς τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια – όπως είπε – θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία.
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική βουλή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το Ποτάμι και μεμονωμένους βουλευτές, που – όπως σημείωσε – έχουν δηλώσει τη στάση τους υπέρ της συμφωνίας. Σημείωσε ότι θα ήλπιζε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα στήριζαν τη συμφωνία και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική».
Κυβερνητικές πηγές για Σαμαρά: Τα μηνύματα που παίρναμε από στελέχη ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο»
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών «θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή».Τη χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» και «λύση που κοιτά στο μέλλον».
«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», δήλωσε, απευθυνόμενος στον κ. Κοτζιά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί».
Ειρωνείες από ΑΝΕΛ
Οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ. Προσπαθώντας να ξεχάσει ο ίδιος αλλά και ο ελληνικός λαός τις πρόσφατες δημόσιες διαβεβαιώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου που έλεγε «έχω εμπιστοσύνη στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδης, σε εμφανή ειρωνικό τόνο, ισχυρίστηκε για τον υπουργό Εξωτερικών ότι επειδή δεν είναι βουλευτής, δεν γνωρίζει τις διαδικασίες της Βουλής.
«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία», δήλωσε ο κ. Τοσουνίδης. Κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την κριτική του κατά του κ. Κοτζιά, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχολίασε: «Οσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό. Κρίμα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]