Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ανεπισήμως ότι αναμένεται συμφωνία εντός των επόμενων 15 ημερών, δηλαδή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί 28 και 29 του μήνα, ώστε τα Σκόπια να προλάβουν την προθεσμία για την έναρξη της ενταξιακής τους διαδικασία στην Ε.Ε.
Το τηλεφώνημα που δε γινόταν εδώ και δύο εβδομάδες από τον κ. Ζάεφ στον κ. Τσίπρα, έγινε τελικά χθες στις 3 το μεσημέρι, αλλά συμφωνία, όπως μεταδιδόταν, δεν υπήρξε. Οπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα ανάμεσα στον Ελληνα και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ενώ δεν έγινε γνωστό ούτε το περιεχόμενο της χθεσινής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών ούτε όμως ποια είναι τα εμπόδια που παραμένουν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες η συνομιλία των δύο πρωθυπουργών κράτησε μία ώρα, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και οι κ. Τσίπρας – Ζάεφ συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν σήμερα.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι το σημερινό τηλεφώνημα θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και πως ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες άμεσα τον Πάνο Καμμένο ότι επίκειται συμφωνία, γι’ αυτό και εκείνος αποφάσισε και ανακοίνωσε ότι παραχωρεί συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11 για να ανακοινώσει τη στάση του.
Ως ενδεικτική της ταχύτητας των εξελίξεων μεταφέρεται από κυβερνητικές πηγές, η τοποθέτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού ότι αν υπάρξει άμεσα λύση τότε μπορεί και να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Βερολίνο, που προγραμματίστηκε μετά από πρόσκληση της Ανγκέλα Μέρκελ. Ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος, προσθέτοντας ότι επιθυμία των Σκοπίων είναι αυτό να συμβεί πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών της Ε.Ε., στις 25 και 26 Ιουνίου.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε και πάλι λόγο για «ποιοτική λύση, που θα είναι τεκμηριωμένη νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διαφυλάσσει την ταυτότητα, επειδή, όπως είπε, η λύση αυτή θα πρέπει να γίνει θετικά δεκτή από τους πολίτες της χώρας του που θα κληθούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα, θέμα για το οποίο τηρεί σιγήν ιχθύος η Αθήνα.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Ο κ. Ζάεφ προανήγγειλε ότι αμέσως μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, θα ενημέρωνε την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, κάτι που σύμφωνα με το Μαξίμου δεν έχει ακόμα προγραμματίσει ο κ. Τσίπρας. «Πρόκειται για τις τελευταίες στιγμές στις προσπάθειες προσέγγισης των απόψεων. Οταν συμβεί, μαζί θα ανακοινώσουμε την ευχάριστη είδηση στους πολίτες των δύο χωρών», είπε ο κ. Ζάεφ.
Εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προανήγγειλε το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα: «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δύο κυβερνήσεων, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι πρόεδροι των δύο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και οι πολίτες θα ενημερωθούν».
Λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «στη γλώσσα, αυτό που θα αναφέρει η συμφωνία είναι ότι θα προσδιορίζεται πως δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επικρατέστερα ονόματα είναι «Ανω Μακεδονία» και «Βόρεια Μακεδονία» ενώ ο Ζάεφ έχει επιλέξει ένα από αυτά.
Εκτακτη συνέντευξη Τύπου
Εκτακτη συνέντευξη Τύπου στα γραφείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και όχι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε χθες, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα, ο Π. Καμμένος.
Η κίνηση του κ. Καμμένου έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση από χθες χωρίς να δοθεί απάντηση στο ποια θα είναι η τελική στάση του και η τελική στάση του κόμματός του στο θέμα. Είναι πάντως βέβαιο ότι ο κ. Καμμένος είναι άμεσα και πλήρως ενήμερος από τον κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις, γι’ αυτό και ανακοίνωσε την έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Ενα βάσιμο σενάριο, που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, είναι ότι ο κ. Καμμένος θα υποστηρίξει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα στηρίξουν συμφωνία στη Βουλή που θα περιέχει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια, η οποία άλλωστε δεν αναμένεται για επικύρωση στην ελληνική Βουλή πριν από την ολοκλήρωσή της, δηλαδή πριν από τον Αύγουστο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος θα υποστηρίξει ότι αυτή του η στάση δεν προκαλεί πρόβλημα στην κυβερνητική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή συμφωνήθηκε για την έξοδο από τα Μνημόνια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής, κάτι που αν συμβεί είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την άμεση και έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]