Με καθυστέρηση έντεκα ημερών, υπό την πίεση της οργής της κοινής γνώμης αλλά και μετά από μηνύματα που πήρε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.
«Ο πρωθυπουργός είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για την Προστασία του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Ο κ. Τόσκας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης και με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Τόσκα και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλων των τελευταίων χρόνων. Οι αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη περιέρχονται στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη». Με αυτήν την ανακοίνωση το Μαξίμου έκανε γνωστή την απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ λίγο αργότερα, ο ίδιος ο κ. Τόσκας, σε δική του ανακοίνωση, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και τους υφισταμένους του.
Προφανέστατα, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δεκτή τώρα την παραίτηση Τόσκα «με δεδομένο ότι έχει παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης», όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου. Πρόκειται για την προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος είναι αλήθεια ότι πολλές φορές, λόγω της ανικανότητάς του, έφτασε στο κατώφλι της αποπομπής από την κυβέρνηση. Η πλάστιγγα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγειρε όταν ελήφθη η απόφαση στο πρωθυπουργικό επιτελείο προκειμένου να υπάρξει μία κίνηση εκτόνωσης της κοινής γνώμης που θα προσωποποιούσε την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό και το κυριότερο να καταλαγιάσουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις με την απομάκρυνση ενός προσώπου όπως ο Νίκος Τόσκας «που δεν ήταν και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ».
Η ανάληψη των καθηκόντων του από τον προϊστάμενό του Πάνο Σκουρλέτη -ο οποίος επίσης τον είχε στοχοποιήσει- είναι μία κίνηση εκτόνωσης προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες «τελειωμένος» πρέπει να θεωρείται και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος επίσης ανήκει στην κίνηση «Πράττω» μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Νίκο Τόσκα.
Η απομάκρυνση Τόσκα, πέραν του ότι άργησε, έγινε κατόπιν πιέσεων και προαναγγέλθηκε από το διευθύνοντα σύμβουλο της Αυγής κ. Στούμπο στην ΕΡΤ, καταρρίπτει μία σειρά επιχειρημάτων της κυβέρνησης για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Από το ότι «όλα έγιναν σωστά», που είχε πει ο κ. Τόσκας και είχε στηρίξει ο κ. Τσίπρας, με τη μέχρι τώρα στάση του, μέχρι του ότι προφανώς η αιτία της τραγωδίας και της ύπαρξης δεκάδων νεκρών δεν είναι η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση εδώ και έντεκα ημέρες.
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επιχείρηση «κατεδαφίσεις αυθαιρέτων», αν και είναι πλέον πολύ δύσκολο να πείσει την κοινή γνώμη ότι αυτή ήταν η αιτία του θανάτου δεκάδων ανθρώπων στο Μάτι και δεν υπάρχουν ευθύνες της Πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού.
Είναι δε προκλητικό ότι λίγη ώρα πριν από την παραίτηση του κ. Τόσκα, η κυβέρνηση συνεχίζει στη γραμμή ότι «στο Μάτι δεν έγιναν λάθη», όπως φαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο ρ /σ «Στο Κόκκινο», όπου, μεταξύ άλλων, είπε: «Κανείς δεν μπορεί πει “αργήσατε”, ούτε στην Κινέτα ούτε στην Ανατολική Αττική, παρά την τραγική έκβαση αυτής της κατάστασης καθώς πάντοτε, συγκριτικά με τις προηγούμενες χρόνιες, είχαμε μια καλή οργάνωση των διαθέσιμων μέσων και δυνατοτήτων μας. Δεν μπορεί κάποιος να απαντήσει ότι αυτά που συνέβησαν βασίζονται κυρίως στην κακή οργάνωση, μη ανταπόκριση, έλλειψη μέσων, λάθος εκτιμήσεις».
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Σε αυτό το κλίμα, εντολή για άμεσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων έλαβε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, από τον πρωθυπουργό, κατά τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «το ΥΠΕΝ εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απογοήτευση και τα αλληλομαχαιρώματα, υπάρχει ανησυχία εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχείρηση «κατεδάφιση αυθαιρέτων». Δύο βασικές ενστάσεις είναι ότι αν δεν προετοιμαστεί καλά είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να «κολλήσει» και τότε να αποτύχει και πολιτικά και επικοινωνιακά αλλά και ότι σε περίπτωση κατεδάφισης ακίνητων ιδιοκτητών με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα, θα προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και το Μάτι.
Ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, απάντησε χθες, μιλώντας στο ρ/σ 247, ότι «η επίδοση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα δεν είναι ικανοποιητική, αλλά υπήρξαν κατεδαφίσεις που έγιναν, όπως στον Σχινιά του Μαραθώνα, που δεν γίνονταν επί 25 χρόνια».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]