Την ίδια στιγμή, αφήνει να διαρρεύσουν σενάρια για προσαρτήσεις που αναμένονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και εφεδρείες από την ομάδα των ανεξαρτήτων, το Ποτάμι, το Κίνημα Αλλαγής αλλά και την Ενωση Κεντρώων, προκειμένου να συγκρατήσει τις δυνάμεις της.
Το Μαξίμου κάνει λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, με τη στήριξη επιχειρηματιών «που έχουν ως έδρα τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και προς όφελος του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη».
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι το non paper της κυβέρνησης αναφέρεται στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Ιβάν Σαββίδη, τους οποίους ωστόσο δεν κατονομάζει, ενώ -όπως και οι ΑΝ.ΕΛ.- ζήτησαν από τον κ. Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα, καλώντας τον «να αποδείξει, με την απόφασή του να παραδώσει την έδρα του, αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
Οι ίδιες πηγές συνδέουν τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. επειδή «η έξοδος από τα Μνημόνια, το τέλος της λιτότητας, η ελάφρυνση του χρέους αφαιρεί κάθε επιχείρημα από τον κ. Μητσοτάκη, που βιάζεται εξάλλου να προλάβει τις εξελίξεις στα ανοιχτά θέματά του με τη Δικαιοσύνη». Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Ιβάν Σαββίδη, οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δύσκολα μπορούν να γίνουν πιστευτοί και να μην αποδοθούν σε άλλα σχέδια όπως «σχέδιο απόδρασης της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη», όπως συζητείται από χθες σε διάφορους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους.
Είναι γνωστή η συμπόρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. και του κ. Σαββίδη κατά το προηγούμενο διάστημα, τα λόγια υπεράσπισης του ομογενούς μεγαλοεπιχειρηματία από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή αλλά και η στήριξη του Νίκου Παππά προς τον κ. Σαββίδη, όταν εκείνος παραδέχθηκε ότι έπαιξε συνειδητά το ρόλο του λαγού στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ανεβάζοντας προς όφελος της κυβέρνησης το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών.
«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη καταλάβει το σχεδιασμό τους και θα τιμωρήσει τους αποστάτες», σημειώνεται στο κυβερνητικό non paper, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», υποστήριξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών (σ.σ.: μετά τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου και την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη) «όχι μόνον δεν απειλείται, αλλά είναι και απολύτως σταθερή».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις από τον κ. Λαζαρίδη αναδεικνύοντας τις αναφορές του ανεξάρτητου, πλέον, βουλευτή στα όσα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε περί απόρριψης της πρότασης Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια από 180 βουλευτές. «Νομίζω ότι δεν επαρκεί αυτό ως δικαιολογία, δεν επαρκεί ως πολιτικό επιχείρημα, καθώς, όπως γνωρίζετε, η πρόταση του κ. Καμμένου για την αυξημένη πλειοψηφία και των ΑΝ.ΕΛ. έγινε μετά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Και πρέπει να σας πω ότι και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Καμμένος, όποτε έχει προκύψει το οποιοδήποτε ζήτημα, βρίσκονται σε στενότατη επικοινωνία και συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δίνοντας μία σημαντική είδηση.
Οτι, υπό την πίεση των εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί και σκέπτεται να κάνει αποδεκτή την πρόταση του κ. Καμμένου για έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, πρόταση που επισήμως είχαν απορρίψει τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, εκείνο το πρωί στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζανακόπουλος, οι ΑΝ.ΕΛ. είχαν ενημερώσει ότι πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε προγραμματιστεί για τις 11.30, ο κ. Καμμένος θα έκανε δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες. Αυτό μετά άλλαξε και οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν από το γραφείο Τύπου των ΑΝ.ΕΛ. ότι η δήλωση του κ. Καμμένου θα γινόταν μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ.
Αυτό σήμαινε ότι θα γινόταν και μετά την τοποθέτηση του κ. Τζανακόπουλου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που είχε προγραμματιστεί για τις 13.30 και έτσι ο κ. Τζανακόπουλος πρόλαβε να πει πρώτος ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την έγκριση της συμφωνίας με τα Σκόπια από 151 βουλευτές και όχι από 180 όπως αργότερα, τελικά, ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.
Εν τω μεταξύ, σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσω Μακεδονικού κατήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, πριν γίνει γνωστή η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη.
Ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν εκπονήσει σχέδιο με σκοπό να πέσει η κυβέρνηση πριν από την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, την 21η Αυγούστου» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο -σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης- «πιέζονται οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. με διάφορες απειλές και τραμπουκισμούς που δέχονται, παρά το γεγονός ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα προανήγγειλε, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ότι «η Δικαιοσύνη θα επιληφθεί και θα βγει η κουκούλα απ’ όσους απειλούν βουλευτές με μηνύματα και άλλων ειδών τραμπουκισμούς».
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]