Ακόμη, μιλά για τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για μείωση των φόρων, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει κατά προτεραιότητα να υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση. Αναφέρεται, επίσης, στις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και στον κύριο στόχο της Ν.Δ. που «οφείλει να είναι η αυτοδυναμία».
Η Ν.Δ. καταγγέλλει ότι έρχεται 4ο Μνημόνιο με περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολογήτου, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μιλά για «καθαρή έξοδο», παρά την ανησυχία πολλών λόγω εξελίξεων στην Ιταλία.
Το 4ο Μνημόνιο δεν έρχεται απλώς, είναι ήδη… εδώ! Δυστυχώς, η κυβέρνηση φρόντισε να δεσμεύσει σε φορολογικές επιβαρύνσεις τη χώρα, όπως και σε περικοπές που μειώνουν περαιτέρω την κατανάλωση και θέτουν εν αμφιβόλω τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρά την ατέρμονη κυβερνητική παραμυθία, η οικονομία της καθημερινότητας στενάζει, όπως στενάζουν και οι φορολογούμενοι υπό το βάρος των παράλογων επιβαρύνσεων.
Oσον αφορά, δε, στην υποτιθέμενη «καθαρή έξοδο», ελπίζω, τουλάχιστον, η κυβέρνηση να έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για την περίπτωση τυχόν επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά ομολόγων, λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Ιταλία και την Ισπανία. Λόγω, όμως, της έλλειψης προνοητικότητας που χαρακτηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση, σε όλους τους τομείς, δεν είμαι καθόλου βέβαιος για αυτό.
Κεντρική θέση στο πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει η μείωση των φόρων. Oταν υπάρχει, όμως, ένα πλαίσιο τόσο σκληρών δεσμεύσεων για τη χώρα, πώς μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα πείσετε τους δανειστές για αλλαγές;
Δεν πιστεύω ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει νοήμων άνθρωπος που εκτιμά πως η εφαρμοζόμενη πολιτική των τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων συνιστά βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση. Πέραν της σαφώς μεγαλύτερης αξιοπιστίας που διαθέτουμε σε σύγκριση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η δική μας πρόταση αποσκοπεί στην αύξηση, τελικά, της είσπραξης δημόσιων εσόδων μέσω της σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών, στην προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της «πίτας» του ΑΕΠ. Να σας υπενθυμίσω τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επί κυβέρνησής μας, στην οποία συναίνεσαν οι εταίροι, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα έσοδα να αυξηθούν. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα… Για απλές αρχές πολιτικής οικονομίας πρόκειται, τις οποίες όλοι γνωρίζουν, αρκεί να μην μπαίνει πάνω τους το πέπλο της ιδεοληψίας και της κατασκευής «ταξικών εχθρών». Λόγω των ιδεοληψιών αυτών, η παραγωγικότητα σήμερα τιμωρείται, αντί να επιβραβεύεται. Αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει με μια κυβέρνηση της Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει, κατά την άποψή σας, να προωθήσει κατά προτεραιότητα η Ν.Δ. για να αυξήσει τη μεταρρυθμιστική αξιοπιστία της χώρας;
Ενας από τους πιο κρίσιμους τομείς είναι σίγουρα η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου. Δεν μιλάμε, φυσικά, για απολύσεις, αλλά για ένα νέο μοντέλο που θα στηρίζει την προσπάθεια της χώρας για οριστική έξοδο από την κρίση, με υπαλλήλους που δεν θα φοβούνται την αξιολόγηση και τη διαρκή επιμόρφωση, αλλά θα την επιζητούν. Γνωρίζω, άλλωστε, από τη θητεία μου σε αρκετά υπουργεία ότι η δημόσια διοίκηση στη χώρα μας διαθέτει πολλά υψηλής κατάρτισης στελέχη, τα οποία ασφυκτιούν υπό το σημερινό ισοπεδωτικό τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε αυτά τα στελέχη και να βάλουμε τέλος στο γραφειοκρατικό και τον αντιπαραγωγικό τρόπο λειτουργίας. Ενας δεύτερος τομέας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας στον τρόπο προσέλκυσης των επενδύσεων, όπως και η έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ενασχόληση της νέας γενιάς με το επιχειρείν και την καινοτομία. Οφείλουμε να δώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στις νέες και στους νέους μας και να συνεχίσουμε το σχεδιασμό που είχαμε ξεκινήσει, το διάστημα που διετέλεσα υπουργός Ανάπτυξης.
Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. θα βρει, σε πολιτικό επίπεδο, συμμάχους για την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της έργου;
Ο κύριος στόχος της Ν.Δ. οφείλει να είναι η αυτοδυναμία, που θα της επιτρέψει να μην καταστεί όμηρος των σχέσεων μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν μια κυβέρνηση συνεργασίας. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η χώρα από συμβιβασμούς και εσωκυβερνητικές ισορροπίες. Αλλωστε, οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι επιτεύξιμος. Η αυτοδυναμία όμως δεν αποκλείει τη συνεργασία με όσες πολιτικές δυνάμεις μπορούν να στηρίξουν μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αρκεί βεβαίως να το θέλουν και οι ίδιες.
Σύντομο ανέκδοτο ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα ρίξουν την κυβέρνηση
Τι εκτιμάτε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό; Διαφαίνεται ενδεχόμενο λύσης εντός του πλαισίου που έχει θέσει η Ν.Δ.;
Για να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης και επικαιροποιημένη, ανάλογα με τις εξελίξεις, ενημέρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση. Τέτοια ενημέρωση, όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχει, με εξαίρεση μία ενημέρωση στον αρμόδιο τομεάρχη μας, κ. Κουμουτσάκο, την οποία εδέησε να κάνει έπειτα από αρκετούς μήνες ο κ. Κοτζιάς. Δυστυχώς, την κυβέρνηση τη χαρακτηρίζει η έλλειψη θεσμικής σοβαρότητας, ακόμη και στα πιο κρίσιμα ζητήματα.
Με δεδομένη τη θέση που έχουν διατυπώσει οι ΑΝ.ΕΛ. πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο και πολιτικών εξελίξεων, εάν υπάρξει τελικά συμφωνία στο ονοματολογικό;
Eχουμε ακούσει πλέον τόσες πολλές φορές ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης, που η εικασία αυτή έχει μετατραπεί στο πιο σύντομο ανέκδοτο. Αν και δεν είμαι μάντης, θεωρώ πιθανό ο κ. Τσίπρας να βρει και στο συγκεκριμένο ζήτημα μια διαδικαστική φόρμουλα που να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον κυβερνητικό του εταίρο. Βεβαίως, με τέτοιου είδους τεχνάσματα βλάπτεται η αξιοπιστία και των δύο. Είναι πασιφανές όμως ότι η αμοιβαία προτεραιότητά τους είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή τους στην εξουσία, παρότι είναι επιζήμια για τη χώρα.
Η Ν.Δ. διατηρεί σταθερά ψηλά τα θέματα νόμου και τάξης. Τι καταλογίζετε στην κυβέρνηση και τι είναι αυτό που θα πράξει η Ν.Δ. και θα είναι πιο αποτελεσματική σε αυτόν τον τομέα;
Αυτό που καταλογίζουμε είναι αυτό που όλοι οι πολίτες συνειδητοποιούν, σε καθημερινή βάση: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν ασχολείται με τη δημόσια ασφάλεια και απλώς παριστάνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Δεν την απασχολεί καν ότι η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και επιδεικνύει παγερή αδιαφορία στις απειλές εις βάρος της ζωής, της περιουσίας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Αλλά και τις λίγες φορές που υπό την πίεση της επικαιρότητας και της κοινής γνώμης αποφασίζει να ασχοληθεί με τα προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια, η διαχειριστική της ανεπάρκεια είναι παροιμιώδης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πράξει αυτά που το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν, όπως συνέβη το 2012-14, με στόχο μια Αθήνα χωρίς γκέτο ανομίας, αλλά και μια χώρα που θα φυλάσσει τα σύνορά της.
Απόστολος Χονδρόπουλος
achondropoulos@e–typos.com
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]