Παράλληλα, τους αρχηγούς των κρατών μελών θα απασχολήσει η εμβάθυνση της ΟΝΕ, ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε και το brexit.Πάντως στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν ότι το κλίμα που επικρατεί στο προσφυγικό είναι σε τροχιά σύγκρουσης. «Εξαρταται από την διάθεση με την οποία θα προσέλθουν στην Σύνοδο οι αρχηγοί.
Αν έρθουν χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού, δεν θα υπάρχει συμφωνία», λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος και προσθέτει πως επικρατεί «άγριο πολιτικό κλίμα. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος». Πάντως, ανάμεσα στις προτάσεις που θα συζητηθούν είναι η δημιουργία χοτ σποτ βαθιά στην Αφρική, όχι δηλαδή κοντά στις ακτές της, ώστε για να υπάρχει εκεί η συγκράτηση των προσφυγικών ροών και ταυτόχρονα η επιλογή ποιοι δικαιούνται αίτημα για άσυλο. Άλλη εναλλακτική, άλλα αρκετά πιο δύσκολη, είναι να γίνουν μεγαλύτερα ή περισσότερα τα hot spot στα νησιά του ανατολ. Αιγαίου όπως και όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Σε αυτή την περίπτωση η διαχείριση θα γίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό σύλου και όχι από τις εθνικές υπηρεσίες.
Οσο για τις διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες, οι οποίες είναι το χειρότερο σεναριο για την Ελλάδα, εκτιμάται πως αρκετές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία, θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαική λύση. Στις προτάσεις και η μετατροπή της Frontex σε μια ευρωπαική αστυνομία συνόρων με 10.000 συνοριοφύλακες.
Στο μέτωπο της οικονομίας οι ίδιες πηγές προειδοποιούν πως πρέπει να αποφύγει η ‘Ελλάδα τα «στραβοκλωτσήματα» στο τέλος του προγράμματος, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ακύρωση προκηρύξεων για την «εμβληματική» όπως είπαν μεταρρύθμιση για το δημόσιο. Υπογράμμιζαν δε την ανάγκη τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο, οι αγορές να έχουν σαφές ως μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για επίθεση και «δεν αποτελεί εύκολο θήραμα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]