Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όσο και η βουλευτής και πρώην υπουργός Θεοδώρα Τζάκρη έκαναν ταυτόσημη δήλωση για τις αποδοκιμασίες που υπέστησαν, μιλώντας για χρυσαυγίτες και ακροδεξιούς, τους οποίους προσπαθούν να τους χρεώσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αφήνουν να διαρρεύσει και σενάριο περί δημιουργίας νέου κόμματος στην Κεντροδεξιά, με κεντρικά πρόσωπα τον Ευάγγελο Αντώναρο και την Κατερίνα Παπακώστα, «καλοδεχούμενο και έτοιμο να συνεργαστεί με τους ΑΝ.ΕΛ.», όπως σημείωσε χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ στο ραδιόφωνο 247, βλέποντας πολύ κοντά, πριν από τις επόμενες εκλογές, το τέλος της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ.
Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ χθες είδαν σε κεντρικό επίπεδο τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. να επαναλαμβάνουν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια, ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι τέτοιες δηλώσεις, ανεξάρτητα αν γίνονται για να συγκρατήσουν το κύμα φυγής από τους ΑΝ.ΕΛ. ή όχι, βάζουν στη συγκυβέρνηση συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.
Και επειδή δεν κατάφεραν να διασπάσουν τη Νέα Δημοκρατία ανοίγοντας το Σκοπιανό, διαρρέουν το τέλος του Κινήματος Αλλαγής και την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και του Γιώργου Καμίνη, οι οποίοι «επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν με το ΠΑΣΟΚ που κάνει κουμάντο στο Κίνημα Αλλαγής θα αναζητήσουν πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ».
Η αναζήτηση εφεδρειών είναι το επόμενο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει τους βουλευτές και τους υπουργούς του να αποδοκιμάζονται και τους ΑΝ.ΕΛ. να αποδυναμώνονται με ταχείς ρυθμούς και με προϋπόθεση την κατάληξη των διαπραγματεύσεων αύριο στο Eurogroup, πυροδοτούνται και πάλι εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο ή τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, επειδή με όσα έχει διαμηνύσει ο Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων είναι αρκετά πιθανό το σενάριο η κύρωση της συμφωνίας για τα Σκόπια από την ελληνική Βουλή και η προκήρυξη των εθνικών εκλογών να συμπέσουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, ο πρωθυπουργός φέρεται να σκέπτεται να βαρύνει το προεκλογικό διακύβευμα και να αφήσει την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να δεσμεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει προεκλογικά τι θα κάνει με τη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Αυτό βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με τα όσα πρόσφατα είπε ο κ. Τσίπρας στην ΕΡΤ, ότι η κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια στην ελληνική Βουλή «θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», αλλά τότε, όπως σημείωνε χθες κορυφαίος κομματικός παράγοντας στον «Ε.Τ.», «οι ΑΝ.ΕΛ. δεν έδειχναν ότι θα διαλυθούν».
Αυτός είναι και ο λόγος που την ίδια στιγμή που έχουν συμφωνήσει με τον Πάνο Καμμένο δημοσίως να μιλούν μόνο για την προοπτική του τέλους των Μνημονίων κ.λπ., όπως έκανε χθες ο υπουργός Αμυνας στο Λουτράκι, στο παρασκήνιο αφήνουν να διαρρεύσει ότι στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. όπως η Ελενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ίσως και άλλοι, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατέβουν με τα ψηφοδέλτιά του στις επόμενες εκλογές, περνώντας και ως κεντρική γραμμή στην ψηφοφορία της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τους προεδρικούς.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]