Ήδη από την Τετάρτη υπήρχαν διαρροές πως ακούστηκαν αντίθετες φωνές στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη συμφωνία με κάποιους να τη στηρίζουν και άλλους να ζητούν αλλαγές προκειμένου να την ψηφίσουν. Σε συνεδρίαση στη Χαριλάου Τρικούπη, τα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισαν να υιοθετήσουν τη γραμμή της Φώφης Γεννηματά και να στηρίξουν την πρόταση της για αλλαγές στη συμφωνία.
Νωρίτερα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε δήλωση της ανέφερε πως «η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν: Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα».
Στην ομιλία της στη Βουλή, η κ. Γεννηματά επεσήμανε επίσης πως η συμφωνία «έχει θετικά σημεία στο πλαίσιο που έχουμε διαχρονικά θέσει» και προειδοποίησε ότι η εκτέλεση της «εξαρτάται κυρίως από την πλευρά των Σκοπίων».
Σε άλλη τροχιά βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που με ομιλία του στη Βουλή ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ καθώς πρόκειται για «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα που πρέπει να γίνει».
«Το Ποτάμι ήταν υπέρ της λύσης του Μακεδονικού από τη γέννηση του. Και δεν θα πω ότι όλες οι χώρες του πλανήτη και σύμμαχοι μας τους λένε Μακεδόνες. Μας επείγει μια καλή συμφωνία με τους γείτονες μας, να μην τους δώσουμε πακέτο στους Τούρκους», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Η διαφορετική στάση που έχουν υιοθετήσει Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί οιωνό του επερχόμενου διαζυγίου που έρχεται να επιβεβαιώσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]