Στο τετ α τετ, που διήρκεσε μία ώρα, εστίασαν στους τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να ενισχύσουν τη στρατηγική συνεργασία τους στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον τουρισμό και την ενέργεια αλλά και σε άλλους τομείς. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον που υπάρχει για την κατασκευή του αγωγού EastMed ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αλλά και για την αδικαιολόγητη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 100 ημέρες.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στη σημαντική συμβολή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ.
Τίμησαν την προσφορά του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε με αντιπροσωπία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) ενώ μίλησε στο Global Forum, το οποίο τίμησε τη σημαντική προσφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος- Ισραήλ.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
«Ο πατέρας μου θα ήταν πολύ περήφανος που πριν από λίγες ημέρες, στις 7 Ιουνίου, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε μια τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Μια τροπολογία που η Νέα Δημoκρατία, το κόμμα του οποίου ηγήθηκε κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και που σήμερα έχω το προνόμιο να είμαι πρόεδρός του, υποστήριξε ασμένως», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.: «Πάρα πολλοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ελληνες, δεν γνωρίζουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων Εβραίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης εξοντώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Είμαι περήφανος που οι νεότερες γενιές Ελλήνων αλλά και πολλοί επισκέπτες της Θεσσαλονίκης σύντομα θα μπορέσουν να επισκεφθούν ένα μουσείο που θα αποτελέσει το ιστορικό σημείο αναφοράς της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας. Είναι ένας φόρος τιμής σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο μεγαλύτερο έγκλημα που ο κόσμος έχει δει ποτέ. Αλλά, επίσης, και ένας χώρος μάθησης και προβληματισμού για τα παιδιά μας όσον αφορά τους κινδύνους που τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να επιβάλουν στις κοινωνίες».
Ανοδος ξενοφοβίας
Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα, καθώς οι αυταρχικές και λαϊκιστικές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές σε όλη την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης: «Η άνοδος της ξενοφοβίας, του νατιβισμού και του ρατσισμού είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα στην Ευρώπη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Καθώς μια γενιά ηγετών -στην οποία ανήκει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης- που γνώρισαν την οδύνη και τα δεινά του πολέμου φεύγει, η ευθύνη για τη διατήρηση της κληρονομιάς τους περνά σε εμάς»: «Δεν έχουμε πλέον το περιθώριο να είμαστε άτολμοι. Πρέπει να πούμε την αλήθεια, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Πρέπει να αγωνιστούμε για τις αξίες μας. Ελευθερία, ισότητα, ανοχή, κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούνται οι κοινωνίες μας. Είναι καθήκον μας, το καθήκον και των δύο λαών, όχι μόνο να τα προστατεύσουμε αλλά και να τα ενισχύσουμε».
Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]